Ingezonden: Zonnepanelen

Brief

Ingezonden brieven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN
Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal inhouden worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Willem Kemper aan het woord

 

Naar aanleiding van de ingezonden brief van de heer Donker, hierbij mijn reactie omdat, met alle respect voor de heer Donker, ik van mening ben dat deze kwestie wat eenzijdig wordt belicht.

Ik doe vanaf 1993 zaken met elektrotechnische bedrijven en adviesbureaus op de Antillen en Suriname en ben dus ook op Curaçao bekend met de problematiek op het gebied van energievoorziening.
Inmiddels heb ik Curaçao in een aantal opzichten zo goed leren kennen, dat ik op dit moment zelfs overweeg mij op het eiland te vestigen.
Als specialist energietechniek en energie besparende componenten heb ik veel bedrijven geadviseerd (en nog steeds) met oplossingen (zonder PVpanelen!) waarbij teruglevering helemaal niet aan de orde was.
Het doel om de kWh-meter “langzamer” te laten draaien wordt door toepassing van deze technieken in ieder geval toch wel gerealiseerd en dat alles met uitstekende terugverdientijden op de investering.
Op zich is er niets op tegen om PVpanelen en eventueel windmolens door particulieren op het net te laten aansluiten, maar het is daarbij niet reëel om zondermeer aan de belangen van Aqualectra voorbij te gaan.
Het netwerk dat Aqualectra in de loop van de jaren heeft opgebouwd zal ook in stand gehouden en zonodig uitgebreid moeten worden.
Voor de teruglevering van opgewekte energie maakt iedereen gebruik van dat zelfde netwerk !
Op de een of andere manier zal het gezamenlijk gebruik van het netwerk beter gehonoreerd moeten worden, anders loopt een initiatief als dat met PVpanelen helemaal spaak.
Ik begrijp heel goed dat dhr Jonis de hakken in het zand zet, want het kan niet zo zijn dat door steeds meer eigen opwekkingen de continuïteit van de algemene energievoorziening in gevaar komt, om de dood eenvoudige reden dat Aqualectra daardoor steeds minder rendement zou gaan maken.
Een hotel kan echt niet in zijn totale energiebehoefte voorzien met behulp van alleen maar zonnepanelen!

Voor alle volledigheid wil ik nog opmerken dat ik thans geen enkele relatie heb met Aqualectra.
In het verleden heb ik wel regelmatig contact met het bedrijf gehad, in een poging om tot zaken te komen, maar dat is in alle gevallen op niets uitgelopen.

Met vriendelijke groet,

Door: Willem Kemper, Adviseur Energietechniek
te, Nederland

2 Reacties op “Ingezonden: Zonnepanelen

 1. Arubiana

  @Marcus:
  “Wat dat betreft wonen er veel verstandiger mensen op Aruba.”

  Niet alleen maar wbt energie: Aruba ariba!
  Kemper “overweegt zich op Curaçao te gaan vestigen”:
  Hou hem lekker daar: Ik doe mijn uiterste best medeleven te betrachten met de Curazoleños en mij niet schuldig te maken aan leedvermaak!

 2. De heer Kemper heeft hier een mooi technisch verhaal neer gezet. Hij gaat echter volledig voorbij aan het feit, dat Aqualectra dure energie opwekt en dat ze ook nog niet voldoet aan minimale milieu-eisen .
  Voor Aqualectra is het een bedrijfseconomische oplossing, voor Curacao een ramp, zeker voor de bevolking, die steeds meer moet betalen voor electriciteit. Wat dat betreft wonen er veel verstandiger mensen op Aruba. Sorry meneer Kemper, techniek is mooi, maar in dit geval duur voor de bevolking van Curacao.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *