26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Inval bij ‘broers’ – Robbie’s en Speedy onderdeel strafrechtelijk onderzoek ‘Bientu’

HomeMediaAD | Inval bij ‘broers’ - Robbie’s en Speedy onderdeel strafrechtelijk onderzoek...
Verschillende geldtelmachines zijn tijdens de inval in beslag genomen. FOTO’S JEU OLIMPIO
Verschillende geldtelmachines zijn tijdens de inval in beslag genomen. | FOTO’S JEU OLIMPIO

Willemstad – Belastingfraude, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. In verband hiermee is gisteren eerst huiszoeking gedaan bij Robbie’s Lottery – de grootste nummerverkoper – en bij eigenaar Robertico Dos Santos (54) zelf. Maar eind van de middag ook bij Speedy Security van Dos Santos’ halfbroer minister George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK) van Financiën, hoewel hij afstand zou hebben gedaan van het bedrijf dat nu formeel wordt geleid door Gustaaf Jamaloodin (77).

Een andere broer van Robertico Dos Santos, Amparo Dos Santos, was gisteren bij de invallen aanwezig.
Een andere broer van Robertico Dos Santos, Amparo
Dos Santos, was gisteren bij de invallen aanwezig.

Het nieuws sloeg dinsdagochtend in als een bom, toen bekend werd dat het Openbaar Ministerie (OM) invallen had gedaan op adressen op Curaçao en op Sint Maarten; allen in verband met Robbie Dos Santos, die naast familie van minister Jamaloodin, óók een belangrijke sponsor is van de verkiezingskas van de partij Movementu Futuro Kòrsou (MFK) van premier Gerrit Schotte, zoals door Schotte eerder zelf aangegeven.

Hoewel dus ook Speedy bezoek kreeg, is niet bekend of het strafrechtelijk onderzoek ook direct iets te maken heeft met Jamaloodin, MFK of Schotte.

Waarnemend persofficier Guillano Schoop van het Parket Officier van Justitie Curaçao bracht gisteren rond het middaguur een persverklaring uit.

,,In het kader van een lopend strafrechtelijk onderzoek door het Recherche Samenwerkingsteam (RST) met bijstand van het Team Inlichtingen & Opsporing (TIO) van de Stichting Belasting Accountants Bureau naar fiscale fraude, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld, zijn dinsdag 12 juli 2011, onder verantwoordelijkheid en op vordering van het OM en onder leiding van de rechtercommissaris huiszoekingen verricht op vijf adressen op Curaçao en drie op Sint Maarten.”

Het onderzoek kreeg van het OM de naam ‘Bientu’ (Wind) mee. Op het verzoek van deze krant aan het OM deze benaming toe te lichten, reageert Schoop niet. Wel geeft hij desgevraagd aan dat het onderzoek ‘al voor februari 2011 is begonnen’.

Bij de invallen werden computers, dossiers en veel cash geld – zoveel dat geldtelmachines eraan te pas moesten komen – in beslag genomen en meegenomen.

De adressen waar op Curaçao huiszoeking werd gedaan betreffen volgens het OM de woning van de verdachte R.A.D.S. (Robertico Ajandro Dos Santos) en de woning van de verdachte K.J.L. (Kenneth J. Leocadia, hoewel het OM de juistheid van deze naam niet bevestigt; wel dat deze personen ‘een zakelijke relatie hebben met elkaar’. Het betreft een manager/medewerker van Dos Santos.

Naast Dos Santos – die niet op Curaçao is, maar op vakantie zou zijn – en Leocadia worden eveneens een aantal ‘aan hen gelieerde rechtspersonen’, waaronder Jamaroma Lotteries nv en Caribbean Investment Group Ltd als verdachten aangemerkt.

Verschillende mensen betreden het pand van Robbie’s Lottery om het onderzoek uit te voeren.
Verschillende mensen betreden het pand van Robbie’s Lottery om het onderzoek uit te voeren.

Onderzoek van deze krant wijst uit dat de eerste een vennootschap op Sint Maarten is, terwijl de tweede op het nabijgelegen Anguilla is gevestigd.

In tegenstelling tot de Curaçaose Kamer van Koophandel (KvK), geeft de KvK van Sint Maarten weinig prijs over de identiteit van de bestuurder(s) van Jamaroma Lotteries.

Van Caribbean Investment Group op Anguilla is een andere Ltd ‘agent’. ,,Er zijn geen aanhoudingen verricht. Het onderzoek duurt voort”, meldt de persofficier tot slot, die niet uitsluit dat deze zaak meer verdachten zal kennen.

Drie kantoorpanden Robbie’s doorzocht

Bij de huiszoekingen gisteren zijn onder meer drie kantoorpanden doorzocht. De autoriteiten zijn onder andere bij het kantoor van Robbie’s Lottery aan de Amandelweg geweest. Ook zouden ze zijn geweest bij het kantoor aan de Caracasbaaiweg dat de administratie doet voor Robbie’s.

Radio Direct meldde ’s middags dat er ook gezocht is bij Speedy Security Group aan de Lindberghweg in Saliña, van halfbroer minister Jamaloodin maar die formeel dus geen directeur meer is.

Volgens de KvK is Robbie’s Lottery overigens een ‘eenmanszaak’ en gevestigd sinds 1993. Het bedrijf bezit echter zeker zo’n vijftig nummerverkoopkantoren.

Robertico Dos Santos is tevens bestuurslid van Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK), samen met de andere grote lotterijbaas Nelson ‘Joe Black’ Farah, advocaat Marius Römer (voorzitter), Elthon Ider (secretaris) en Sithree van Heydoorn (penningmeester).

Binnen de regering Schotte is overigens niet de halfbroer minister Jamaloodin, maar zijn partijgenoot Nasser El Hakim (MFK), minister van Economische Ontwikkeling, belast met het loterijwezen.

Ook de onlangs tot advocaat beëdigde voormalige officier van justitie Wouter Tielkemeijer, was gisteren aanwezig bij de invallen.
Ook de onlangs tot advocaat
beëdigde voormalige officier van
justitie Wouter Tielkemeijer, was
gisteren aanwezig bij de invallen.

Dos Santos en Jamaloodin hadden tot voor kort wel onroerendgoedonderneming Two Brothers nv samen, ook aan de Amandelweg gevestigd, maar nadat Jamaloodin minister werd en er vanuit de oppositie en media kritiek kwam in verband met mogelijke belangenverstrengeling, diende hij zijn ontslag in als bestuurder en werd hij als zodanig verwijderd uit het Handelsregister van de KvK.

Robertico Dos Santos heeft naar verluidt ook een zakelijke relatie met de van oorsprong Italiaanse casinobaas Francesco Corallo op Sint Maarten (Atlantis World Group) met diverse gokpaleizen en online gaming, waarvan minister Jamaloodin enkele maanden geleden probeerde een hoge financieel medewerker – Rudolf Baetsen – te benoemen tot president-commissaris van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Na onthulling hiervan in de media en een heftige maatschappelijke discussie trok de afgevaardigde van Atlantis, eveneens een belangrijke partijfinancier van MFK, zich terug voor het voorzitterschap van de Centrale Bank.

Een andere broer van Robertico Dos Santos, Amparo Dos Santos, was gisteren bij de invallen aanwezig. Laatstgenoemde is onder meer president- commissaris van havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA).

Advocaten Sigmar Carmelia en Kid Martina tijdens de inval bij Robbie’s Lottery.
Advocaten Sigmar Carmelia en Kid Martina tijdens de inval bij
Robbie’s Lottery.

In verband met de huiszoekingen meldden zich diverse advocaten: Gelmer Pieter en zijn kantoorgenoot Everett Wilsoe; Ornelio ‘Kid’ Martina en zijn kantoorgenoot Sigmar Carmelia; en de onlangs tot advocaat beëdigde voormalige officier van justitie Wouter Tielkemeijer.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties