30 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Brandstichter boot ‘Pretu’ opgepakt

HomeMediaAmigoe | Brandstichter boot ‘Pretu’ opgepakt
NLS bendelid Michael Leesly als verdachte brandstichter boot ‘Pretu  opgepakt | Foto Persbureau Curacao
NLS bendelid Michael Leesly als verdachte brandstichter boot ‘Pretu opgepakt

WILLEMSTAD — Leden van het Arrestatieteam rukten gisterochtend uit naar Koraal Specht, waar zij in de Kaya Labizjan de man Michael Leesly (36) in de boeien hebben geslagen voor bedreiging en brandstichting op 21 april jl.

Zijn aanhouding vond plaats op verzoek van het Openbaar Ministerie dat ook een huiszoeking bij de woning van de man had geleid. Leesly heeft volgens het OM op die bewuste dag de boot ‘Deeper’ en twee voertuigen in brand gestoken.

Leesly is een bekende van de politie die eerder ook als verdachte in het onderzoek Maximus – naar de intellectuele daders achter de moord op Helmin Wiels precies twee jaar geleden – was aangemerkt, maar zijn aanhouding heeft in dit geval niets te maken met deze moord. Tijdens het onderzoek in de woning zijn diverse laptops, een mobiele telefoon en andere documenten die belangrijk zijn voor het onderzoek, gevonden en in beslag genomen.

Boot van ‘Pretu

Er deden vandaag geruchten de ronde dat de man in verband met de moord op Wiels twee jaar geleden werd aangehouden. Dit klopt echter niet. De in brand gestoken boot ‘Deeper’ is wel eigendom van wijlen Luigi ‘Pretu’ Florentina (hij pleegde zelfmoord in zijn cel bij Barber, red.), die net als Raúl ‘Bolle’ Martinez betrokken was bij de moord op Wiels. Dat werd al in december vorig jaar door het OM bevestigd.

Het team Magnus, dat onderzoek deed naar de uitvoerende daders achter de moord op Wiels, rukte begin december vorig jaar naar de woning van Leesly in de Kaya Labizjan en nam deze boot in beslag. Na de inbeslagname is het technisch onderzoek op het vaartuig gestart. Het onderzoek wordt verricht door de lokale autoriteiten, met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), aldus OM-woordvoerder Guillano Schoop destijds.

Zoals de Amigoe toen had bericht, heeft het OM sterke vermoedens dat het lichaam van de op 17 mei 2013 gedode Magnus-verdachte ‘Bolle’ Martinez in deze boot werd vervoerd. Het verminkte lichaam van Martinez werd later bij de vlakte van San Pedro gevonden.

Maximus-getuige

Leesly is één van de vele (jonge) mannen die bij de bendeoorlog tussen de families Kani en Wawoe uit Koraal Specht betrokken waren. Hij werd in februari 2011 slachtoffer van een ‘drive-by shooting’ en werd later veroordeeld tot een voorwaardelijke straf voor meineed, nadat hij leugenachtige verklaringen had afgelegd over deze aanslag.

Hij werd tevens als een Maximus-verdachte aangemerkt, omdat hij één van de opdrachtgevers had afgeperst. De man werd in juli vorig jaar opgepakt en later door het OM zelf vrijgelaten, omdat er geen reden was om hem langer vast te houden.

Naast het feit dat hij een Maximus-verdachte is, is Leesly ook één van de personen die belastende verklaringen had afgelegd tegen andere Maximus-verdachten, waaronder Burney ‘Nini’ Fonseca. Fonseca was volgens het OM de schakel tussen de uitvoerende en de intellectuele daders achter de moord op Wiels. Dat zei zaaksofficier Gert Rip tijdens de behandeling van de zaak tegen Fonseca, die door de rechter op verzoek van Rip werd verdaagd. Rip gaf toen aan dat de loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos en zijn halfbroer en tevens voormalig Financiën-minister George Jamaloodin voor de moord op Wiels zouden hebben betaald. Dat zou uit diverse getuigenverklaringen, waaronder ook die van Leesly, blijken. Rip bestempelde de verklaringen van Leesly toen als ‘nieuw bewijsmateriaal’. Volgens Leesly zegt iedereen in Koraal Specht dat ‘Nini’ en ‘Pretu’ de opdracht hadden gegeven en dat zij daarvoor niet voldoende geld hadden betaald, aldus Rip.

Ook de verdachte Anthony ‘Pèncho’ Bertinus, die in Nederland vastzit voor een gewapende overval, zou belastende verklaringen hebben afgelegd tegen Fonseca. Bertinus werd eerder in het kader van het onderzoek Magnus in de buurt van Koraal Specht, opgepakt voor afpersing van Fonseca en later overgebracht naar Nederland, waar hij terecht moest staan voor de overval. Volgens Rip werd Fonseca afgeperst omdat bendeleider ‘Nuto’ Wawoe boos was dat ‘zijn jongens’ gebruikt werden om Wiels te doden.

Bron: Amigoe
Dossier: Helmin Wiels – moord (Magnus & Maximus)

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties