30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

VK | Nederland keek weg bij corruptie Sint Maarten

HomeMediaVK | Nederland keek weg bij corruptie Sint Maarten

Opinie René Zwart, Haags correspondent voor het Antilliaans Dagblad

 Mark Rutte wordt rondgeleid door de achterstandswijk Dutch Quarter op Sint Maarten (foto 2013). © ANP
Mark Rutte wordt rondgeleid door de achterstandswijk Dutch Quarter op Sint Maarten (foto 2013). © ANP

Gerard Bouman, de baas van de Nationale Politie, vindt de regering en het politiekorps van Sint Maarten niet te vertrouwen. Met minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie staan de Tweede Kamerfracties van VVD, PvdA, SP en PVV pal achter die conclusie dat het piepkleine tropisch stukje Koninkrijk een corrupt boevennest is.

Dat onderwereld en bovenwereld er met elkaar zijn verweven wordt bevestigd door onafhankelijke integriteitsonderzoekers: criminele organisaties hebben een dikke vinger in het openbaar bestuur. De regering in Philipsburg onderkent het risico. In mei aanvaardde zij daarom dankbaar het Nederlandse aanbod 55 functionarissen te sturen om te helpen bij de opsporing van integriteitsschendingen. Sint Maarten was er blij mee totdat enkele weken geleden politiechef Bouman verklaarde dat het met de corruptie zo erg is gesteld dat van samenwerking met de lokale autoriteiten geen sprake kan zijn.

Als Sint Maarten werkelijk zo’n corrupte bende is, dringt zich de vraag op hoe het zover heeft kunnen komen

Als ‘The Friendly Island’ werkelijk zo’n corrupte bende is, dringt zich de vraag op hoe het zover heeft kunnen komen en of Nederland daar misschien zelf ook de hand in heeft gehad. De feiten op een rijtje:

In 2005 waarschuwde het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum (WODC) van ons eigen ministerie van Justitie dat criminele organisaties probeerden te infiltreren in het openbaar bestuur van Sint Maarten. Niettemin riep de Kamer Sint Maarten in 2010 uit tot autonoom land binnen het Koninkrijk, met alle daarbij behorende vrijheden. En in het besef dat het politiekorps zwaar onderbezet was.

Extra streng antecedentenonderzoek

Nederland kan vermeende corrupte politici op Sint Maarten gewoon voor de rechter brengen

Het OM wordt gerund door een Nederlandse procureur-generaal en dito officieren van justitie. Het politiekorps wordt geleid door een Nederlander. Er lopen bovendien al jaar en dag tientallen Nederlandse rechercheurs en marechaussees rond.

De regering staat sinds 2010 onder controle van het door Nederland in het leven geroepen College financieel toezicht.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een eigen vertegenwoordiging die wekelijks aan Den Haag rapporteert.

In december is een nieuwe regering aangetreden. Plasterk beloofde de Kamer alle kandidaat-bewindslieden aan een extra streng antecendentenonderzoek door de AIVD te onderwerpen.

Nederland verleende Francesco Corallo een Nederlands paspoort, een man die door de Italiaanse autoriteiten wordt beschouwd als een 'vooraanstaand lid van een Siciliaanse maffiatak'
Nederland verleende de Siciliaanse Francesco Corallo een Nederlands paspoort, een man die door de Italiaanse autoriteiten wordt beschouwd als een ‘vooraanstaand lid van een Siciliaanse maffiatak’

Kortom: Nederland had en heeft alle mogelijkheden op een staatsrechtelijk ordentelijke wijze iets te ondernemen, bijvoorbeeld door vermeende corrupte politici voor de rechter te brengen. In plaats daarvan verleende het Francesco Corallo een Nederlands paspoort, een man die door de Italiaanse autoriteiten wordt beschouwd als een ‘vooraanstaand lid van een Siciliaanse maffiatak’. De man ook die volgens Kamerleden dankzij corrupte politici en agenten via zijn casino-imperium op Sint Maarten honderden miljoenen criminele winsten kan witwassen.

En al die Nederlandse rechercheurs en toezichthouders dan? Die kijken kennelijk de andere kant op …

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

  1. @Leen, zolang de focus ligt op de kleine visjes en de echte grote jongens het hand boven het hoofd worden gehouden door Nederlandse ministers, justitie en parlement, zal ook het volk van Sint Maarten met recht geen poot uitsteken om bij te drage aan symptoonbestrijding. Net als op Curacao het geval is.

    Alle banden tussen Corallo, Theo Heijliger en Gerrit Schotte ten spijt, het zijn en blijven kleine jongens.

    De grote jongens daar spreekt veelzeggend niemand over.

    Nog voordat Hushang Ansary op Curacao, met hulp van CBCS president directeur Emsley Tromp op ongeoorloofde wijze een rewks van financiele instellingen mocht opkopen, was dit reeds gebeurd op Sint Maarten. Al in 1989 stichting wijlen Claude Wathey, de opa van Theo, samen met toenmalig ambasadeur Hushang Ansary de St. Martin University op. Dit terwijl Ansary miljarden dollars uit Iran via St. Maarten naar offshore accounts mocht sluizen.

    Het doet denken aan de meer dan 7 miljard euros die John Deuss op soortgelijke wijze via Curacao mocht witwassen. Dit alles met de zegen en hulp van Emsley Tromp, achter wiens beschermende centrale bank deze operaties mochten plaatsvinden.

    Figuren als Ansary en Deuss zijn niet de enigen. Corallo is een padvinder in vergelijking tot jongens van het kaliber Ansary, Deuss en de centrale bank president directeur Emsley “mr. 5%” Tromp. Niet voor niets krijgt Nederland de steun van de Verenigde Staten die ook zegt last te hebben van de misdaad die via Sint Maarten loopt.

    Evenzo hebben de echte grote jongens ook op Curacao de aandacht van het voetjesvolk en justitie van zich af weten te wenden, door (net als op Sint Maarten) een paar schuinmarcheerders in de politiek een pootje te haken. En terwijl de meesten inmiddels welhaast met schuim op de bek geobsedeerd zijn van een Schotte, een Illidgde of een Labega, wordt de corruptie, misdaad en al wat meer op het niveau van de Ansary’s en Deuss’s met de mantel der liefde toegedekt.

  2. Beste heer Fox, Hein, leen en Herman. In 1974 tot 1990 was ik als jonge agent op Curaçao. In kan mij herinneren dat er in de jaren zeventig 22 agenten werden overgeplaats van st.maarten naar Curaçao. Ging toen om vermeende niet te bewijzen die niet toen door de beugel konden. Nederland heeft al jaren de RST daar zitten. Daarvoor Nederlandse agenten. Was altijd een ondergeschoven kind. Ben blij dat de minister, De heer Bouman het bos heeft ingestuurd. Zonder overleg bepaald hij, meer als vijftig agenten te sturen en daarnaast St.maarten in zijn totalitieit als corrupt te bestempelen. Neemt niet weg dat er een probleem is. Een ander oplossing had er kunnen zijn. Waarom de agenten uit Nederland? Dezelfde expertise heeft Curacao en Aruba. Dus zij hebben een brevet van onvermogen. Dacht de heer Bouman dat het geven van een opdracht zo makkelijk was? Ik had geen getal genoemd. Ik had agenten vanuit de overige eilanden met aanvulling uit Nederland als voorstel, gehaald. Ik heb de wijsheid niet in pacht. Ik geef u op een briefje mee, St.maarten kende komt u van koude kermis thuis. Het vertrouwen is nu geschaad. Dit lijkt mij als de cowboy periode. Er is een nieuwe Sheriff in town. Lukt niet. De bevolking vertrouwde en vertrouwt het Koninkrijk niet. Behandel de minister als uw gelijke. Een korpschef die een minister op zijn plaats wil zetten? Bouwman had zijn minister het moeten laten doen. Bouman was respectloos. In Nederland heeft hij al een probleem met zijn eigen korps. Ondanks alles is het handelen van de minister van St.maarten naar mijn mening correct. Door deze handeling is het vertrouwen geschaad. Wat de heer Bouman niet heeft ingecalculeerd dat dit kon gebeuren. Stuur uw agenten. Weet zeker dat u daar geen medewerking zal krijgen. Persoonlijk de handelswijze een kolonialistis gedrag. Hij moet beseffen dat het voorbij is. Er heerst daar een probleem. Wat let het koninkrijk om het gezamenlijk op te lossen? Niet door het sturen van een Korpschef. Plasterk en de overige regeringen in onze koninkrijk hebben gefaald. Dit is geen korpschef probleem. Is een koninkrijkrijks probleem, die al meer als 50 jaar onder de tafel werd en wordt geschoven. Respectloos.

  3. What else is new? Nederland kijkt al zo lang weg sinds de tijd van Claude Watney die zo corrupt als de neten was. Als je hem geen smeergeld betaalde, kon je niets maar ook niets beginnen op Sint Maarten. Dus laten we nu niet doen alsof deze toestand iets van deze eeuw is. Corruptie verdwijnt echt niet vanzelf.

    En mee eens als Nederland inderdaad nog de moed heeft in te grijpen (wat ik betwijfel), graag ook even langs op Curaçao. Daar is de komende tijd ook nog een hoop schoon te vegen.

  4. Het i natuurlijk niet voor het eerst dat Nederland in dit soort situaties wegkijkt.
    Sla daar de geschiedenis maar op los, Indonesie, Suriname, P NwGuinea enz. enz. Denk ook even aan de zeer beruchte Westerveld in de vorengenoemde landen. Als je de man nu googhelt kom je hem niet meer tegen. En we hoeven natuurlijk niet eens zo lang terug te gaan we hoeven de bekende pedofiele ex-Secr.Gen. van Justitie maar even op te zoeken, we kijken altijd weg als het ons niet bevalt. Ned.regeringen hebben helaas nooit schone handjes gehad. Wat dat betreft kan ik het met Zwart eens zijn.

  5. ik hoop dat er daar drastisch de bezem doorgehaald gaat worden.
    en dat ze genoeg gevangenis capaciteit hebben om de corruptici op te sluiten.
    natuurlijk schijten ze in hun broek voor dit onderzoek.
    en lopen ze in den haag te schreeuwen over racisme (de meeste corruptic zijn blank) en onderdrukking…van het nieuwe land.
    hopelijk is plassterk niet onder de indruk, maar denk dat dit watje wel weer door de knieën gaat.

  6. Iedereen op Sint Maarten weet dat Peter de Witte en ex min. just. Ronald Duncan samen zijn afgereisd naar de Dominicaanse Republiek. In dezelfde vliegtuig en meerdere keren. In de tijd dat hij minister van justitie was. Iedereen weet dat Taco Stein bevriend is met The Heyliger. Iedereen weet dat Theo Heyliger bevriend is met Gerrit Schotte. Iedereen weet dat politie-agenten klachten hebben ingediend bij het OM tegen Karola van Nie. Omdat zij bewijsmateriaal heeft vernietigd van een zaak. Iedereen weet dat Peter de Witte geld gaat ophalen bij de casino-eigenaar. Vroeger was het s avonds laat maar tegenwoordig doet ie dat op klaarlichte dag. Iedereen weet dat corrupte agenten huiszoekingen doen zonder een officier van justitie erbij en dat mag niet. Ze proberen zo de mensen te intimideren. Iedereen weet dat corrupte agenten informaties doorgeven aan criminelen daarom is er een overval gepleegd op klaarlichte dag naast een politiebureau. Alle parlementsleden van Sint Maarten weten dat de gouverneur (Eugene Holiday) aangifte heeft gedaan tegen corrupte agenten en ex min. just. Ronald Duncan. De parlementsleden van Sint Maarten houden van horen, zien en zwijgen. Alle parlementsleden van Sint Maarten weten dat ex minister van justitie (Ronald Duncan) een advocaat van zijn eigen advocatenkantoor heeft gebruikt om zo het aangifte van de gouverneur te kunnen omzeilen. De advocaat kwam namens de gouverneur en regering van Sint Maarten. Terwijl de gouverneur aangifte heeft gedaan tegen Ronald Duncan vanwege de vervalste ontslagbesluiten. Nederland moet niet alleen het KPSM en de politici van Sint Maarten aanpakken. Het OM van Sint Maarten moet ook onder een vergrootglas.

  7. De wil moet er zijn vanuit de bevolking om corruptie aan te pakken, en men moet geen angst hebben om te getuigen tegen corrupte politici. Ik weet maar 1 persoon op SXM die niet bang is om misstanden aan de kaak te stellen. Het eiland is te klein, tegen een (ver) familielid of (verre) vriend getuigen is not-done, net als info verstrekken aan NLse onderzoekers, papieren verdwijnen, dus zo heel eenvoudig is het niet voor 55 NLse agenten om een keiharde bewijslast te verzamelen om een grote jongen op SXM veroordeeld te krijgen. Bovendien moeten de NL agenten op SXM zich ook bezig houden met bv verkeerskundige taken, kleine criminaliteit en aangiftes daarvan. NL geeft assistentie, maar de verantwoordelijkheid voor de aanpak ligt volledig bij het land SXM zelf.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties