28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | PWFC-voorzitter: Groene aanslag is van de BOO

HomeMediaAmigoe | PWFC-voorzitter: Groene aanslag is van de BOO
PWFC-voorzitter: Groene aanslag is van de BOO | Foto Persbureau Curacao
PWFC-voorzitter: Groene aanslag is van de BOO | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — “De groene aanslag wordt door de BOO-energiecentrale veroorzaakt, dat weten we zeker. Door het niet tijdig doorgeven van een verminderde energielevering aan de raffinaderij komt de Isla ook regelmatig voor een ‘unplanned shutdown’ te staan, waarbij processen niet afgerond kunnen worden en men uit nood tot extra verbranding (fakkelen, red.) over moet gaan”, stelt de voorzitter van vakbond PWFC voor het personeel in de oliesector, Angelo Meyer, stellig.

Hij stelt voorop dat zowel de vakbond als de Isla-werknemers een schonere productie – met verbranding van gas – en minder vervuiling voorstaan. Meyer benadrukt dat het door de overheid reeds ingeslagen traject dit mogelijk zal maken.

De PWFC-voorzitter reageert hiermee onder andere op de protestmars van afgelopen zaterdag, die tegen de vervuilende uitstoot van de Isla-raffinaderij en/of de BOO-energiecentrale gericht was. Hij vervolgt:

“We leven in een democratie, iedereen mag protesteren, maar men dient wel heel goed te beseffen waartegen men in protest gaat.

De pressiegroepen die achter deze protestmars staan, willen gewoon de sluiting van de raffinaderij. Men mag niet vergeten dat de raffinaderij 13 procent van het totaalbedrag aan inkomsten van het eiland genereert. Natuurlijk willen wij ook minder vervuiling en we vinden dat dit kan door op gas over te stappen. Dit gaat natuurlijk gepaard met een grote investering, het aantrekken van een strategische derde partner, aanpassingen aan de jetty’s van de Containerterminal (COT) bij Bullenbaai en aanleg van tanks hiervoor, en neemt door de enorme bedragen die hiermee gemoeid zijn tijd in beslag. ”

Uitstoot

Op de constatering dat noch de organisatie van de protestmars, noch de pressie- en milieugroepen die deze mars ondersteunden, zich voor een sluiting hebben uitgesproken en dat het protest plaatsvond onder het motto ‘er wordt niet om sluiting van de raffinaderij gevraagd en het maakt niet uit wie de vervuiler is, als de verergerde uitstoot maar stopt’, antwoordt Meyer het volgende:

“Laten we eerlijk zijn, ze zeggen het niet, maar iedereen weet dat men de sluiting van de raffinaderij wil. Groepen die dit steunen, zoals MSi – van Edgar ‘Gachi’ Leito –, GreenTown en Smoc, hebben allemaal hun eigen plan en willen allemaal een sluiting. GreenTown wil specifiek op het terrein van de raffinaderij tot ontwikkeling overgaan. Want waarom heeft men in het verleden op de vraag of zij bijvoorbeeld op een ander terrein de ontwikkeling van een kleinere GreenTown zouden willen, geantwoord dat het plan puur en alleen het terrein van de raffinaderij omvat. Verder werpt de vraag zich op, wat als Smoc ineens een groot bedrag ontvangt dat als dwangsom aan de Isla wordt opgelegd, wat gaan zij met dit geld doen?”,

aldus Meyer.

Op de opmerking dat het opleggen van een dwangsom bedoeld is om normoverschrijdingen in de uitstoot tegen te gaan, stelt Meyer het volgende: “Ja, natuurlijk dient men de normen niet te overschrijden, maar nogmaals, wat gaat deze pressiegroep met het geld doen. Wat gaan zij voor de bewoners van de wijken Wishi/Marchena, Boca Samí, Blue Bay doen? Gaan zij met dit geld ook hun huizen overschilderen?”

Hij vervolgt met het wederom aanhalen van de groene aanslag: “Nogmaals, deze is van de BOO-energiecentrale, dat is zeker. Zoals bekend werd deze energiecentrale in het verleden door buitenlandse bedrijven gerund, waarop de Curaçaose overheid die heeft overgenomen, en men dient dus ook in beschouwing te nemen dat Refineria di Kòrsou (RdK) nu de eigenaar is, of beter gezegd de overheid.”

‘Pijp vanuit Venezuela

Hij haalt verder de instelling van het multidisciplinair team (MDTP) aan door de overheid en de lopende onderhandelingen met PdVSA: “De overheid heeft al duidelijk gesteld dat het team tegelijkertijd aan twee trajecten dient te werken, onder andere dat de raffinaderij minder milieuvervuiling oplevert – waarvoor dus een derde partner moet worden aangetrokken – en de onderhandelingen die met PdVSA gevoerd worden over verlenging van het contract (dat in 2019 afloopt, red.).

PdVSA heeft tijdens deze onderhandelingen zelfs aangegeven de aanleg van een pijp vanuit Venezuela naar Curaçao te overwegen. Tja, ook voor de werknemers duurt het lang, maar het gaat om grote bedragen en vandaar dat men ook geduld moet tonen voor het onderhandelingstraject”, aldus Meyer.

Bron: Amigoe

2 reacties

  1. Weet ik lag allang in bed. Ik moest en wilde reageren. Heb een zoon die gehandicapt is geboren moest toe gelijk naar Nederland. Mijn echtgenote toen, zat jarenlang op het MMS. Ik woonde toen aan de andere kant. Het is in Nederland onverklaarbaar waarom het kind zo geboren is. Mijn stiefzusje werd geboren in Marchena. Haar eerste zes maanden was zij astmatisch. Totdat zij bij ons kwam. Had een collega, die woonde in Marchena, is voor dertig overleden. Zo zijn en waren er meer. Of sluuten van de rafferanderij en het verplaatsen van de bevolking die daar woont. Weet u in eerste plaats gaat politiek over het welzijn van hun bevolking. Is het bij ons ver te zoeken. Wat mij betreft sluiten. Totdat men een oplossing heeft. Die arme mensen weten niet eens dat ze vroeg dood gaan. Het lijkt mij dat ze het normaal vinden. Er liggen wetenschappelijke rapporten. Waarom doet men niets? Vul maar in.

  2. als je kanker krijgt of hebt, dan maakt het niet veel uit welke fabriek die kanker heeft verspreid….
    die groen aanslag is kanker verwekkend.
    dus laat de overheisde eens doen wat ze moeten doen.
    Maar neen, Whiteman moest naar de Paus….
    de schijnheiligheid daar aanbidden?
    samen met de andere geldwolven en baantjesjagers Fraudelientje, Asjes en Prins.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties