27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Wilsoe: PG Piar hield zich schuil

HomeNieuwsWilsoe: PG Piar hield zich schuil

 

De handelingen van het OM kunnen niet worden geaccepteerd

Willemstad – In zijn memo aan de Staten verwijt PS-minister Elmer Wilsoe van Justitie procureur-generaal (PG) Dick Piar zich bewust ‘schuil’ of ‘onbereikbaar’ te houden voor hem als minister van Justitie.

Maar ook beschuldigt hij de PG van misinformatie. Ook in zijn persconferentie vorige week en in interviews, onder andere met deze krant, maakte Wilsoe scherpe opmerkingen dat de PG hem onvoldoende zou hebben geïnformeerd, waarbij de minister overigens zelf aangaf ‘slechts in algemene zin’ met de PG te communiceren.

Uit andere aanwijzingen en uit onder meer een uitvoerige uitleg gedateerd 18 april van Piar aan Wilsoe, wordt een ander beeld verkregen: de bewindsman werd mondeling, maar in elk geval ook schriftelijk gedetailleerd op de hoogte gehouden in de zaak- Bientu en hoofdverdachte Robbie dos Santos.

Dat geldt ook voor de verkregen machtigingen voor beslagen in de Verenigde Staten (VS), het klaagschrift van de advocaten van Dos Santos hiertegen, het vonnis van het gerecht op 4 april om het eerste beslag op te heffen, de handelingen van de PG direct daarna en de uitgebreide toelichting dat van het voortbouwen op een onrechtmatig beslag geen sprake is.

Toch is het volgens Wilsoes memo zo duidelijk als wat dat de houding en de handelingen van het OM in deze specifieke zaak niet geaccepteerd kunnen worden. De minister steekt niet onder stoelen of banken welke zaak hij bedoelt: het onderzoek en de vervolging van één loterijeigenaar (‘un solo rifero’) op Curaçao.

,,Ook kan ik niet tolereren dat een OM niet alleen mij als minister van Justitie onjuist informeert, en de bevolking van Curaçao, maar ook de Amerikaanse autoriteiten bewust verkeerd inlicht.”

Daarna volgt de uitleg dat (alleen) de directeur van Fiscale Zaken bevoegd is om een onderzoek te beginnen als sprake is van een fiscale overtreding. Volgens de bewindsman kan in deze zaak worden vastgesteld dat Fiscale Zaken nooit een fiscaal onderzoek is begonnen naar de loterijbaas (Dos Santos), en dus ook nooit een onderzoek heeft doorgeleid naar het OM.

Het OM is daarmee, tegen de wet in, een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen de eigenaar van Robbie’s Lottery.

,,Dit is een onrechtmatige/ illegale handeling van het OM die dient te worden rechtgezet”, schrijft de minister van Pueblo Soberano, de partij van Helmin Wiels.

Ook legt Wilsoe uit dat naar zijn oordeel onterecht in de VS het beslag is gelegd en wordt gehandhaafd door het OM op de banktegoeden van Ponsford Corporation Ltd. en Tula Finance Ltd. Machtiging daartoe werd op 14 juli 2011 verzocht aan de rechter/commissaris.

Hier krijgt niet alleen het OM een draai om de oren van Wilsoe, maar ook de rechter, omdat dit volgens door hem aangehaalde jurisprudentie van de Hoge Raad helemaal niet zou kunnen. Toch wordt het beslag in Amerika gelegd op 23 augustus 2011. Op 15 december 2011 dienen de advocaten van Ponsford en Tula, dezelfde als van Dos Santos een klaagschrift tegen het beslag van 23 augustus.

Op 4 april oordeelt de beklagrechter op Curaçao, volgens Wilsoe op grond van de jurisprudentie, om het beslag op te heffen. Maar tot ergernis van minister Wilsoe vertelde officier van justitie Guillano Schoop nog diezelfde dag en de dag daarna tegenover de media om een ‘foute interpretatie’ van het vonnis te geven, of althans niet volgens de jurisprudentie.

Hoewel het beslag in Amerika van 23 augustus onrechtmatig is, laat het OM volgens de minister in een persbericht weten het beslag niet op te heffen, maar de Amerikaanse rechter te verzoeken het beslag aan te passen.

,,Dit is in geen enkel deel van het Koninkrijk toegestaan. Een onrechtmatig beslag blijft een onrechtmatig/illegaal beslag en de enige correcte en wettige handeling is om het beslag conform het vonnis per direct op te heffen,” aldus het memo.

Maar volgens Wilsoe bleek in de week van 16 tot 20 april 2012 dat het OM zich hier niet aan heeft gehouden, waarop hij naar eigen zeggen PG Piar een ‘algemene aanwijzing’ gaf om te voldoen aan de rechterlijke uitspraak en het beslag op de miljoenen dollars van de vennootschappen van Dos Santos op te heffen.

,,Ook heb ik hem laten weten dat als hij hier niet aan zou voldoen, ik zelf gebruik zou maken van mijn bevoegdheid en de Amerikaanse autoriteiten zou informeren dat het beslag onrechtmatig was verklaard door het gerecht en dat, als gevolg daarvan, het gerecht had bevolen het op te heffen.”

Nadat de PG deze instructie had gekregen, bleek dat Piar ‘een paar dagen vakantie had genomen en op Curaçao van het beeldscherm was verdwenen’. Toen ook de advocaat-generaal (AG), die de PG vervangt bij afwezigheid, de instructie van minister Wilsoe weigerde op te volgen, heeft Wilsoe naar eigen zeggen zelf Washington aangeschreven. Naar verluidt werd AG Ton van der Schans daarbij vergezeld door twee officieren van justitie.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in
  1. het komt wel altijd op het zelfde neer met die boevenbende. Het zou onwettig zijn dat de VDC de ministers ongevraagd screende (ookal staat dat expliciet als hun taak vermeld) en nu is het volgens hen weer onwettig dat het OM een onderzoek naar hun vriendje Dos Santos is gestart (terwijl dat ook duidelijk en expliciet de taak is van een OM). Kortom deze heren (en dronken dame) willen niet dat de er iemand van hen onderzocht wordt, omdat zij weten wat eruit gaat komen.
    maar wat ze zeggen klopt niet en al die onderzoeken zijn terecht en volkomen legaal gestart.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties