30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Update: Marvelyne Wiels was …….

HomeMediaUpdate: Marvelyne Wiels was .......
marvelyne  en ivar asjes geven 'uitleg' op de persconferentie van 13 november 2013 13
marvelyne en ivar asjes geven ‘uitleg’ op de persconferentie van 13 november 2013 13

Op het hoogtepunt van haar ABN AMRO carrière in 2012 zou Marvelyne Wiels volgens haar Curriculum Vitae in opdracht van de Raad van Bestuur van ABN AMRO verantwoordelijk zijn geweest voor de opsplitsing van ABN AMRO, een project van 73 miljard euro.

Ook zou Wiels volgens hetzelfde curriculum in 2011 ‘Project Director’ zijn geweest bij De Bank. Daarnaast zou Marvelyne Wiels, volgens dit CV als ‘Hoofd Operational Support voor Trade & Guarantees EMEA, Nederland, Dubai en London’ leiding hebben gegeven aan 310 werknemers.

Advertentie

Volgens een ander ABN AMRO CV/functieprofiel uit 2008, dat Wiels inleverde voor haar EZVN-nominatie ‘Ethnische Vrouwelijke Manager 2008’, was Wiels als ‘Head Trade & Guarantees Solutions & Advisory’ zou Wiels verantwoordelijk voor 3 teams met 41 directe medewerkers en 18 indirecte medewerkers. Daarnaast zou Wiels volgens deze profielbeschrijving beschikken over een organisatiebudget van 30 miljoen euro en een HR budget van 1.500.000 euro. De functie ‘Head Trade & Guarantees Solutions & Advisory’ werd echter in 2008 uitgevoerd door Wiels’ meerdere, dhr. Rob de Munk. Tot slot blijkt Marvelyne Wiels haar school niet hebben afgemaakt, geen Msc-titel (Master of Science, zie note 2, Red) hebben, en vertelt de Gevolmachtigde Minister de pers en de bevolking van Curaçao diverse andere onwaarheden.

Onderstaande foto’s en links naar bijlages en websites, zijn uitdraaien van Wiels’ daadwerkelijke loopbaan en positie binnen de ABN AMRO in april 2011. Uit de bewijsstukken, verzameld door NTR-journalist Dick Drayer, komt een heel ander beeld naar voren dan welke Wiels schetst in haar officiële Curriculum Viteae, welke Wiels in juni 2013 bij zowel de Nederlandse als de Curaçaose Ministerraad werd aangeleverd. Drayers’ argumenten en bewijsstukken zijn alle bijgewerkt met de laatste updates en nogmaals op een rijtje gezet door Knipselkrant Curaçao. Hieruit blijkt het volgende:

Gevolmachtigde Minister in Den Haag Marvelyne Wiels:

ABN AMRO carrière

1) was geen ‘Hoofd Operational Support voor ABNAMRO Bank Trade & Guarantees EMEA, Nederland, Dubai en London’, zoals omschreven in haar officiële CV. Marvelyne Wiels was ook geen ‘Head Trade & Guarantees Solutions & Advisory’, zoals aangegeven in het EZVN-ABN AMRO functieprofiel. Marvelyne Wiels was  na een loopbaan van ca 14 jaar bij De Bank, opgeklommen tot Team manager Operations Support (personeelsnummer 24966), zoals blijkt uit het ABN AMRO organogram van 2012 (zie note 2, red).

Marvelyne Wiels CV - ABN AMRO
Marvelyne Wiels CV – ABN AMRO

2) had niet de dagelijkse leiding over 310 mensen zoals aangegeven haar officiële CV. Wiels had ook niet over 3 teams en 41 mensen direct en 18 indirect zoals aangegeven in ‘haar’ EZVN-ABN AMRO functieprofiel, dat zij inleverde voor haar nominatie en ambassadeurschap van EZVN (Ethnische Zakenvrouwen Nederland). Wel had Marvelyne Wiels als Teammanager Operations Support de leiding over een team van circa 10 mensen.

3) was geen Project Director ABN AMRO (topniveau in project-management), zoals aangegeven in haar officiële CV.

4) was geen Adviseur van de Raad van Bestuur van ABN AMRO, zoals aangegeven in haar officiële CV.

5) was ook niet in opdracht van de Raad van Bestuur ABN AMRO verantwoordelijk voor het ’73 miljard project’ dat in 2011 succesvol zou zijn afgerond, zoals verwoord in haar officiële CV. Degene die voor het betreffende project wel verantwoordelijk was, was de (toenmalige) Voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO Rijkman Groenink. Bovendien ging het hier niet zozeer om een project, alswel de opsplitsing van ABN AMRO, Fortis en Banco Santander, een traject van 71 miljard.


Studie en titelatuur

6) studeerde in 2013 niet aan de Haagse Hogeschool, zoals aangegeven op de officiele website van het Kabinet van Gevolmachtige Minister

Marvelyne Wiels LinkedIn Msc-titel in 2012
Marvelyne Wiels LinkedIn Msc-titel in 2012

Curaçao. Wiels zat bij haar aantreden op 7 juni 2013 ook niet in de afstudeerscriptiefase van een Msc opleiding (note 2) aan de Haagse Hogeschool, zoals aangegeven in haar officiële CV van juni 2013, Marvelyne Wiels had eveneens geen Msc titel behaald in 2012, zoals aangegeven op haar LinkedIn en Yatedo pagina. Uit een email van de Haagse Hogeschool blijkt dat Marvelyne Wiels in 2011/2012 is gestart met de opleiding Organisatie Coaching- opleiding. Wiels is echter in 2012 na het behalen van 3 tentamens met de opleiding gestopt wegens onvoldoende resultaten, zoals blijkt uit de Haagse Hogeschool email:

“Mevr. Wiels was in 2011/2012 ingeschreven voor de Opleiding Master Organisatie Coaching. In 2012 is haar inschrijving beeindigd wegens onvoldoende resultaat. De tentamens die wel voldoende zijn behaald, blijven drie jaar geldig. Zij kan evt. van de opleiding een bewijs krijgen van de door haar behaalde tentamens, drie in het totaal. Van een succesvolle afronding van de opleiding is derhalve geen sprake. Voor het behalen van de nog openstaande tentamens en een succesvolle afronding van de thesis, zal ze zich opnieuw moeten inschrijven voor de opleiding. De Master Organisatie Coaching is een zgn professionele Master en geen Master of Science.”

Voor deze Organisation Coaching opleiding is volgens de website vereist dat deelnemers een bachelor opleiding bezitten (hbo of wo). Uit het cv van mw. Wiels blijkt echter niets van een hbo cq. wo opleiding. Op de vraag of de Haagse Hogeschool kan zeggen of in Wiels’ geval een speciale procedure is gevolgd voor toelating luidt het antwoord kortweg:

“Er is inderdaad een evc procedure gevolgd met een assessment bij het GITP”


Ethnische Vrouwelijke Manager 2008 (EZVN)

Marvelyne Wiels EZVN, genomineerd als Head Trade Operations en Advisory & Solutions, de functie van haar meerdere, Rob de Munk
Marvelyne Wiels EZVN, genomineerd als Head Trade Operations en Advisory & Solutions, de functie van haar meerdere, Rob de Munk

7) werd op basis van een ABN AMRO functieprofiel (alsmede enkele aanbevelingsbrieven) genomineerd voor ‘Zwarte Vrouwelijk Manager 2008’ door de business club Ethnische Zakenvrouwen Nederland (EZVN). Na aanleiding van

deze nominatie trad Marvelyne Wiels vervolgens toe tot het selecte business-clubje EZVN Ambassadeurs.

Echter, het EZVN-ABN AMRO functieprofiel, -welke de functie ‘Head Trade Operations en Advisory & Solutions’ beschrijft-, en welke op onduidelijke wijze werd aangeleverd voor haar nominatie en ambassadeurschap van EZVN (Ethnische Zakenvrouwen Nederland), blijkt het functieprofiel van haar meerdere, de toenmalige ‘Head Trade Operations en Advisory & Solutions’ Rob de Munk te zijn.


AIVD screening

Tweede Kamerlid van Koninkrijkszaken Ronald van Raak (Foto |  Bas Stoffelsen)
Tweede Kamerlid van Koninkrijkszaken Ronald van Raak (Foto | Bas Stoffelsen)

8) werd niet door de AIVD gescreend. Op de speciaal hiervoor belegde persconferentie van 13 november 2013 (3 video’s) na de ontstane ernstige twijfels, hield de in opspraak geraakte Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels, bijgestaan door Minister President Ivar Asjes, de Curaçaose pers voor door ‘Nederland’ te zijn gescreend, alvorens zij werd benoemd als Gevolmachtigde Minister in de Rijksministerrraad. Wiels beweerde daarbij expliciet dat dit door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zou zijn gedaan.

Ook in een interview met de Amigoe wordt door Marvelyne Wiels de AIVD screening benadrukt. In het door Marvelyne Wiels goedgekeurde artikel van 13 november, wijst Marvelyne erop dat haar cv en andere gegevens uitgebreid zijn doorgelicht door de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) op het moment dat ze werd voorgedragen als kandidaat voor de post van gevolmachtigde minister.

SP Kamerlid voor Koninkrijkszaken Ronald van Raak hierover:

,,Ik heb het haar horen zeggen, maar dat is echt klinkklare onzin. Nederland kan en mag dat helemaal niet doen”, zo reageert Van Raak.

De SP’er sluit niet geheel uit dat medewerkers van de AIVD met Wiels hebben gesproken, maar dat kan volgens hem uitsluitend zijn gedaan op verzoek van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC). Het komt wel vaker voor dat inlichtingendiensten collegiale medewerking aan elkaar verlenen.


SOAB

"Marvelous Marvelyne" Wiels toont tijdens persconferentie haar EZVN nominatie en publicatie
“Marvelous Marvelyne” Wiels toont tijdens persconferentie haar EZVN nominatie en publicatie

9) heeft niet in het kader van een reorganisatie al eerste het Stichting Overheids Accountants Bureau SOAB ingeschakeld. Op dezelfde persconferentie gaf Marvelyne Wiels als reden op voor de weerstand en overvloedige negatieve berichtgeving in de reeds eerste 4 maanden na haar

aantreden aan, dat ze bij haar aantreden als GevMin op 7 juni 2013 direct moest reorganiseren en schoon schip moest maken. Daartoe zou Wiels terstond de overheidsdienst SOAB hebben ingeschakeld. Ook deze bewering bleek naderhand niet te kloppen. Stichting SOAB hierover:

Het Soab onderzoek en concept Soab-rapport waarnaar de gevolmachtigde minister gisteren verwees en waarover zij zei ‘Ik heb direct toen ik er zat een Soab-onderzoek laten instellen bij het Curaçaohuis’, blijkt een regulier Soab-onderzoek te betreffen dat al liep voordat Wiels werd aangesteld als gevolmachtigde minister. Dat bevestigt het Soab bij navraag.

“Het gaat hierbij om een reguliere controle van de financiële administratie van het Curaçaohuis waarmee het Soab sinds 10-10-‘10 is belast. Daarvoor werd de boekhouding van het Antillenhuis gecontroleerd door een externe accountant (Deloite&Touche, red.). Halverwege dit jaar werd de tussentijdse rapportage daarvan met Wiels besproken en kreeg zij de ruimte om aanvullende aandachtspunten toe te voegen. Zo laat het Soab weten.


Reorganisatie Curaçaohuis

Curaçaohuis - organisatie Kabinet Gevolmachtigde Minister anno 2013
Curaçaohuis – organisatie Kabinet Gevolmachtigde Minister anno 2013

10) beweerde op de persconferentie direct na haar benoeming met een reorganisatie van het Curaçaohuis te zijn begonnen. In een artikel “Verandering leidt altijd tot tegenwerking” in de Amigoe van 13 november 2013 laat Marvelyne nogmaals weten dat ze is begonnen aan een reorganisatie in het Curaçaohuis.

“Het Curaçaohuis telt 22 fulltime functies, waarvan er nu 12,5 zijn gevuld. We hebben mensen aangenomen, omdat bepaalde afdelingen gewoon leeg waren, terwijl het Kas di Kòrsou wel de service moet bieden die verwacht wordt en noodzakelijk is. Dat is onze verantwoordelijkheid.”

Eea staat echter haaks op een nadien uitgelekt notulen verslag tussen ex-GevMin Roy Pieters en GevMin Marvelyne Wiels van 8 juli, waarin Dhr. Pieters aangeeft:

“Het Curaçaohuis is een kleine organisatie die ontzettend goed presteert”

Waarop Marvelyne Wiels een en ander beaamt.

Medewerkers binnen het Curaçaohuis ontkennen dat er intern gecommuniceerd is dat er een reorganisatie binnen de relatief kleine Curaçaohuis-organisatie zou plaatsvinden. Van de beweerde reorganisatie zou ook geen projectfile bestaan. “Althans, tot voor kort in ieder geval niet” volgens een bron, die verder anoniem wil blijven vanwege de angstcultuur die momenteel op het Curaçaohuis zou heersen.


Rassenkaart

Leeflang: "niet overtuigd"
Leeflang: “niet overtuigd”

11) Tot slot liet Marvelyne aan het einde van deze persconferentie weten dat ze een Persvoorlichter, die reeds 8 jaar in dienst was, op non-actief zou hebben gezet, omdat deze zou hebben gezegd: “Unda bo ta kere un muhé pretu por kita un muhé blanku for di trabou?” (vertaling: een zwarte vrouw kan nooit een blanke vrouw kunnen overrulen, red). Volgens de Curaçaose Parlementariër Omayra Leeflang is dat pertinent een leugen.

“Ik ken deze dame heel goed en weet ook dat zij getrouwd is met een zwarte Afrikaan. Dus zij zou zo een opmerking niet maken, maar dat geeft wel aan wie mevrouw Wiels is. Zij gaat over lijken om haar gelijk te halen. Ook heeft zij gezegd dat zij na haar aantreding als eerst overheidsaccountantsbureau SOAB heeft ingeschakeld om de zaak door te lichten. SOAB heeft dit echter ontkent.

Ze vervolgt: “Wiels heeft tijdens de persconferentie alle emotionele registers opengetrokken. Ze stelt dat haar broer vermoord is en dat ze haar ook willen vermoorden, terwijl zij degene is die feitelijk de zaak had kunnen klaren. Dat heeft ze niet gedaan en daardoor heeft zij een smet gebracht over het imago van haar broer. Vervolgens trekt ze een ander register open en beweert dat de ontslagen medewerker, een blanke Europese Nederlander, heeft gezegd dat een zwarte vrouw een blanke vrouw nooit zou kunnen overrulen.”

“We moeten ons afvragen of zo iemand de diplomatieke vertegenwoordiging van Curaçao moet zijn, want zij is niet betrouwbaar en zal in het nauw rare sprongen maken”, aldus Leeflang.


Bronnen


Opmerkingen

Note 1: De beide organogrammen ABN AMRO verwijderd op dringend verzoek van diverse kanten in verband met de Landsverordening Privacywetgeving. In de organogrammen staan namelijk diverse namen van ABN AMRO medewerkers, hun functies en personeelsnummers op vermeld. De beide organogrammen kunnen op verzoek worden getoond ten kantore van Persbureau Curaçao en Caribisch Netwerk.

Note 2: De graad Master of Science (Msc) wordt internationaal erkend en is qua niveau vergelijkbaar met de Nederlandse titels doctorandus (drs.) en ingenieur (ir.) De graad Master met specificatie of Science wordt hier normaliter gebruikt om aan te geven dat men aan de universiteit een wetenschappelijk of academisch georiënteerde initiële masteropleiding heeft afgerond in de toegepaste, exacte wetenschappen ) of sociale wetenschappen.

Bronnen: Persbureau Curaçao en bovenstaande

 

dick-1

Dit artikel is geplaatst in
  1. Het wordt nu toch de hoogste tijd dat mw. “Fraudelyne Wiels” opstapt. Zelfs haar collega ministers worden apatisch van haar, zo kopt kwaliteitskrant Amigoe vandaag. Ik zou zeggen: Fraulein Fraudelyne, het is de hoogste tijd meid, kop op, treed af en zoek een nieuwe uitdaging. Er zijn echt genoeg cursussen die jij wél af kan maken. Al dat gedoe met die postdoctorale opleidingen, niks voor jou meid. Blijf gewoon jezelf, je bent het waard. Als je gewoon jezelf was gebleven had je nu niet zo voor paal gestaan. Tot 2008 timmerde je lekker aan de weg, maar daarna ben je gaan liegen en bedriegen te beginnen bij die ezvn nominatie. Geef nou gewoon toe dat je door die minderheden subsidie toestanden van je pad ben geraakt en dat het daarna alleen maar erger is geworden. Die politieke arena is niks voor jou, past niet bij je. Doe je ding, kom met jezelf in het reine en pak een nieuwe uitdaging! Iets met jongeren ofzo, daar word je blij van!

  2. Wedden dat ze blijft liegen? Het is de zoveelste blamage voor ons land, de buitenwacht lacht zich dood om dit gedoe, het is de handtekening van een “republica bakoba”.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties