28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf: Caribische vuist tegen Nederland

HomeMediaTelegraaf: Caribische vuist tegen Nederland
Foto |  ANP
Foto | ANP

PHILIPSBURG – Aruba, Curaçao en Sint-Maarten proberen een vuist te maken tegen Nederland. De Caribische eilanden willen dat het afgelopen is met de overmacht van Nederland binnen het koninkrijk, waarbij Den Haag telkens zijn zin kan doordrukken.
De knetterende begrotingsruzie tussen minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) en de Arubaanse premier Mike Eman vormt de directe aanleiding voor het Caribische initiatief.

Ook op Sint-Maarten smeult nog de frustratie nadat de Rijksministerraad in Den Haag het eiland vorig jaar opdracht gaf onderzoek te doen naar integriteit en corruptie onder eilandbestuurders.

„We zien dat twee huizen (Aruba en Sint-Maarten) in brand staan, dan is het verstandig om onze eigen woning nat te maken”,

verklaart het Curaçaose Statenlid Elmer Wilsoe de steun van Curaçao aan de twee andere eilanden.

„Als er problemen zijn tussen elkaar, moeten we naar een soort rechter kunnen, maar niet zoals nu met elkaar op de vuist gaan.”

Het conflict met Aruba over de begroting is nog steeds niet opgelost. Vertegenwoordigers van de parlementen van de drie Caribische landen willen dat er een onafhankelijke scheidsrechter komt binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Door Edwin Timmer 

Bron: Telegraaf
Zie ooK : Dossier: Consensus Rijkswetten – en de strijd tegen de Rijkswetten

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Eman en de zijnen maken een cruciale vergissing. Rutte, Plasterk en de andere Nederlandse politici hebben ook een achterban.

    De eilanden hebben hun huidige status verkregen omdat Nederland naar hun achterban – de eilanden – geluisterd heeft via de verschillende volksraadplegingen.

    De stemming in Nederland, wat betreft de eilanden is: zet de boel op marktplaats te koop tegen “elk aannemelijk bod”

    Hoe meer herrie in de tent geschopt wordt door Eman c.s. Hoe sneller de dag gaat naderen dat de eilandsregeringen voor een “fait accompli”
    worden gesteld: of in onze de pas gaan lopen, of in je eigen pas.

    De goodwill die Eman in Nederland had, heeft hij verspeeld. Alleen hij snapt het zelf nog niet.

    Eman zal vermoedelijk straks de geschiedenis ingaan als bevrijder van het “koloniale juk” van Nederland en Rutte als bevrijder van die “bedelende maffia” bende op de Antillen.

    Het zal niet lang meer duren voordat Nederland in actie komt.

  2. Het is handig een bliksemafleider te hebben als de eigen zaken minder goed op orde zijn. Professor Elzinga zou dit handzaam omschrijven als ‘het democratisch tekort’. Het is een ideale constructie. Als de bestuurders de financiën niet op orde hebben is Nederland volgens het Statuut verplicht er iets aan te doen. Dat Statuut is mede door de eilanden goedgekeurd. Wil men een rechterlijke instantie (uitstel van bemoeienis) dan kunnen mogelijke maatregelen prettig getraineerd worden door rechterlijke procedures. Deze regeling van het Statuut is de tegenhanger van hoger toezicht en onder curatele plaatsing van Nederlandse gemeenten in een overeenkomstige situatie. Doet Nederland niets dan gaan de eilanden failliet en kunnen de burgers zich afvragen waarom Nederland niet heeft ingegrepen zoals het Statuut voorschrijft. Aruba ging naar het tripartiet om het eigen gelijk te halen. Dat gelijk is meer voor de eigen achterban. Want de regering kan niet bezuinigen als er steeds gezegd is dat het fantastisch gaat en ondertussen steeds moet lenen. Het is gezichtsverlies om te bezuinigingen, dus dit toneelspel moet worden volgehouden. Het is pijnlijk om zo in het nauw te zitten door eigen toedoen en geen kant op te kunnen, behalve zoete broodjes bakken met de Koninkrijksregering, uggggggggggggggggg. Liever doorzetten dat alles op termijn goedkomt op onze eigen manier, die doordacht is en rekening houdt met alles. Dus aanpassing van het Statuut moeten de ontevreden bestuurders vragen.

  3. Ik denk dat Nederland, best op een volwassen manier met de eilanden wil omgaan.
    Maar zolang het hier op de eilanden, zeer eenvoudig is om als maffia figuur de politiek in te komen en te blijven, zal Nederland streng moeten zijn.
    Laten de goede politici hier op de eilanden eens de hand in eigen boezem steken.
    Maar wie zijn de goede en eerlijke politici?
    Op curacao kan ik er misschien een paar opnoemen.
    Deze zijn niet lid van de MFK, MAN of de PS.
    MFK en MAN zijn puur maffia of in iedergeval door de maffia betaalde partijen.
    PS is gewoon een gefrustreerd groepje die zich lekker wil afzetten tegen het “grote” Nederland.
    met kreten als koloniaal, racisme, discirminatie, maar ook eigen volk eerst en YDK en Papiamento zijn heilige kreten binnen deze PS-Groep
    Kortom een simplistische groep zonder enig niveau.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties