28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | FAS: Onderzoek civiele enquête duurt te lang

HomeMediaAmigoe | FAS: Onderzoek civiele enquête duurt te lang
FAS: Onderzoek civiele enquête duurt te lang
FAS: Onderzoek civiele enquête duurt te lang

WILLEMSTAD — Fundashon Akshon Sivil (FAS), de a-politieke juridische poot van het burgeroffensief Frente Sivíl dat in 2012 werd opgericht uit protest tegen de regering-Schotte, is teleurgesteld in de manier waarop het proces van de civiele enquête voortkabbelt. Het duurt FAS allemaal veel en veel te lang. De stichting initieerde het onderzoek en kreeg in juli 2013 de steun van de rechter om deze enquête uit te laten voeren.

Het onderzoek richt zich op het beleid en de gang van zaken bij de Curaçaose overheidsvennootschappen Aqualectra, Curoil en Refineria di Kòrsou (RdK) en betreft de periode van de eerste regering van het land Curaçao, kabinet-Schotte.

De belangrijkste reden voor het toekennen van deze civiele enquête was dat de verhouding tussen het bestuur, de raad van commissarissen en de aandeelhouder bij deze drie vennootschappen niet in overeenstemming was met Boek 2 BW en de Code Corporate Governance, dit tegen de achtergrond van de verslechterde financiële positie van Aqualectra, Curoil en RdK.

Als onderzoeker werd Huub Willems aangesteld. In eerste instantie was het de bedoeling dat het rapport begin 2014 klaar zou zijn. Na anderhalf jaar is er nog altijd geen eindrapportage.

Op de herhaaldelijke verzoeken van de Amigoe zelf aan het Hof van Justitie voor een update inzake de enquête wordt niet gereageerd. Dat wil zeggen, het verzoek wordt door het Hof steevast wel uitgezet, maar wordt kennelijk niet door de betrokkenen beantwoord.

Slechts een summiere tussenrapportage met daarin een opsomming van de hoeveelheid gesprekken die onderzoeker Willems heeft gevoerd, werd gedurende dit jaar hierover naar buiten gebracht. De Amigoe sprak met FAS-voorzitter Ruben Suriel over de stand van zaken.

“De tijd is niet de vriend van de democratie”,

zegt Suriel.

“We hebben aangezwengeld wat we konden en lopen nu aan tegen de langlopende bureaucratische procedures bij onze peilers van de democratie. Waar naar ons idee ook expres gebruik van wordt gemaakt door de georganiseerde misdaad en door malafide politici die we sinds 10-10-‘10 hebben leren kennen op Curaçao. We moeten een hele lange adem hebben. En het duurt te lang allemaal. Waar is die Willems mee bezig dat er nog steeds geen rapport ligt? Dat is zeer teleurstellend voor ons en slecht voor dit land. Er moet schoon schip gemaakt worden en aan onze toekomst worden gebouwd op een verantwoorde manier. Hoe langer de situatie bij deze overheidsbedrijven kan blijven zoals die is, hoe slechter dat is voor onze toekomst. Er is geen tijd meer om de andere kant op te kijken en net te doen alsof er niets aan de hand is, of erger, om te negeren wat er gaande is. Die bedrijven zijn leeggehaald en uitgehold. Vroeg of laat draait alles in die zin ‘vast’.”

Suriel benadrukt dat het FAS gaat om het belang van de toekomst van Curaçao.

“En dat gaat over het herstellen van de ethische waarden en normen in dit land. Daarin zijn checks en balances een belangrijk instrument. Het moet kloppen wat je doet en je moet het kunnen verantwoorden. Het dossier dat we hebben aangedragen voor deze enquête is omvangrijk en wordt ook juridisch steeds ingewikkelder. Een deel ervan zal meegaan in de zaak-Babel die in januari dient.

Dan is er de tuchtzaak tegen advocaat Eric de Vries. De klacht tegen hem hebben we begin dit jaar al bij de Raad van Toezicht ingediend. Die zaak staat los van de enquête. Voor FAS is het namelijk van belang dat er niet alleen orde op zaken wordt gesteld bij de bedrijven die van ons allemaal zijn, maar dat ook de ondersteunende, of beter faciliterende periferie daaromheen wordt aangepakt. En dan hebben we het over advocaten en accountants.”

FAS klaagde in 2012 ook drie ex-ministers aan vanwege mogelijke ambtsmisdrijven.

“Dat ging om Gerrit Schotte, Carlos Monk en Elmer Wilsoe. “Die klacht is ook bij het Openbaar Ministerie neergelegd. Maar tot de dag van vandaag niet opgepakt. ‘Politieke aangiften’ noemden ze dat. In dit hele proces hebben wij als FAS ook al tegenover het OM gestaan, dat veel te lang wachtte met het oppakken van een klacht. Dat is toch heel gek: het OM hoort in dezen toch je vriend te zijn? Het OM suste de boel door tegenover ons aan te geven dat een deel van de klachten onderdeel was geworden van de zaak Babel. En wij hebben de zaak die wij tegen het OM aangespannen hadden om hen tot actie te dwingen, weer ingetrokken.”

Suriel geeft aan dat wat FAS doet moeilijk was en nog altijd is.

“Ik heb altijd gedacht dat het OM en onze rechterlijke macht de pijlers van de democratie zijn, die het best georganiseerd zijn en het minst geïntimideerd worden. Die mening heb ik in de loop van de afgelopen tijd toch echt moeten bijstellen. En dat is heel erg deprimerend.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Het is toch vreemd dat H. Willems niets van zich laat horen. Heeft iemand contact met hem opgenomen? Suriel heeft een keer met hem gesproken dus ik neem aan dat Suriel weet hoe hij Willems kan bereiken. Blijkt niet uit zijn bovenstaande verhaal dat hij dat gedaan heeft. Kan Willems niet gedwongen worden om zich te uiten over de voortgang van deze zaak? Of hem hier vanaf halen en andere onderzoeker benoemen. Willems werd altijd als een respectabel man gezien maar door zijn optreden hier wordt wel aan die reputatie geknaagd. Vreemd gedrag. Wat is er met hem aan de hand? Of wordt W. per maand betaald?

  2. Als je op curacao recht zoekt zal je dat niet vinden.
    het blijkt wel weer dat de ambtenarij, de rechterlijke macht en het OM stinken.
    Deze dag is voor mij een dag van somberheid.
    hoe in godsnaam is het mogelijk dat Dos Santos een jaar korting krijgt op zijn straf voor het doodrijden van 3 mensen.
    dan hebben de 3 waardeloze maffia advokaten nog hun gelijk gehaald bij een of ander tuchtrechtertje.
    ik wordt hier nogmaals kotsmisselijk van.
    Nederland moet in grijpen, want deze huidige rechters zijn waardeloos.
    of corrupt of ze worden gechanteerd anders is het niet mogelijk.
    een groot onderzoek lijkt me wel op zijn plaats.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties