26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Accountant | SP-politicus irriteert accountants in het koninkrijk

HomeMediaAlgemeen nieuwsAccountant | SP-politicus irriteert accountants in het koninkrijk
AD letters logo-Antilliaans Dagblad
Mike Willemse, hoofdredacteur Antilliaans Dagblad vindt rol KPMG niet verdacht

Kritische vragen van parlementariërs over de rol van KPMG bij de Antilliaanse (online)gokindustrie vallen slecht bij accountants in Nederland en Curaçao. Ook de overzeese media zetten vraagtekens bij de manier waarop de parlementariërs verdenkingen uiten tegen de Antilliaanse accountants.

“Ronald van Raak heeft uiteraard het recht om kritische vragen te stellen over de rol van KPMG bij de gokindustrie in Curaçao”, zo reageert Mike Willemse, hoofdredacteur van het Antilliaans Dagblad op Curaçao. “Maar hij moet wel zijn huiswerk goed maken. Sommige feiten die hij brengt, kloppen gewoon niet.”

Willemse reageert op de open brief van het SP-Kamerlid Ronald van Raak aan KPMG-voorzitter Albert Röell. In deze brief bekritiseert Van Raak de verwevenheid tussen de Antilliaanse gokindustrie, het lokale bedrijfsleven en de rol als controlerend accountant van KPMG.

“Het maakt hier ook iets los, maar voorpaginanieuws is het niet.” Willemse is als hoofdredacteur goed ingevoerd in de accountancy. Drie jaar lang studeerde hij dit vak aan de Hogeschool Windesheim. Daarnaast was hij jarenlang journalist van NOS-Den Haag Vandaag. Vanuit deze kennis en betrokkenheid volgt zijn krant de berichtgeving in Nederland over KPMG Dutch Caribean (DC) en de gokindustrie.

“Een kritische houding hebben we hier op Curaçao natuurlijk ook”, vervolgt Willemse. “Alleen hebben we in deze zaak geen feiten of zelfs maar aanwijzingen dat KPMG DC op illegale wijze betrokken zou zijn bij land based of online casino’s. Van Raak vindt het verdacht dat KPMG DC al jaren de boeken controleert van UTS, een telecombedrijf in handen van de overheid, dat betrokken zou zijn bij de gokindustrie. Maar wat zegt dat dan over de betrokkenheid van KPMG DC bij de gokindustrie? Daarnaast stelt Van Raak dat UTS geen jaarverslagen opstelt. Dat is niet waar, die jaarrekeningen zijn er.”

In het hoofdkantoor van KPMG Nederland is koel gereageerd op de publicatie, al komt er geen officiële reactie. “We zijn een netwerkorganisatie. Alle landenorganisaties in dat netwerk dragen de naam van KPMG, maar het zijn zelfstandige bedrijven met hun eigen klantenportefeuilles”, zo reageert woordvoerder Tommie Dijstelbloem.

Eerder reageerde KPMG DC gepikeerd op de beschuldigingen van de parlementariërs. “Wij voelen ons wederom gedwongen een openbare verklaring te geven”, zo verklaarde het Antilliaanse accountantskantoor in een schriftelijke verklaring. Alle beschuldigingen wees de organisatie van de hand. “KPMG DC handelt te allen tijde handelt conform de regels, die van kracht zijn binnen de accountancy wereld.”

Al langer vraagt het Kamerlid Van Raak aandacht voor de rol van KPMG bij de Antilliaanse gokindustrie, samen met VVD-collega André Bosman. Willemse verbaast zich over het gebrek aan nauwkeurigheid van deze volksvertegenwoordigers. “Dat KPMG DC een ander bedrijf is dan KPMG Nederland zou ook Van Raak moeten weten”, zegt hij.

Dat het telecombedrijf UTS zuinig is met informatie, is nog geen reden voor verdachtmaking. “De concurrentie van commerciële aanbieders in de telecom is moordend. Ook KPN liet vroeger niet het achterste van haar tong zien. Dat hoeven bedrijven ook niet zolang ze niet beursgenoteerd zijn. Daarvan hebben we er hier niet zo veel. De accountantscontrole is vaak voor intern gebruik.”

Dat KPMG zonder duidelijke aanwijzingen in de verdachtenbank wordt gezet, vindt hij dan overdreven. “Accountants gelden hier als doorgaans respectabele mensen. De meeste van hen zijn opgeleid in Nederland, sommigen in Amerika. Ze vallen onder de Nederlandse regelgeving voor accountants en ze staan ingeschreven in het register van de NBA. Ze moeten ook gewoon hun studiepunten halen, net als accountants in Nederland.”

Gedoe om niks dus? Willemse: “Zo ver wil ik niet gaan. De rol van de gokindustrie in een overheidsbedrijf is een goed onderwerp. Maar de kernvraag daarvan is hoe het toezicht is geregeld. Daarover zijn in Nederland Kamervragen gesteld en het wachten is op antwoorden van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Ik verwacht dat hij zal zeggen dat het een aangelegenheid is van het autonome land Curaçao. Maar als de antwoorden op de Kamervragen er nog niet zijn en je blijft maar nieuwe vragen stellen en verdenkingen uitspreken, dan vraag ik me toch wel af welk doel je daarmee dient.”

Bron: Accountant

10 reacties

  1. Als KPMG Curaçao een zo goed als zelfstandig bedrijf is waarom bestaat er Nederlandse Raad van Bestuur KPMG ? Wat is de functie van die RvB ?
    Kan die Zwitserse holding van KPMG eens nageplozen worden? Wie rapporteert aan wie, wie heeft welke taken en bevoegdheden, welke bedrijven “hangen” onder die holding etc. etc.
    Je leent je (vroegere) goede naam toch niet aan buitenlandse bedrijven zonder dat je zou kunnen ingrijpen als een van die bedrijven je ( vroegere) goede naam te grabbel gooit?

  2. KPMG Curacao denkt nog steeds dat ze behoort tot de ‘onaantastbaren’. De financiele crisis is ook in dat licht blijkbaar geheel aan Curacao voorbij gegaan. De rest van de wereld weet inmiddels wel beter. Hoe dom kan je zijn….

  3. Groot gelijk Mike.
    Kijk wat er met onze offshore is gebeurt.
    Nederland wilt onze goksector vernietegen ten gunste van hun eigen.
    Dus geen aandacht aan besteden.
    Gewoon doorgaan.

  4. Ja, Ctex. De grote schurken Capella en Garcia die dit bedrijf en Girobank kapot hebben gemaakt lopen nog vrijage rond

    Deze graaiers zouden aan hun ballen moeten worden opgehangn, als ze ballen hadden.

    Maar Garcia en Capella zitten nog prinsheerlijk met hun geroofde miljoenen in hun paleizen in de Penstraat en op Zuurzak.

    Daarbij laat Garcia zich nog iedere avond in de Heeren feteren door Chos Romero van de Centrale Bank, die liever happy hours afloopt dan toezicht uitoefenen op banken waarvoor deze beroepszuiper toch een vermogen verdient.

  5. Willemse als journalist zou toch moeten weten hoe politiek bedreven wordt. Van Raak samen met VVD-collega Bosman hebben een effectieve gevonden om de rol van controlerend accountant, KPMG, bij de gokindustrie in Curaçao, met name UTS, aan de kaak te stellen. Dat Willemse er nu over schrijft toont aan dat de wijze van druk uitoefenen door de parlementariers resultaat heeft. Echter heer Willemse, de heer Wiels heeft ook dezelfde soort vragen gesteld. Dat daar geen ‘follow-up’ op was heeft zo zijn redenen.

    Maar er is teveel gebeurd om nu te stellen dat “het telecombedrijf UTS zuinig is met informatie”. Bijvoorbeeld het gedoe rond de Surinaamse dochteronderneming van UTS, Uniqa, en de faillissement van Ctex waarbij UTS meerderheidsaandeelhouder is. Hierbij gaf de directie van UTS aan dat de ‘vertrouwen geschaad is’. Vraag is hoe kan het vertrouwen weer hersteld worden? Misschien door openheid van zaken te geven? Ten aanzien van Uniqa, Ctex werd er door Curacaose parlementariers geroepen om een grondig onderzoek te laten doen. Nu met ‘online gaming’ is het verhaal anders.

    Voormalig Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Earl Balborda (ook PNP), maakte bekend dat in een aandeelhoudersvergadering besloten is tot een audit bij UTS. Maar, zoals oud-voorzitter Emilio Brunken van UTS-vakbond Sitkom, en voorvechter van een audit bij het telecombedrijf al voorspelde, “Als dat gebeurt, zal het onderzoek niets opleveren. Dat is mijn grote angst”.

    Dus, Willemse met kennis van accountancy en alle overige respectabele accountants, zouden juist moeten aangeven dat het hoog tijd wordt dat er transparantie komt. De huidige Minister VVRP zei vandaag (eindelijk!!) via Radio Direct dat zij de directie van UTS gevraagd heeft om de vragen van de NL parlementariers schriftelijk te beantwoorden. Blijkbaar geen ‘gedoe om niks dus’!

    Ik ben het met Willemse eens dat een grondbeginsel van het strafrecht bepaalt dat een ieder voor onschuldig dient te worden gehouden tot het tegendeel is bewezen. Er moet daarentegen wel volledige openheid van zaken worden gegeven omtrent de verhalen die de laatste tijd de ronde doen.

    Dat de pers daarbij een belangrijke rol heeft wordt, voor degene die het vergeten is, in het UNESCO onderzoek naar de kwaliteit van de pers op Curaçao nog eens uitgelegd.

  6. We hebben allebei het hetzelfde KPMG logo op het kantoor geplakt maar we hebben niets met elkaar te maken, dat lijkt alleen maar zo.
    Accountants respectabele mensen? Ongeveer net zo respectabel als parlementariers.

  7. Willemse heeft vermoedelijk gelijk, ik zie ook geen kwade rol van KPMG bij UTS of online gambling.

    Denk dat KPMG Curacao diverse stinkende declaratie beerputten heeft (bij SVB en APNA is zeker waanzinnig gedeclareerd, wellicht ook bij UTS) maar het hele online gambling verhaal is een storm in een glas water.

  8. dus KPMG geeft geen accountants verklaring af aan de belastingdienst, maar doet alleen de boekhouding voor intern gebruik.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties