30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Belastinginkomsten vallen tegen

HomeMediaAD | Belastinginkomsten vallen tegen
BAB belastingkantoor Regentesselaan | Jeu Olimpio

Willemstad – Over het eerste kwartaal van 2018 is door Curaçao per saldo 10,3 miljoen minder aan belastingontvangsten gerealiseerd dan was voorspeld. Wel moet de kanttekening worden gemaakt dat in deze prognose al wel met 15,5 miljoen aan surplus-ontvangsten rekening was gehouden in verband met het compliancetraject; dat is het traject om met meer urgentie belastingmiddelen te innen.

Deze meerontvangsten (van 5,2 miljoen; het verschil tussen 15,5 miljoen minus 10,3 miljoen, red.) zijn in het bijzonder toe te schrijven aan de loon-, inkomsten-, omzet- en motorrijtuigenbelasting. Daartegenover blijven de ontvangsten winstbelasting over de eerste drie maanden van het actuele dienstjaar met 9,6 miljoen achter op de prognose.

Aldus de jongste Financiële Management Rapportage (FMR) inclusief de Uitvoeringsrapportage van het ministerie van Financiën. Het Antilliaans Dagblad berichtte onlangs over de rapportage van januari en februari, afgelopen week stuurde minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën ook het verslag over en tot en maart naar de Staten.

,,Er wordt momenteel bij een aantal achterblijvende belastingontvangsten een analyse uitgevoerd voor een nadere verklaring”, zo meldt de FMR. De belastingontvangsten zijn essentieel voor het op orde hebben van de overheidsfinanciën en het voorkomen van tekorten.

Dit jaar heeft de medio 2017 aangetreden regering-Rhuggenaath een extra opgave omdat door allerlei tegenvallers het tekort van 113,3 miljoen over 2017 dit dienstjaar met 48 miljoen moet worden gecompenseerd. Dat geldt overigens ook voor volgend jaar, 2019, en in iets mindere mate in 2020.

De gewone dienst van de begroting tot en met de verslagperiode voor het actuele dienstjaar 2018 sluit (voorlopig) met een geconsolideerd voordelig saldo van 88,3 miljoen, terwijl de prognose uitging van 91,9 miljoen. ,,De realisatie (begrotingsuitvoering) loopt hiermee iets achter op de prognose”, constateert de rapportage van Financiën zelf.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Ook dit had de regering aan moeten zien komen. Het is van de zotte dat men denkt gelijke belastinginkomsten te kunnen blijven houden wanneer velen hun baan verliezen, wanneer veel bedrijven de deuren hebben gesloten en de toeristen steeds minder besteden.
    Kijk even om je heen en je kunt de bedrijven die het nog wel goed doen zo opnoemen, de rest draait gewoon slecht.
    Met de gedaalde koopkracht behoort het voor iedereen duidelijk te zijn dat de belastinginkomsten omlaag gaan. Dus dan behoor je als regering de broekriem aan te trekken en kosten te gaan besparen. Dat wil zeggen dat we inderdaad geen zinloze tripjes meer gaan maken, geen onnodig personeel aannemen bij de overheid, de overheid efficiënter maken etc etc.

    Van dit alles zien we niets terechtkomen oftewel het potverteren gaat vrolijk verder, maar de inkomsten hollen achteruit.
    Hoop dat ook Ruggenaath en consorten eens gaan begrijpen dat het niet zo verder kan. Het onzalige idee om 2 miljard in een fonds te stoppen en daar werk mee te creëeren zou de echte nagel aan de doodskist zijn, dus laten we hopen dat ze dat niet doen.

  2. Er is ook geen nieuw bloed op of in het eiland.
    Alleen oude gezichten. Geen nieuwe ideeën.
    Jongeren krijgen geen kans.
    Zelfde mensen op dezelfde posten:
    Elsley Tromp
    Maria Liberia Pteres
    Erol Cova
    Heereveen (Nsel Air)
    Etc etc.

    Te veel drop ouds die hun opleiding niet afronden.

    Verkeerde mensen op de verkeerde plekken: Constancia, Schotte, Wiels, Maria Liberia Peters, Emsely Tromp, Jardim. Cordoba, cijntje, etc etc.

    Corrupcion van hier tot Tokyo.

    Niemand die de juiste beslissingen durft te nemen inzake: de vervuiling, bouw chaos, confisqueren van verpauperde historische gebouwen, confisqueren van verpauperde huizen in de bario’s, medio ambiente, introductie van Engels en Spaans.

    Elke twee jaren verkiezingen.

    Wel een business model die op de bovengenoemde pilaren is gebouwd is gedoemd te mislukken. Tarde of temprano.

    Nos ta sigui chomboca

  3. Die peperdure macamba ingehuurd om de inning bij de belastingdienst te bespoedigen bakt er weinig van maar stuurt wel uurtje faktuurtje voor bedragen waarvan een paard de hik krijgt.

    Hij heeft er ook alle belang bij dat de inning geen succes wordt, want dan zit zijn job erop.

    Vraag is ook of een hoofd ontvanger die prive een hoerentent (Vichy’s, Karel Doormanweg) runt wel de juiste persoon op de juiste plek is.

  4. Misschien kan de belastingdienst een rondje doen bij Coshel (Dos Santos) en bv de vrouw van Charles Cooper met haar doosjes vol met geld. Benieuwd of zij eerlijk belasting betalen!

  5. Zoveel jaren economische krimp werkt terug op de belastinginkomsten. Men zal toch moeten denken aan een economische impuls en belastinghervorming. De achterstallige inning (onder flinke druk en niet te controleren) leidt er alleen toe dat de bevolking nog minder te besteden heeft.

  6. “Frank”: Wel bij de les blijven! Het gaat in bovenstaande stuk niet over uitgaven maar over inkomsten.
    Het inningsbeleid bij de belastingdienst wordt schijnbaar nog steeds politiek aangestuurd. We weten allemaal dat wegenbelasting voor 1 februari betaald moet worden. Nu rijden er nog steeds vehikels rond zonder stickers. Precariorechten worden niet geïnd, zie de vele illegaal geplaatste borden etc. langs de wegen. Waar is de specificatie van de belastingdienst over de achterstallige LB,IB, WOZ, Erfpacht, sociale premies? En zo zullen er nog wel meer zaken zijn die de nodige aandacht vwb het inningsbeleid vragen.

  7. Maar we sturen Walroud en Mozes en 5 andere Statenleden zonder enige kennis van verkeer naar een peperdure verkeersbeurs in Nederland en Alvin Daal, jurist notabene, naar alle landbouwbeurzen van de wereld.

    Hebben Walroud en Mozes zaterdag gelezen dat een kind een dwarslaesie heeft opgelopen omdat verkeerslichten het voor de zoveelste keer niet deden? Wat deden jullie op een futuristische verkeersbeurs in het buitenland terwijl juist aan de basis van het verkeer hier alles ontbreekt?

    Schaamteloze graaiers zijn het.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties