AD | Coronavirus komt steeds dichterbij

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth: Nog geen besmetting op Curaçao | Foto: Dick Drayer

Willemstad – Op Curaçao is nog geen enkel geval van besmetting met het nieuwe coronavirus geconstateerd, maar het griepvirus komt eraan. Dat is zeker. Nu het virus zich heeft verspreid in meerdere landen, is de detectielijst van de immigratie uitgebreid.

Dat zegt epidemioloog Izzy Gerstenbluth van de G&Gz in antwoord op vragen van het Antilliaans Dagblad. Het virus, officieel 2019-nCoV maar ook bekend als Sars-CoV-2, werd december vorig jaar ontdekt in de Chinese stad Wuhan en heeft zich snel verspreid over China en andere landen in Azië, maar werd deze week ook aangetroffen in Italië en Spanje.

Net als eind januari herhaalt Gerstenbluth ook nu weer dat ‘het een kwestie van tijd is’ voordat een eerste besmettingsgeval zich voordoet. Het virus wordt van mens tot mens overgedragen via de lucht, bijvoorbeeld door niezen en hoesten, of met besmette handen via ogen, neus en mond. ,,Verspreiding is daarom moeilijk te voorkomen.”

Reizigers werd tot nu toe bij de immigratie gevraagd of zij de afgelopen veertien dagen in China waren geweest in verband met de detectie van het virus. Volgens Gerstenbluth is de lijst uitgebreid met alle andere landen waar besmetting is geconstateerd. Wie besmettingsgevaar heeft opgelopen of ziekteverschijnselen vertoont, moet telefonisch contact opnemen met G&Gz of met de huisarts.

Thuisblijven, luidt het devies, juist om verspreiding te voorkomen. ,,De huisarts of medewerkers van G&Gz komen langs en in het ergste geval wordt iemand per ambulance naar het ziekenhuis gebracht”, zegt Gerstenbluth. Maar net zoals eind januari is er nog altijd geen reden voor paniek. De ziekte Covid-19 (Corona Virus Disease) gaat in het algemeen gepaard met milde griepverschijnselen.

Een gezond mens zal het virus, zoals elk griepvirus, zelf weten te overwinnen. Maar bij ouderen, kinderen, chronisch zieken en mensen met een slecht afweersysteem kunnen zich complicaties voordoen, zoals een longontsteking en nierproblemen.

Voor een jaarlijks terugkerende griep als influenza is er een vaccin beschikbaar, de griepprik, maar dat is er niet tegen dit nieuwe coronavirus. Gerstenbluth: ,,Het gaat er dus om dat we die kwetsbare mensen in de samenleving beschermen.”

Daarop zijn alle maatregelen en voorbereidingen van de overheid gericht. Curaçao volgt de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die op 30 januari een internationale noodtoestand afkondigde na de uitbraak van het virus. Huisartsen en medisch specialisten worden op de hoogte gehouden over de laatste ontwikkelingen en rapporteren via een bewakingssysteem over opmerkelijke infecties onder patiënten.

De luchthaven, de haven en instanties in de gezondheidszorg krijgen instructies over wat er moet gebeuren als iemand ziekteverschijnselen vertoont die mogelijk worden veroorzaakt door een besmetting met het coronavirus.

De bevolking wordt geïnformeerd via folders, de media en de website www.gobiernu.cw en opgeroepen mee te helpen verspreiding te voorkomen: Was je handen regelmatig met water en zeep. Bedek je mond en neus als je moet hoesten of niezen en als je geen papieren zakdoek hebt, gebruik dan je elleboog of bovenarm. Hoest of nies nooit in je handen!

Als je zelf griepverschijnselen hebt, probeer dan zo min mogelijk in contact te komen met anderen. Blijf thuis, maar neem contact op met je arts in geval van twijfel of als je ernstig ziek bent.

Volgende week donderdag, 5 maart, is er een openbare vergadering van de Staten over ‘de epidemie die het coronavirus heeft veroorzaakt en de gevolgen voor Curaçao’ in het bijzijn van de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Suzy Camelia-Römer (PIN). Dat gebeurt op verzoek van de MFK-Statenleden Gilbert Pisas, Gilbert Doran en Jacinta Constancia.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “AD | Coronavirus komt steeds dichterbij

 1. Neemt jacinta haar mondkapjes mee?
  Waarom zie die nog steeds niet in de gevangenis.

 2. Interessant @Trui weer terug op het forum-:)
  Het spreekt voor zich dat het c-virus hier binnenkort ter land ter zee of in de lucht, alhoewel ik denk ter zee.
  Zeker iedere keer met zo’n 3000 pax die aanmeren.
  Wordt vervolgd!

 3. @ Trui,

  Het gaat er niet om of er nu veel of weinig mensen komen te overlijden, het gaat om het psychologisch effect. Dat zijn twee totaal verschillende zaken.
  Het is geheel logisch dat mensen voorzorgsmaatregelen gaan treffen op het moment dat ze worden geconfronteerd met het Coronavirus in hun land of zelfs hun stad.
  Dan kunnen we vol blijven houden dat het allemaal onzin is, maar die onzin kost de luchtvaartindustrie inmiddels wel een kleine 23 miljard.

 4. Hou toch op met die Corona hype, Joep. of ik zet je uit de Grote Drie.

  Het eerste de beste griepvirus eist meer slachtoffers dan Corona.

 5. Zoals ik al enige weken geleden schreef, zal de economie van ons eiland een harde klap gaan krijgen wanneer Corona zich wereldwijd gaat verspreiden. Dat proces lijkt zich nu in gang te hebben gezet en de eerste slachtoffers zijn uiteraard de luchtvaartmaatschappijen en de bedrijven die veel handel drijven met China (vrijwel iedereen dus).
  Enig voordeel voor ons eiland is dat het coronavirus in de hitte een kortere levensduur heeft. Schijnt maar iets van een uur te zijn, dus kans op besmetting is een stuk lager. Dat geldt dan voor de buitenlucht, maar voor gebouwen met airco (bedrijven en woningen) is het een ander verhaal, daar kan het virus lang overleven en dus mensen besmetten.
  We gaan het de komende weken wel zien, maar het is inderdaad een kwestie van tijd eerdat corona hier ook opduikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *