28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Curaçao rijk aan projecten

HomeMediaAD | Curaçao rijk aan projecten
Vidanova Bank managíng director Humberto D’Abreu De Paulo met rechts bankdirecteur Leo Rígaud

Willemstad – De economie zit al enkele jaren tegen en er bestaat onzekerheid over de Isla-raffinaderij, maar Curaçao is rijk aan projecten.

Dat zei Leo Rigaud, directeur van Vidanova Bank en tevens voorzitter van de Curaçao Bankers’ Association (CBA). Hij was een van de gastsprekers van het NBA/DCAA-Accountantsjaarcongres 2018 ‘Sustainable Economic Development’.
Rigaud herinnerde eerst aan het feit dat de afgelopen drie jaar sprake is geweest van negatieve groei: -1 procent in 2016; -1,7 procent in 2017; -1,6 dit jaar; en dat voor 2019 voorzichtig een magere +0,4 procent wordt geprojecteerd.

,,Wat brengt de toekomst ons?”, hield hij zijn toehoorders voor en stond stil bij de onderwerpen die menigeen momenteel bezighoudt: de Venezolaanse crisis, de olieraffinaderij en het toerisme. De toeristische sector van Curaçao maakt een groei door. Een lichtpuntje.

In verband hiermee toonde de voorzitter van de bankiersvereniging een hele reeks ‘projecten’ in wording: de nieuwbouw en expansie door Curaçao Airport Partners (CAP) en Curaçao Airport Holding (CAH); de vernieuwbouw en uitbreiding van Marriott te Piscadera; Corendon/Livingston Jan Thiel; Cape Sint Marie; The Shore/Blue Bay; Piscadera Grand View; Marichi Hotel Punda; Hard Rock Pietermaai; Marriott Courtyard Rif/Otrobanda, Corendon/Veneto Holiday Beach; Hilton Piscadera; Damen Shiprepair Curaçao; Aqualectra en – als het meezit met een goede partner erbij – ook de Isla. Niet genoemd door Rigaud, maar ook Papagayo/The Cliff staat in de startblokken.

De strekking van zijn betoog was dat naast de projecten die reeds in uitvoering zijn, de meeste van bovengenoemde projecten – volgens de bankier met uitzondering van Hilton – in een zeer vergevorderd stadium zijn. In zijn eigen woorden: ,,Zo goed als shovel ready”.

Rigaud: ,,Als CBA-voorzitter hou ik bijna op dagelijkse basis de vinger aan de pols voor wat betreft de status van deze projecten en kan ik bevestigen dat een groot aantal projecten die minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling genoemd heeft daadwerkelijk realiteit zullen worden.” Behalve GreenTown, daar gelooft de bankier vooralsnog niet in.

,,Ik denk dat zo’n één miljard aan projecten in uitvoering komt de komende jaren”, aldus de optimistische voorman van de Curaçaose bankiers voor het selecte gezelschap van lokale accountants.

Drie P’s

De studiedag voor accountants over de duurzame economische ontwikkeling stond in het teken van de drie P’s: Profit, People, Planet. Rigaud stelde ten aanzien van alle drie een aantal kernachtige en kritische vragen. Zoals met betrekking tot ‘Profit’:

,,Kunnen wij daadwerkelijk een succesvolle toeristische bestemming worden? Zullen wij in staat zijn een (gemoderniseerde) raffinaderij te behouden? Zullen wij erin slagen onze internationale financiële dienstensector te behouden en te ontwikkelingen? Lukt het ons de niches te vinden en te benutten?

Ten aanzien van ‘People’: ,,Zal onze bevolking in staat zijn te voldoen aan de vereisten die noodzakelijk zijn voor een toeristische economie (servicegerichtheid, flexibele arbeidswetten en ondernemerschap)? Zal het ons lukken om ons onderwijssysteem te hervormen en moderniseren om onze burgers voor te bereiden op een ‘brave new world’ waar we leven? Zal onze bevolking kiezen voor (over het algemeen) eerlijke en capabele mensen of criminelen en populisten om ons te leiden?

Tot slot ‘Planet’: ,,Kunnen wij (doorgaan) met de transformatie van onze energie-gedreven generatie richting een meer duurzaam model? Kunnen wij ons energieverbruik terugdringen naar een duurzaam model? Zal het ons lukken om onze raffinaderij te moderniseren?”

De CBA-voorzitter stond vrij lang stil bij het belang van de Isla, in 1915 gesticht als de Bataafsche Petroleum Maatschappij (Shell) en waar in 1953 ruim 13.000 personen werkzaam waren – goed voor 30 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Momenteel met het Venezolaanse PdVSA als huurder en exploitant zijn dat nog altijd 1.000 werknemer plus nog eens 1.000 die werken voor aannemers. Met Refineria Isla op 30 procent van de capaciteit werden de salarissen aan het personeel betaald uit verkopen aan de Curaçaose brandstofleverancier Curoil. Nu de raffinaderij ‘plat’ ligt wordt het personeel betaald uit de financiële reserves van de Isla.

Rigaud besluit: ,,Het is zaak om vooruitgang te boeken met het vinden van een goede partner om de raffinaderij op de korte termijn weer operationeel te krijgen en op de lange termijn om te bouwen tot een moderne raffinaderij die voldoet aan moderne milieu- en kwaliteitsvoorschriften.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties