28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Curoil voelt zich bedreigd’

HomeMediaAD | ‘Curoil voelt zich bedreigd’
Importeur van 500.000 liter diesel schiet in de verdediging

Willemstad – Het monopolie van Curoil is al lang beëindigd door de regering die al enkele jaren de vrije import van diesel en andere olieproducten toestaat, aldus Inter Caribbean Trading & Shipping Company.

,,Dat er nu voor het eerst een bedrijf van deze vrije markt gebruikmaakt is misschien wat anders.”

Gisteren belegde de top van het bedrijf een persconferentie. Daarmee reageert Inter Caribbean Trading & Shipping op minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) die het bedrijf heeft bevolen de 500.000 liter geïmporteerde dieselolie binnen twee weken van het eiland te verwijderen.

De ondernemer stelt echter dat import van de dieselolie geheel legaal is verlopen, dat er omzetbelasting en accijns over is betaald en dat het overheids-nv Curoil is geweest die de politiek mogelijk heeft ingeschakeld vanwege de gevreesde concurrentie.

,,Dat Curoil bovendien stelt dat onze diesel van slechte kwaliteit is, kunnen we niet begrijpen. Want wij hebben de diesel vóór de inklaring laten controleren, zoals ook door de douane voorgeschreven wordt. Dit is gedaan door het bedrijf Saybolt Division Of Core Laboratories nv, dat dit ook voor Curoil doet.”

Uitgelegd wordt dat de diesel vooral bedoeld is voor levering aan bedrijven die gebruikmaken van generatoren zoals aannemers, supermarkten en de asfaltfabriek en niet voor de pompstations. ,,Curoil kan het gewoon niet hebben dat onze diesel goedkoper is”, zo wordt verder aangevoerd.

Quino Chin-A-Lien, volgens de Kamer van Koophandel (KvK) directeur van het bedrijf, stelt in een persverklaring dat er vanaf het begin moeilijk werd gedaan over het verlenen van een vergunning om het schip met de lading toe te laten.

,,Met de hulp van onze advocaat Chester Peterson is het uiteindelijk gelukt een ligplaats toegewezen te krijgen. Vanaf dat moment brak de hel los. We denken dat onder aanvoering van Curoil alle betrokken instellingen excuses verzonnen om ons ervan te weerhouden de lading te distribueren en verkopen.”

Ook met milieuaspecten zegt woordvoerder Rensley Meulens rekening te hebben gehouden. ,,Het bedrijf houdt terdege rekening met de Hinder- en Milieuverordening. Daarvoor zijn eerst de benodigde instanties benaderd”, zo wordt in een communiqué nader uitgelegd. ,,We hadden wel wat tegenstand verwacht, maar dat de minister zich ermee is gaan bemoeien en een Ministeriële Beschikking uitschreef en zelfs onder begeleiding van de politie en vertegenwoordigers van de Milieudienst het bedrijf is komen bedreigen, dat gaat onze pet te boven.”

‘Curoil besteelt bevolking’

Het bedrijf verklaart verder dat de ingekochte diesel goedkoper is dan die van Curoil en stelt openlijk de prijsberekening van de overheids-nv ter discussie met verschillende rekenvoorbeelden. Inter Caribbean Trading & Shipping Company zegt zich te baseren op de zogenoemde Platss-brandstofprijzen die dagelijks worden gevormd door de wereldolieprijs.

,,Curoil manipuleert de prijzen en berekent het volk een te hoge prijs. Kunt u nagaan wat er in de zakken van Curoil en betrokkenen verdwijnt? En dan hebben we het hier alleen nog maar over diesel en niet over bijvoorbeeld benzine of jet fuel”, zo wordt verder aangevoerd.

In eerdere berichtgeving heeft Camelia-Römer overigens toegegeven dat het ‘strikt genomen niet is verboden om brandstof te importeren’. Zij meent echter dat er een vergunning nodig is, en dat er aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan om het product ook daadwerkelijk te verhandelen. De minister stelt ook dat pas nadat het zogeheten multidisciplinair team van de overheid is gaan kijken op het industrieterrein Heintje Kool, er een hindervergunning is aangevraagd. De bewindsvrouw heeft aangekondigd deze niet te zullen afgeven.

Camelia-Römer spreekt van een milieubelastende activiteit die ook nog eens direct gevaar voor de omgeving oplevert. Volgens haar is de dieselolie opgeslagen in tanks, die op opeengestapelde, al wat in elkaar gezakte pallets staan, alsmede in tankwagens in de wijk Heintje Kool.

Inter Caribbean Trading & Shipping Company bv met Allied Trading Company als handelsnaam werd opgericht in november 2011. De onderneming heeft onder andere tot doelstelling de uitoefening van het scheepvaartbedrijf en de handel in onder andere levensmiddelen, voedingssupplementen, voer- en vaartuigbenodigdheden, huishoudelijke artikelen, bloemen, speelgoed, elektrische – en elektronische artikelen, computers en computeronderdelen, hardware en software, kleding, schoenen, kantoorbehoeften en andere artikelen welke gewoonlijk in een ‘general store’ verkocht worden.

Aldus het Handelsregister. Directeur is de in 1983 op Curaçao geboren Quino Eval Chin-ALien.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. Fox:
    By the way niet dat het iets zou moeten uitmaken, maar dit bedrijf is gewoon een lokaal bedrijf. Genoemde woordvoerder (op de foto) is een rechtgeaarde ydk voor uw informatie, voorzover dat überhaupt relevant is.

    Ikke:
    Sorry, maar misschien was ik niet duidelijk.
    Ik heb nimmer geschreven dat dit bedrijf geen lokale tienda is.
    En ook niet geschreven dat die meneer in de foto geen paisano is.

    Ik wilde alleen aangeven dat er een grotere kans is/bestaat dat de deviezen op het eiland achter blijven (of tenminste langer) als lokalen hierin deelnemen.

    Het zijn kleine eilanden en dus gaat de ley di economia niet helemaal op. Kijk maar naar Flow, etc. Al hun winsten en dus deviezen gaan naar het buitenland.
    De overheid had beter een wet kunnen introduceren die aangeeft dat 25/50/51% van alle telecom, benzine bedrijven etc in handen van localen moeten zijn. Net als in de luchtvaart.

  2. Goed zo John Bas. We blijven maar roepen en schreeuwen over vrije markt enz. Als Jan en Alleman diesel gaat importeren, waar wordt die dan opgeslagen???

  3. Vrije markt ok. Import van diesel ook ok.
    Maar zorg dan wel voor goede opslag en lekvrije tanks. En geen aftandse tankaanhangers op pallets. Er is ook nog een hinderwet op dit eiland te zijn waar aan voldaan moet worden.
    Zoniet dan wordt het tijd dat zo’n hinderwet er komt.

  4. Heb niet zoveel verstand van deze zaken maar Curiol heeft dit jaar en de vorige Jaren geen of te weinig dididend betaald.
    Curiol is die nog interger? Volgens mij moet er toch een onderzoek komen.
    SOAB kan die onderzoek doen hoop dat het geen natte vinger werj wordt.Waar gaat het nu goed.

  5. Monopolie is nooit goed voor de consument of welke markt dan ook. Dus prima dat de markt is open gegooid. Als je als bedrijf je best (blijft) doen om de beste te zijn, zal dat beloond worden. Zoniet, dan loopt je concurrent terecht ermee weg. Bovendien bedient dit bedrijf slechts een niche in de markt en dat is toch prima.

    By the way niet dat het iets zou moeten uitmaken, maar dit bedrijf is gewoon een lokaal bedrijf. Genoemde woordvoerder (op de foto) is een rechtgeaarde ydk voor uw informatie, voorzover dat überhaupt relevant is.

  6. Het monopolie van Curoil is al lang beëindigd door de regering die al enkele jaren de vrije import van diesel en andere olieproducten toestaat, aldus Inter Caribbean Trading & Shipping Company.

    Ik wet niet of dit een goede zet was.
    Want de winst van Curoil blijft voor de overheid.
    Dat zal de overheid straks niet meer hebben.

    de overheid had bijvoorbeeld kunnen zeggen, dat alleen localen een bedrijf mogen hebben die diesel importeren.
    Of minimum 51% van de aandelen moet in locale handen zijn.

    Nu zal alle winst en dus deviezen naar het buitenland vloeien.
    Dit is zeer waarschijnlijk een wetgeving van de MFK .
    Met als doesltelling zelf te gaan importeren.
    Maar nu zit Schotte in het gevang. Straks volgen Wilsoe en Jamadolin nog.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties