30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Dikke nul voor Feffik’

HomeMediaAD | ‘Dikke nul voor Feffik’
Feffik geeft maandelijks 457.000 uit, terwijl het aan subsidie – na inhouding van  schulden die door de regering zijn voorgeschoten – ‘slechts’ 368.000  ontvangt.

Willemstad – Wanneer gesproken wordt over good governance, krijgt Feffik een dikke nul. Dat waren de woorden van Ana Maria Pauletta, fractievoorzitter van de PAR, tijdens de Statenvergadering over het noodlijdende opleidingsinstituut.
,,Elke dag dat Feffik zijn deuren opent, lekt het opleidingsinstituut geld en maakt het schulden.”

Ludwig Alberto, sinds 2013 de interim-directeur van Feffik, gaf een uitvoerige presentatie over de inkomsten en uitgaven van het opleidingsinstituut. In de presentatie werd ook aandacht besteed aan de schulden van Feffik en het beleid dat gevoerd wordt. Ook aanwezig tijdens de vergadering waren Kenneth Bremer, vicevoorzitter Abvo; Darius Plantijn, voorzitter onderwijsvakbond Sitek; en een leerling die de leerlingen van Feffik vertegenwoordigt.

Feffik geeft maandelijks 457.000 gulden uit, terwijl het aan subsidie – na inhouding van bepaalde schulden die door de regering zijn voorgeschoten – ‘slechts’ 368.000 gulden ontvangt. ,,Maandelijks komt de organisatie 89.000 gulden tekort en jaarlijks 1 miljoen gulden”, aldus Alberto tijdens zijn betoog.

Feffik geeft iedere maand 208.000 gulden uit aan het nettosalaris van personeelsleden; 69.000 gulden aan afdrachten aan derden zoals Guardian Group, Ennia en het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC); en 16.000 gulden per maand aan ziektekostenverzekering. Dan komen er nog de kosten voor de betaling van de AOV-premie, loonbelasting, huisvestingskosten, kantoorkosten, beveiligingskosten, Selikor, Aqualectra, UTS, Digicel en andere onkosten bij.

Het opleidingsinstituut heeft grote schulden bij verschillende instanties waaronder APC, de Ontvanger, Guardian Group, Ennia, SVB en aan eigen werknemers.

,,Al jaren is er een schuld bij Guardian Group en Ennia wat betreft de betaling van ziektekostenverzekering en de pensioenpremie”, aldus de interim-directeur van Feffik in de Staten, die melding maakte van vijf personeelsleden waarvan het pensioen niet goed geregeld is. Aan loonbelasting en afdrachten is er nu een openstaande schuld van 3 miljoen gulden. Het APC heeft – nadat het aflossen van schulden door Feffik achterwege bleef – verschillende beslagen laten leggen op het opleidingsinstituut.

Om verdere beslagen te voorkomen, heeft de regering besloten de schuld voor te schieten en dit vervolgens maandelijks in te houden van de subsidie die aan Feffik wordt gegeven. De regering houdt nu maandelijks 33.000 gulden in van de subsidie, met als gevolg dat het opleidingsinstituut verschillende betalingsverplichtingen niet kan nakomen, aldus Alberto.

In 2013, het jaar dat Alberto aantrad als interim-directeur, was de subsidie niet voldoende om het personeel uit te betalen. 123 Procent ging toen naar de uitbetaling van salarissen. In het daaropvolgende jaar ging 119 procent naar het betalen van het personeel; in 2015 93 procent en in 2016 78 procent.

,,Er is dus verbetering geweest. We hebben gekort op de uitgaven en de schulden zijn minder geworden”, aldus Alberto. ,,Ook is een inhaalslag gemaakt van de jaarrekeningen en is hiervoor overgestapt op een goedkopere accountant.” De bezuinigingsmaatregelen zijn echter niet voldoende geweest, zo meent Pauletta.

,,We hebben nog steeds jaarlijks met een verlies van ruim een miljoen gulden te kampen. Daar moet ook naar gekeken worden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Een vogeltje fluisterde dat een minister eigen vergevorderde plannen heeft met vsbo werk opleidingen en dat dat samen is met een commerciële party Impacto. Wat zou haar belang dan zijn in deze.

  2. “Feffik geeft iedere maand 208.000 gulden uit aan het nettosalaris van personeelsleden”. Ik heb totaal geen idee want een docent van Feffik verdient maar laten we voor het gemak een bedrag van gemiddeld 4000 NAF neemt dan hebben ze rond 52 personeelsleden op de loonlijst. Volgens mij hebben ze daar meer docenten dan studenten.

  3. Het is sinds jaar en dag de normaalste zaak van de wereld dat leraren zich ziek melden om vervolgens klussen in eigen beheer uit te voeren. De directie heeft in vele gevallen een oogje toegeknepen.

    De mentaliteit van vele van deze leraren is buiten proporties, en dan bedoel ik in de negatieve sfeer!

  4. Salarissen lijken mij te hoog, misschien moet Alberto een keer zijn hand in eigen broek steken. Want laten we nu wel wezen het is de belastingbetaler die weer opdraait voor wanbeleid en de hoge salariering van een – te groot – aantal figuren.
    Ja, dan krijg je idd een grote vette – 0.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties