32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Dollartoerisme werd gedoogd’

HomeMediaAD | ‘Dollartoerisme werd gedoogd’
Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming): ‘Witwassen ING Amerikaanse zaak’

Willemstad/Zwolle – Het omwisselen in dollars door toeristen – ook wel bekend als dollartoerisme – werd lange tijd gedoogd op Curaçao.

Dat stelde de advocaat van Omer Grynsztein (44), één van de verdachten in de grote witwaszaak Cymbal, gisteren tijdens een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Zwolle. Zo schrijft het ANP.

Naast Omer Grynsztein zijn ook Itzhak Grynsztein, Izchak Zahavi en Nachman Grynsztein – allen familieleden – verdachten in de omvangrijke zaak. In de zaak wordt de familie Grynsztein uit Curaçao verdacht van het witwassen van in totaal ruim 322 miljoen dollar. Het Openbaar Ministerie spreekt van een criminele organisatie die op grote schaal gebruikmaakte van het dollartoerisme uit Venezuela. Daarbij kochten Venezolanen zogenaamd goederen bij een van de bedrijven van de familie maar in werkelijkheid kregen ze Amerikaanse dollars tegen een commissie.

Tot de criminele organisatie van de familie Grynsztein behoren volgens het Openbaar Ministerie naast hun Amsterdamse bedrijf CPG Worldwide – ‘groothandel in onderkleding’ – vijftien andere bedrijven op Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, de Britse Maagdeneilanden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Hun handel in lingerie was volgens het OM een dekmantel. ,,Belangrijke klanten voor de wasserette waren Venezolanen. Die gingen met hun regeringscreditcard naar Grynsztein-winkels op de Antillen voor nepaankopen van bijvoorbeeld lingerie.”

In werkelijkheid ging het de Venezolanen om de felbegeerde dollars.
Een grote leverancier van dollarbiljetten voor de Grynsztein-wasmachine is volgens het Openbaar Ministerie de voor belastingfraude al veroordeelde Curaçaose loterijbaas Robbie dos Santos.

‘Witwassen ING Amerikaanse zaak’

‘Witwassen ING Amerikaanse zaak’

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming gaat niet in op vragen over witwaspraktijken door ING op Curaçao. De bank trof in september een schikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland voor betrokkenheid bij witwaspraktijken.

Een van de zaken waarover het ging was de grote zwendel op Curaçao met geld uit Venezuela, de zaak Troya/Cymbal. De SPfractie in de Tweede Kamer stelde daarop vragen over eerdere witwaspraktijken van leidinggevenden van ING in verschillende landen, waaronder Cuba en Curaçao. Deze praktijken werden genoemd door de onderzoeksjournalisten van Follow the Money.

Maar Dekker gaat er niet op in, omdat de Amerikaanse autoriteiten in deze zaken al in 2012 een schikking troffen met ING. ,,Het Nederlandse OM is niet bij de Amerikaanse schikking betrokken geweest”, schrijft Dekker. Hij vindt het daarom niet passend om zich daarover uit te laten. Het OM in Nederland heeft na de Amerikaanse schikking ‘geen aanleiding gezien een strafrechtelijk onderzoek in te stellen’.

Geen vervolging Grynsztein senior

ING vond het niet verdacht. Dat stelde de advocaat van Omer Grynsztein (44), één van de verdachten in de grote witwaszaak Cymbal, gisteren tijdens een regie zitting bij de rechtbank Zwolle

De strafrechtelijke vervolging van de bekende zakenman Nachman Grynsztein, de 87- jarige vader van Itzhak Grynsztein, is officieel geschorst. Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekendgemaakt. De man is geestelijk niet meer in staat om de strekking van de vervolging te begrijpen. Eerder werd al bekend dat Grynsztein senior niet detentiegeschikt was bevonden.

Grynsztein werd begin juli 2015 aangehouden, maar werd op de dag van zijn arrestatie al naar huis gestuurd. Hij kreeg toen wel beperkingen opgelegd en moest onder andere zijn paspoort inleveren. Deze krant meldde vorig jaar al dat de verdediging van de hoogbejaarde Nachman Grynsztein onderzoek liet doen naar de geestelijke en fysieke gesteldheid van cliënt.

Volgens de verdediging zou Grynsztein geestelijk niet meer in staat zijn te volgen waarvan hij wordt verdacht. Dat zou volgens de advocaten uit zijn tegenstrijdige verklaringen blijken. Na onderzoek door een psycholoog en psychiater bleek Grynsztein onder andere aan alzheimer te lijden, waarop uiteindelijk is besloten hem niet langer strafrechtelijk te vervolgen.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

  1. En hoeveel heeft de overheid (lees: belastingdienst) overgehouden aan deze illegale transacties ?
    Het werd immers geboekt als omzet, dus OB afdracht en vervolgens ook nog winstbelasting. Althans, dat zou het wel moeten zijn.

  2. Welke grote klanten heft EY die hun jaarrekening door Gianni Schob/Mob laten goedkeuren?

    Gianni Schob/Mob lijkt mij de reincarnatie van wijlen Anthony ‘Centje’ Cijntje, ontslagen wegens fraude bij Deloitte, die zoals ik op KKC las nog bij een hoop stront een goedkeurende verklaring geeft.

    Maar over de doden niets dan goeds.

  3. Ik begrijp uit het verhaal niet hoe deze transacties werkten. Dollars, o.a. van Dos Santos werden door de fam Grynsztein met winst (tegen een “slechte koers”) verkocht aan de Venezolanen. Wat kregen Grynsztein en Dos Santos daar voor terug dat deze transacties voor hen aantrekkelijk was? Alleen de “wit gewassen” commissie van mischien 10 tot 25 cent van elke dollar?

  4. Het klopt inderdaad dat het dollartoerisme hier werd gedoogd. Het hele eiland kon de Venezolanen uitleggen waar ze moesten wezen, hoe het werkte en men wilde ook nog wel helpen ook.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties