30 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Geen plaats voor corruptie’

HomeMediaAD | ‘Geen plaats voor corruptie’
Rhuggenaath: Verbaasd, verkeerde timing en onverwacht | Jeu Olimpio

Willemstad – Er zijn genoeg indicaties dat er corruptieve handelingen hebben plaatsgevonden in het onderhandelingsproces voor een strategische partner voor de Isla raffinaderij. ,,En voor corruptie is er hier geen plaats.”

Dat stelt premier Eugene Rhuggenaath (PAR) in gesprek met deze krant, nadat hij de conclusie van het wederhoorproces met directeur Roderick van Kwartel van Refineria di Kòrsou (RdK) en de twee andere werknemers heeft bestudeerd.

De minister-president werd in september door een vertegenwoordiger van een van de kandidaten voor het strategisch partnerschap met de Isla benaderd met de informatie dat er sprake zou zijn geweest van een poging tot omkoping.

,,Ik heb dit meteen bekendgemaakt aan de president-commissaris, die een intern onderzoek heeft ingesteld op basis waarvan het besluit is genomen om de drie betreffende personen met verplichte vakantie te sturen”, aldus Rhuggenaath.

,,Dat proces steun ik volledig. Als zoiets ter kennis komt van de verantwoordelijke minister, de president-commissaris en de Raad van Commissarissen, wordt er verwacht dat dit serieus wordt genomen en dat de nodige stappen genomen worden.”

Toen uit het vooronderzoek volgens de premier al genoeg indicaties zijn gebleken dat er sprake was van corruptie heeft Rhuggenaath samen met president-commissaris Gilbert Martina dinsdag aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM). ,,Dit was een nodige stap. Het Openbaar Ministerie moet nu evalueren of nader onderzoek nodig is. We staan voor integriteit. En gezien de mogelijke schade die dit aanricht aan ons imago, kon ik niet anders dan stappen nemen om de integriteit te waarborgen. We moeten bewijzen bereid te zijn alle stappen te nemen.”

Woordvoerder Norman Serphos van het OM bevestigt desgevraagd de aangifte en stelt dat het een aangifte van ‘poging tot omkoping’ betreft. Over mogelijke strafrechtelijke vervolging wil de woordvoerder zich in dit stadium nog niet uitlaten. ,,Er moet nu eerst onderzoek worden verricht om na te gaan of zich daadwerkelijk strafbare feiten hebben voorgedaan.”

Deze krant meldde in de editie van gisteren reeds dat Van Kwartel samen met twee andere werknemers – een technisch expert die lid is van het onderhandelingsteam en een werknemer van RdK – met verplichte vakantie is gestuurd wegens een vermeende poging tot omkoping. Rhuggenaath stelt dat er buiten het traject van het onderhandelingsteam om gesprekken zijn gevoerd waarbij sprake zou zijn geweest van een poging tot omkoping. ,,Verbaasd, verkeerde timing en onverwacht”, zo beschrijft Rhuggenaath zijn reactie op het nieuws. ,,Het is betreurenswaardig, maar we blijven met de ‘eye on the prize’. Tijd is nu cruciaal, we moeten zo snel mogelijk de onderhandelingen afronden. Zeker wanneer heel Curaçao en vooral de mensen die werkzaam zijn bij de raffinaderij afhankelijk zijn van de ‘outcome’.

In de afwezigheid van Van Kwartel is oud-directeur van Curaçao Ports Authority (CPA) Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy tijdelijk belast met de dagelijkse leiding bij RdK. ,,De RvC tracht te waarborgen dat de reguliere werkzaamheden van RdK (inclusief die bij de CRU) en ook het biedingsproces niet geschaad zullen worden door de huidige ontwikkelingen en dat genoemd proces ordelijk en transparant kan worden doorlopen. De RvC wil geen enkel risico lopen dat dit proces verstoord kan worden”, zo stelt RdK in een officiële verklaring.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

  1. Fox, je zit er naast.

    Onze staatsregeling staat het niet toe om veroordeelde statenleden (zoals Schotte, Constantia en Thode) uit de Staten te houden. Dat is een beschaafd land ook niet nodig, want ze stappen zelf op of worden door hun partij gedwongen. Maar Curacao is geen beschaafd land.

    Wel bepaalt het parlement door wie het in het buitenland wordt vertegenwoordigd. En de MAN/PAR/PIN meerderheid had dus makkelijk kunnen voorkomen dat de recent voor mishandeling en fraude veroordeelde Constantia naar Argentinie en Suriname werd afgevaardigd.

    Maar MAN/PAR/PIN deden HELEMAAL NIETS!

  2. @Joep
    Fraude en corruptie zit ingebakken in de mensheid.
    Politici en directeuren in het bijzonder.
    In Nederlandse politiek en bedrijfsleven is het nog steeds schering en inslag.

  3. @Hans
    Wie heeft jou verteld dat Rhuggenaath Constantia Curaçao heeft laten vertegenwoordigen? Het staat namelijk elk statenlid, die hoe triest dan ook door de bevolking gekozen is, vrij om deel te nemen aan conferenties of wat dies meer zij. Deelname aan zaken die zij of hun partij van belang vinden. Voor zover bekend is dat nutteloze Parlatino verhaal vooral een hobby van MFK. Schotte heeft, als ik mij niet vergis, vorig jaar zelfs na zijn veroordeling de conferentie bezocht namens Curaçao. Het is niet aan de regering om dat te verbieden. Dat mandaat heeft de regering niet. Zolang veroordeelde delinquenten op Curaçao gewoon door de bevolking gekozen worden en ook na veroordeling statenlid mogen blijven, zal dit bezoek van Constantia niet de laatste zijn. Er is helaas (nog) geen wet die verbiedt dat veroordeelden in de staten mogen (blijven) zitten. In een normaal beschaafd land houdt men meestal de eer aan zichzelf, maar helaas niet op Curaçao.

    Misschien tijd voor een referendum tot wetswijziging? Kan de bevolking zich erover uitspreken in hoeverre zij dit nog wenselijk vinden dat veroordeelden überhaupt tot statenlid verkozen mogen worden.

  4. Kennedy Rhuggenaath, Ook geen plaats voor vriendjespolitiek! en luxe reisjes op kosten van het volk.

    Spreek PIN aan met hun luizenbaantjes die ze aan hunzelf geven!

  5. Het geeft het bedrijf in kwestie wel iets om over na te denken !
    Wanneer bij het eerste contact al wordt gevraagd om spin offs dan zullen ze wel snappen dat ze overal moeten gaan betalen. Dat zal dan worden meegenomen in het uiteindelijke bod en dat gaat het eiland dus fors geld kosten.

    Fraude en corruptie zit hier echt in het DNA, kan er niets anders van maken.

  6. Dezelfde Ruggenaath en zijn MAN/PAR/PIN coalitie lieten Curacao onlangs wel door Jacinta Constantia, alias het viwijf van Boca Sami, vertegenwoordigen in Buenos Aires (parlement voor randdebielen, Parlatino) en Paramaribo (klimaatconferentie).

    Constantia is vorig jaar veroordeeld voor mishandeling van een Statenlid en dit jaar voor grootschalige fraude.

    Ruggenaath is het grootste kiezersbedrog sinds Alexandra Rosaria.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties