26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Gijsbertha: Sluitende begroting 2019

HomeMediaAD | Gijsbertha: Sluitende begroting 2019
Zou het hebben geholpen? | Extra

Willemstad – De landsbegroting 2019 van Curaçao, zoals gisteren officieel door minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën gepresenteerd aan de Staten, sluit in evenwicht met een gewone dienst van 1.698,2 miljoen gulden en een kapitaaldienst van 150,1 miljoen.

Dat blijkt na bestudering door het Antilliaans Dagblad van de Nota van Financiën. De overheidsinkomsten voor volgend jaar zullen voor 1.477 miljoen bestaan uit belastingopbrengsten en 221,2 miljoen aan niet-fiscale inkomsten.
Aan de uitgavenkant vormt de beloning voor ambtelijk personeel met 438,8 miljoen één van de grootste kostenposten. Voor verbruik van goederen en diensten staat 210,7 miljoen op de begroting van 2019. De sociale zekerheid kost de overheid (lees: belastingbetaler) ook een flinke duit: 482,1 miljoen, terwijl er 69 miljoen aan rentelasten moet worden betaald.

De meeste belasting wordt volgend dienstjaar opgehaald met loon- en inkomstenbelasting (478,9 miljoen), gevolgd door omzetbelasting (446,3 miljoen). Beide zijn fors meer dan de begroting van een jaar eerder, met toen respectievelijk 443 miljoen en 406,2 miljoen. De raming van de loon- en inkomstenbelasting voor de begroting 2019 ‘is afgestemd op de trend die afgeleid kan worden uit de realisatiecijfers in de voorgaande jaren’.

De winstbelasting is voor 2019 gesteld op 145,4 miljoen, een stuk lager dan de 195,2 miljoen in de begroting van het lopende jaar. Dit gebeurt op basis van de meest actuele realisatiecijfers in de eerste zes maanden van 2018. Invoerrechten zijn, als het aan de regering ligt, volgend jaar goed voor 174,9 miljoen en accijnzen voor 92,5 miljoen, terwijl aan onroerendezaakbelasting 39,6 miljoen moet binnenstromen.

,,In de begroting 2019 wordt ervan uitgegaan dat de indirecte belastingopbrengsten, de loon- en inkomstenbelasting groeien met de reële economische groei en de inflatie. De ramingen zijn behoedzaam opgenomen”, aldus de Nota van Financiën. De reële economische groei voor komend jaar is opgenomen met 0 procent, terwijl voor de inflatie wordt gerekend met 1,7 procent.

De combinatie van het begrotingstekort eind 2017 – 116,8 miljoen, waarvan ongeveer 60 procent structurele tegenvallers betreffen – en de aanhoudende economische stagnatie leidt tot een forse druk op de overheidsfinanciën, stelt de nota. ,,Het feit dat er sprake is van een samentrekking, betekent dat er geen ruimte is aan de inkomstenkant voor toename van de opbrengsten, terwijl er aan de uitgavenkant een druk bestaat door bedrijven die sluiten, met als gevolg stijgende werkloosheid.”

En verder: ,,De regering probeert via incidentele opbrengsten en flink te korten in de uitgaven te werken naar een evenwichtige situatie. Het streven van Curaçao is om de ruimte die de begrotingsnormen van de Rijkswet financieel toezicht (Rft) bieden zoveel mogelijk te benutten om de financieel-economische en sociaal-maatschappelijke situatie te verbeteren en de economie substantieel en duurzaam te herstellen en te versterken.”

De geraamde baten en lasten op de gewone dienst van de begroting 2019 zijn substantieel lager dan de begroting in 2018. De lagere baten en lasten houden verband met een systeemwijziging waarbij de sociale premies van de sociale zekerheid – in 2018 goed voor 858 miljoen – niet meer mee worden gerekend.

De recapitulatie, zoals dat heet, vertoont een positief primair saldo, oftewel het financieringssaldo voor aflossingen exclusief rentelasten, van 5,8 miljoen in het jaar 2019. Dit positief saldo neemt verder toe in de jaren tot 2022. Op te merken valt dat het globaal saldo, het financieringssaldo na rente en vóór aflossingen, meerjarig negatief blijft. In 2019 is dat -62,3 miljoen. Dat leidt tot een zogeheten financieringsbehoefte van 70,4 miljoen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Jarenlang als voorlichter mogen liegen bij de Isla en komt nu met een ‘sluitende’ begroting voor 2019.
    Ik denk zeker niet dat het Cft de cijfers gelooft, het zou me wel erg tegenvallen. Niet om ‘ t 1 of ander maar de belastinginkomsten worden steeds minder, veel ontslagen en veel mensen die vertrekken. Een krimp ipv een groei zou realistischer zijn.
    To be continued.

  2. @ Hoedanook,

    Ik vraag me ook werkelijk af of ze het CFT hiermee zullen kunnen belazeren, want uiteindelijk moeten ze hen zien te overtuigen en inderdaad: 220 miljoen aan incidentele inkomsten plus een stijging van de inkomstenbelasting verzinnen bij een stijgende werkloosheid…… is te zot voor woorden.

  3. Aan de uitgavenkant vormt de beloning voor ambtelijk personeel met 438,8 miljoen één van de grootste kostenposten.
    438,8 miljoen aan Beloning? Voor wat dan? Is toch bizar dit. Soms denk je dat je alles al gehad hebt en dan lees je dit soort dingen. Als het zo doorgaat, zal het niet meer lang duren dat het helemaal over is met het land. Geluk houdt een keertje op.

  4. Ondanks economische stagnatie is de overheid opnieuw gefixeerd om (enkel) de begrotingsnormen te realiseren. Wat Curaçao de afgelopen 7 jaar door Jardim heeft meegemaakt wordt gewoon herhaald en gecontinueerd. “221,2 miljoen aan niet-fiscale inkomsten“ hoopt men bij elkaar te schrapen door o.a. 15 miljoen aan reserves van Kadaster te graaien, meer ontslagen (UTS) om een bepaalde niveau van dividend-uitkering ‘veilig’ te kunnen stellen, indirecte belastingopbrengsten (lees extra heffingen) enz. Blijft de vraag hoe de overheid denkt
    “de financieel-economische en sociaal-maatschappelijke situatie te verbeteren en de economie substantieel en duurzaam te herstellen”, als 1131.6 van de begroting (tweederde deel!) reeds als ‘vaste lasten’ is geoormerkt? Aangegeven is dat de 221.2 aan niet fiscale inkomsten geen solide grondslag heeft. Voorts is te lezen dat loon- en inkomstenbelasting en omzetbelasting fors hoger worden ingeschat dan de begroting van een jaar eerder.
    Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen, en dan verschillende uitkomsten verwachten!

  5. Het snoepreizen van AlcaLM Walle en Alvin Daal gaat gewoon door. Pastechis worden uitgedeeld als nooit tevoren.

    En Kennedy Ruggenaath, de Alexandra Rosaria van de huidige regering, vindt het allemaal goed.

    Er is geen enkel besef van de financiele nood waarin we zetten.

  6. In een beschaafd land zou deze man op een sociale werkplaats werken maar hier op Curacao mag hij zichzelf minister van Financiën noemen. En wij vragen ons af waarom het hier een puinhoop is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties