30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Integrale aanpak financiën

HomeMediaAD | Integrale aanpak financiën
Rhuggenaath: Planbureau moet er komen. Eerder was Rhuggenaatht’s huidige adviseur, Raymond Begina (KPMG), directeur van het voormalige Centraal Planbureau

Willemstad – De regering werkt aan een integrale aanpak om de financiën van de overheid op een duurzame manier te verbeteren. Een aanpak die zich richt op economische groei, het verbeteren van de financiële huishouding en versterking van de bestuurskracht van het overheidsapparaat.

Zo meldt minister- president Eugene Rhuggenaath (PAR) aan deze krant. Dit doet hij in reactie op de brief van het College financieel toezicht (Cft) die voorziet dat de begroting van 2018 niet sluitend zal zijn. De aanbevelingen die zijn gedaan richten zich hoofdzakelijk op een verplichtingenstop en verdere besparingen voor de rest van 2018. Rhuggenaath is het er ‘zonder meer’ mee eens dat er veranderingen doorgevoerd moeten worden.

,,Maar niet door te blijven besparen en kosten te verminderen, zonder een veranderingstraject in te zetten dat leidt tot duurzaam financieel beheer. Snijden lost niets op. We moeten het budget balanceren op een duurzame manier. Daar moeten wij – Cft en de regering – elkaar in kunnen vinden”, aldus de premier, die stelt dat de uitdagingen van Curaçao veel groter zijn ‘dan slechts een deficit op de begroting’. De regering wil de problemen aanpakken die ten grondslag liggen aan het steeds terugkerende tekort.

De oorsprong van vele uitdagingen die Curaçao het hoofd moet bieden – zoals werkloosheid en armoede – ligt volgens Rhuggenaath vaak in de economie en in het functioneren van het ambtenarenapparaat en haar procedures. Om daar op de langere termijn iets aan te doen werkt de regering aan een plan van aanpak om verbeteringen door te voeren op de langere termijn. Een integraal traject, gericht op drie pijlers. Allereerst de economische groei. De overheid moet volgens het plan enerzijds zelf ruimte houden om zelf investeringen te doen.

Anderzijds moeten private investeringen beter gefaciliteerd worden. De ministers zijn al concrete trajecten aan het voorbereiden in bijvoorbeeld de sectoren logistiek, toerisme, huisvesting en landbouw. Ook ligt er al een investeringsplan op tafel waarbij voor dit jaar en volgend jaar concreet is aangegeven wat de overheid moet doen om hier uitvoering aan te geven.

Ten tweede moet de financiële huishouding worden verbeterd. ,,We willen niet alleen de aanbevelingen van Cft ter harte nemen, maar willen een stap verder gaan om de financiële functie te versterken. Bijvoorbeeld door net als Nederland een Centraal Planbureau in te stellen en een begrotingskamer. Oftewel: institutionele versterking van de financiële functie van de overheid, die het makkelijker maakt om de financiën te controleren”, aldus Rhuggenaath. ,,Ook voor het Cft.”

Tot slot moet volgens het plan de bestuurskracht van het overheidsapparaat worden versterkt. Het is niet onbekend dat veel vast blijft zitten binnen het ambtenarenapparaat. Ook de regering stelt zich bewust te zijn van het feit dat het apparaat niet optimaal, efficiënt en effectief functioneert. Daarom wil het kabinet bepaalde overheidstakken centraliseren, verbeteringen doorvoeren op het gebied van ICT en investeren in de kennis en kunde van ambtenaren.

,,De regering twijfelt er niet aan dat veel ambtenaren hard werken. Desondanks is er ruimte voor veel verbetering in het functioneren van het apparaat in zijn geheel”, zo zegt de premier. Rhuggenaath stelt dat grote delen van het integrale plan al zijn vastgesteld en dat de eerste stappen, zoals het oprichten van een integriteitsbureau, al gemaakt worden. Voor de ‘gaps’ die er nog zijn, hoopt hij een beroep te doen op de kennis en kunde van Nederland.

,,We willen externe expertise binnenhalen om de uitvoering van het plan te realiseren. Daarom willen wij bijvoorbeeld vragen hoe wij kunnen samenwerken en kunnen leren van Nederland. Bijvoorbeeld aan de hand van een gemeente.”

Analyse aanbevelingen

De regering van Curaçao analyseert de aanbevelingen van het College financieel toezicht (Cft) en neemt ze serieus in overweging. Zo luidt de reactie van het kabinet- Rhuggenaath op de laatste brief van het Cft waarin wordt gemeld dat het College gezien de ernst van de financiële en economische situatie van Curaçao, de Rijksministerraad in Den Haag zal informeren. De effectiviteit van de aanbevelingen van het Cft onder de huidige omstandigheden op Curaçao, zullen ook in overweging worden genomen.

,,De regering is zich ervan bewust dat onze problemen ver rijken, zo heeft ook de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten aangegeven. De ontwikkelingen in Venezuela zijn op verschillende manieren van grote invloed op Curaçao. Dit betekent dat Curaçao verschillende intensieve maatregelen zal moeten implementeren om de economie, onze procedures en ook het ambtenarenapparaat te verbeteren. Het is belangrijk beter en mét een gebalanceerde begroting te functioneren, omdat enkel op die manier aandacht kan worden geschonken aan, en de nodige investeringen kunnen worden verricht om de armoede te bestrijden en andere sociale uitdagingen waar Curaçao mee kampt, het hoofd te bieden”, zo luidt een schriftelijke verklaring van de regering.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Investeren in kennis, kunde en efficientie van het ambtenaren apparaat dient voorrang te krijgen. Maar dit geldt ook voor meer kantoorbanen in het bedrijfsleven. Het is af en toe van de gekke dat je in de rij staat en de balie medewerkers lekker met elkaar ouwehoeren of met de telefoon aan het spelen zijn en er geen klant geholpen wordt. Als je er wat van zegt (op een normale vragende manier) krijg je het onbeschofte antwoord van ik ben bezig of de beveiliging wordt erbij geroepen.
    Neen uiterlijk, kletsen en telefoon is belangrijker dan klant helpen.

  2. “De regering wil de problemen aanpakken die ten grondslag liggen aan het steeds terugkerende tekort.” De overheid wilt zelf ruimte houden om investeringen te kunnen doen. Private investeringen beter gefaciliteerd worden. Betekend dit ook investeringen in politieke partijen faciliteren? Daarnaast institutionele versterking van de financiële functie van de overheid? Was het niet deze groep bestuurders die ARC onderzoek in UTS frustreerden? En “verbetering in het functioneren van het apparaat in zijn geheel”. Dus, stoppen met ‘politieke benoemingen’ en jagen op benoemingen van vorige administraties?
    M.a.w. tenzij Rhuggenaath et.al. corruptie niet keihard aanpakt kan hij allerlei plannen van aanpak opstellen, echter al dit gebulder is ‘dead on arrival’.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties