28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Isla respecteert WHO-norm niet

HomeMediaAD | Isla respecteert WHO-norm niet
Isla respecteert WHO-norm niet
Isla respecteert WHO-norm niet

Willemstad – ,,Je zult er maar naast wonen: de Isla. Je mag dan onder toeziend oog van de Curaçaose overheid en Rijksministerraad de hoogste prijs betalen voor de overlast van deze raffinaderij: je gezondheid.”
Zo begint de jongste publicatie van Stichting schoon Milieu op Curaçao (Smoc).

,,Zo was het ook in februari weer flink raak.” Dat blijkt althans uit eerste metingen, waar Smoc naar verwijst. ,,Want ter hoogte van Beth Chaim en Kas Chikitu zijn de WHO (wereld gezondheidsorganisatie)-normen voor SO2 (zwaveldioxide) tig keer overschreden (10 minuten-gemiddelde = 500 ?g/m3; 24 uurs-gemiddelde = 20 ?g/m3).”

Deze overschrijdingen zijn naar eigen zeggen ‘in lijn met de klachten die Smoc afgelopen maand heeft ontvangen van burgers onder de rook van de Isla’.

,,Situaties als deze zijn strijdig met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (artikel 25) en het Internationaal Verdrag Inzake de Rechten van het Kind (artikel 24 en 29).”

Maandelijks en consequent houdt Smoc de metingen bij en doet daar verslag van via de website en per email.

Het communiqué gaat gepaard met een illustratie van de resultaten van de metingen bij Beth Chaim en Kas Chikitu onder de rook van de raffinaderij die wordt geëxploiteerd door PdVSA uit Venezuela.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

  1. Mijn beste vrienden, nu pas schreeuwen jullie. Wij hebben een stiefkind die onder die rook is geboren. Mijn moeder heeft haar geadopteerd. Zij was als baby astmatisch. Toen zij bij ons kwam was het na een maand afgelopen. Kijk dit probleem ligt bij Shell. Zij weten het. En ook die mensen die hun hebben geholpen. Ik weet en wist dat ik in die periode niets had kunnen doen. Had wel geschreeuwd. Was in die periode op tv in Nederland. Het probleem ligt hier in Nederland. Men wist het. Tipje van de sluier, kijk wie in de afgelopen(30) jaren bij Shell heeft gewerkt. Kijk wie promente figuren waren in politiek Nederland. Zoek het goed uit. Waarom heeft de Shell niets gedaan aan due moeie asfaltmeer? Als kind ken ik die meer.

  2. er zitten scholen onder de rook er zit een bejaardenhuis (klooster) onder de rook, er zitten bedrijven onder de rook (o.a. Sambil), een groot vakantie resort met toeristen, ga zo maar door…
    kinderen, bejaarden, hard werkende mensen; die van een bepaalde groep mensen het maar gewoon iedere dag moeten accepteren dat ze vergiftigd worden.
    buiten dat het een kapitaalvernietiging is, want als deze stank daar verdwijnt, kan het hele gebied opbloeien en kan er meer geld daar verdient worden.
    die fabriek is met geen enkel excuus nog goed te praten!!!

  3. @opmerker,

    soms moet er een besluit genomen worden, maar op curacao wacht men tot er iemand anders een besluit neemt.
    Greentown zou een uitstekend alternatief zijn voor deze roest en gif fabriek.
    maar een besluit nemen doet men niet.
    het oude vertrouwde moet maar blijven; kosten wat het kost.
    desnoods een paar kankergevalletjes extra onder de rook….
    het zijn toch maar arme sloebers zonder inspraak.
    of denk je dat die gifgroene aanslag op de huizen niet in de longen terecht komen?

  4. @Sander
    “die oude kanker verwekkende fabriek had al 10 jaar geleden gesloten moeten worden.”
    Helemaal fout! Als u had gesteld 40 of 50 jaar geleden oke. De toenmalige overheid had toen moeten ingrijpen en dezelfde normen moeten stellen als bij de Shell elders in de wereld. In Pernis moest de Shell toendertijd allerlei voorverbrandings apparatuur en filters plaatsen.
    Op Curaçao werd in de 70er jaren slechts een schoorsteen verhoogd!
    Ik heb tevens niet gesteld dat de mensen in de wijken Veeris en Marchena daar niet vrijwillig mogen wonen. Lees de vraag nog eens, daar vraag ik mij af waarom er nog steeds in deze wijken gebouwd wordt!!!! En dat is dan wel de vrijwilligheid dat men daar gaat wonen en moet men dus ook niet klagen.
    Velen hebben het er nu over dat de Isla gesloten moet worden. Er kan ook een middenweg gezocht worden. Technici weten echt wel wat zij aan deze stankoverlast moeten doen maar dat gaat veel geld kosten. En wie gaat dat betalen?
    Afbreken van alle installaties gaat nog veel meer geld (miljarden) kosten waar dan zogenaamd investeerders voor gezocht moeten worden. Dit verhaal gaat al jaren maar er komen nimmer exacte gegevens op tafel. We blijven dus in een kringetje ronddraaien.
    De plannen wat er dan allemaal zou moeten komen is een fatamorgana. Er zijn al meer dan 10 jaar plannen voor het Waaigat om daar een jachthaven van te maken. Af en toe hoor je iets maar het blijft bij plannen. Als daar geen geld voor is hoe denkt men aan enkele miljarden te komen om de raffinaderij af te breken, grondsanering en nieuwbouw neer te zetten?
    Het blijft op Curaçao bij “grootdenken” maar realisatie ho maar.
    @caribbeancynic: Ik heb geen verborgen agenda maar ik vraag mij af of die er is. (Dan zou je kunnen denken aan Green Town b.v.)

  5. @opmerker,

    aan welke verborgen agend van Smoc denk jij?
    ewerkelijk belangen?
    ik denk dat Smoc gewoon schone lucht wil voor de mensen onder de rook.
    iedere dag als ik langs rij wordt ik misselijk van de stank.
    dan zijn er een heel veel mensen die verplicht zijn daar te wonen of te werken.
    die daardoor echt wel meer kans op kanker hebben, dan jij wilt geloven.

    veel toeristen, komen 1 keer en nooit meer.
    o.a. door die stinkfabriek.
    het loont echt niet voor Curacao om deze fabriek koste wat het kost open te houden.
    die grond daar is goud waard als er eerst schoongemaakt wordt.
    Er kunnen veel meer arbeidsplaatsen gecreeerd worden met schonere bedrijven.
    o.a. een jacht haven met alle bedrijfjes die daarbij horen.

  6. @Sander
    Wel goed lezen!
    De vragen die in het stukje staan zullen nimmer beantwoord worden.

    Die “oude kankerverwekkende fabriek” is echter niet alleen toe te schrijven aan deze ziekte. Wat denk je van het vreet, rook en drinkgedrag van velen? Daarbij komt tevens bij dat ook erfelijke factoren oorzaak kunnen zijn van kanker.
    Borstkanker is o.a. daar een specifiek voorbeeld van.

  7. Een schoon eiland, een schoon milieu, een schone raffinaderij…..is dat niet in het belang van iedereen op dit eiland????

  8. @opmerker,

    Geen belangen bij de Isla????
    die oude kanker verwekkende fabriek had al 10 jaar geleden gesloten moeten worden.
    zolang ze zich niet aan de norm weten te houden.
    naar jou mening mogen de mensen , die volgens jou vrijwillig daar wonen zoals in veeris en marchena gewoon vergiftigd worden.
    waar moeten ze naar toe verhuizen, zonder geld.
    hun huizen zijn niets meer waard….
    of mogen ze bij jou in huis komen wonen??

  9. Ik vraag me toch af waarom in deze wijken nog steeds woningen gebouwd worden en bedrijven zich daar vestigen.
    Heeft smoc daar een antwoord op?
    De mensen die in de afgelopen jaren daar zijn gaan wonen hebben die keus vrijwillig gemaakt. Waarom moet iemand die zelf totaal geen belang heeft bij deze woon- en werk omstandigheid zich daar zo druk over maken?
    Ter info; ik heb zelf geen belang bij de Isla of voormalige Shell maar ik denk dat Smoc een verborgen agenda heeft en haar werkelijke belangen niet openbaar maakt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties