28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Militair conflict serieuze dreiging’

HomeLandenRegioAD | ‘Militair conflict serieuze dreiging’
‘Militair conflict serieuze dreiging’ | archiefbeeld © reuters.
‘Militair conflict serieuze dreiging’ | archiefbeeld © reuters.

Den Haag – De dreiging van een Venezolaans militair optreden na de aanhouding op Aruba vorig jaar juli van ‘diplomaat’ Hugo Carvajal was veel serieuzer dan de Nederlandse regering tot nu toe heeft willen toegeven.
Het Nederlandse Algemeen Dagblad – niet te verwarren met het Antilliaans Dagblad – berichtte zaterdag op de voorpagina onder de kop ‘Bijna oorlog met Venezuela’, dat de zich kort na de aanhouding voor de Arubaanse kust bewegende Venezolaanse marineschepen wel degelijk bewust door de regering in Caracas naar het eiland waren gedirigeerd om de druk op Nederland te verhogen.

Tegenover de Tweede Kamer heeft het kabinet Rutte altijd volgehouden dat de fregatten ‘toevallig’ passeerden op de terugweg van een oefening. Volgens het Algemeen Dagblad was de dreiging van een militair conflict voor minister-president Mark Rutte aanleiding om persoonlijk in te grijpen en de onmiddellijke vrijlating van Carvajal te gelasten.

,,We kunnen godverdomme geen crisis in een crisis hebben”,

zou de premier volgens bronnen van de krant hebben uitgeroepen. De Nederlandse regering had op dat moment de handen vol aan de ramp met vlucht MH17 die zich enkele dagen daarvoor had voltrokken.

Het Algemeen Dagblad baseert de berichtgeving over de dreiging uit Caracas op een eigen twee pagina’s lange reconstructie van de gebeurtenissen na het neerhalen van vlucht MH17 waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen onder wie 193 Nederlanders. Daarbij stuitte de redactie op de interventie van Rutte in de Carvajal-affaire.

Los van dit nieuwe feit bevestigt de lezing van de krant grotendeels hetgeen het Antilliaans Dagblad destijds al wist te melden over de opmerkelijke draai die de Nederlandse regering in de kwestie maakte.

Carvajal werd op 24 juli door de politie op Aruba aangehouden. Dat gebeurde op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten die de vertrouweling van oud-president Hugo Chavez verdenken een leidende rol te spelen in drugswereld die bovendien de Colombiaanse rebellenbeweging Farc van wapens zou voorzien.

Carvajal was naar Aruba gereisd om zich voor zijn land als consul-generaal in Oranjestad te vestigen. Hij was echter nooit, in elk geval niet op de correcte wijze, officieel voorgedragen en was dus ook niet door de Koninkrijksregering aanvaard.

Om die reden stemde Den Haag in met zijn aanhouding. Hij kon zich immers niet beroepen op diplomatieke onschendbaarheid. Het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba voelde zich volledig geruggesteund. Dat veranderde niet toen Caracas dreigde met economische sancties zoals het stilleggen van de raffinaderij op Curaçao.

Pas toen Rutte vernam dat Venezolaanse marineschepen koers zetten richting Aruba gaf toenmalig minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken het OM opdracht Carvajal een vrijgeleide te geven.

Dat gebeurde, aldus het Algemeen Dagblad, met de smoes dat de Venezolaan bij nader inzien toch een diplomatieke status bezat. Hij werd overigens gelijktijdig tot persona non grata voor het gehele Koninkrijk verklaard. De woede van bondgenoot Amerika nam Nederland voor lief.

Opmerkelijk genoeg heeft de kwestie nooit op serieuze aandacht van de Tweede Kamer kunnen rekenen zoals ook het neerschieten door de Venezolaanse luchtmacht van een klein vliegtuig boven de wateren van Aruba aan Den Haag is voorbijgegaan.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. @”maar naar mijn weten is vrijheid van meningsuiting één van de grootste Nederlandse verworvenheden ….., tenminste, dat beweren de Nederlanders zelf.”…
    In deze meningsuiting schuilen best wat waarheden….Wees dus maar blij dat je Nederlander bent !!:)

  2. Ach, alweer zo’n stoer Nederlands verhaal doorspekt met halve waarheden, maar het moet stoer overkomen, dat is de bedoeling. Er is een achterliggende reden voor al deze Nederlandse stoerdoenerij. Ik (trouwens niemand) hoef geen geleerde te zijn om te merken dat de afgelopen 4 á 5 jaren het nationalisme en daarbij het militarisme in Nederland opvallend opgehemeld wordt. Met name door allerlei series over grote Nldse helden en dagboeken in bepaalde kranten met stoere titels als ‘Onze helden in Mali’ etc. etc.

    Het haast verafgoden van duizenden zogenoemde ‘Veteranen’, waarvan het leeuwendeel misschien een halfjaar ergens in oorlogsgebied gestationeerd was, maar beschermd en zonder ooit een schot gelost te hebben.. Respect voor de échte veteranen, maar kom op man, als je ergens gestationeerd was maar nooit één schot hebt hoeven lossen, ben je misschien wel een veteraan, maar niet ‘dé veteraan’.

    In ieder geval zien degenen die willen zien de ophemeling van Nederlands militarisme gestaag toenemen.
    De achterliggende reden moet gezocht worden in een feit waar de meeste mensen (nog)niet bij stilstaan, maar met de inlijving van Bonaire, Saba en St.Eustatius heeft Nederland er een stuk (zee)grondgebied bij gekregen die 2 en een half maal groter is dan in ieder geval het NLdse deel van de Noordzee. Bovendien grenst Nederland nu aan verschillende Latijns amerikaanse landen. Prins Alexander heeft tijdens zijn bezoek aan Venezuela en Colombia trouwens niet nagelaten om even te laten weten dat ze nu buurlanden van het Nederlandse koninkrijk zijn.

    Nederland speelt met de gedachte en hoop internationaal als ‘Grootmacht’ erkent te worden, dat is het. Nederland is het zat om als 1 van de kleinere jongens behandeld te worden, en dus nooit uitgenodigd wordt door de ‘grote jongens’. Hoewel in Europa ook gespot wordt met Nederland, zie het Waterloo echec.. verleden week dacht ik..

    Een beetje stoer doen tegen Venezuela, met de wetenschap dat beschermheer oom USA op de achtergrond, Nederland niet zal laten vallen bij een eventueel militair conflict met Venezuela. Het is makkelijk provoceren en hoort allemaal bij de nieuw ingeslagen VOC(-mentaliteit) koers.

    Ja ik weet het, dit stuk zal mij niet in dank afgenomen worden, maar naar mijn weten is vrijheid van meningsuiting één van de grootste Nederlandse verworvenheden ….., tenminste, dat beweren de Nederlanders zelf.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties