28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Niet klaar voor ramp

HomeMediaAD | Niet klaar voor ramp
Curaçao is financieel niet voorbereid op natuurramp, zo bevestigt de minister | Extra

Willemstad – De door klimaatverandering stijgende zeespiegel, de kans op vloedgolven en het verdwijnen van delen van de kust in zee is een realiteit waarmee rekening moet worden gehouden, zegt minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN).

,,Maar dit is niet weerspiegeld in de begroting voor 2018.”

Curaçao is financieel niet voorbereid op een natuurramp, zo bevestigt de minister. Ook zijn er op de begroting geen middelen gealloceerd voor het tegengaan van bodemerosie en andere desastreuse effecten van klimaatverandering waarmee Curaçao geconfronteerd wordt.

Al voor de totstandkoming van het Land Curaçao is onderzoek gedaan naar de economische impact van klimaatverandering op de toerismesector. Het in 2011 gepubliceerde rapport van Eclac (Economic Commission for Latin America and the Caribbean) waarschuwt dat het merendeel van de hotels aan de zuidkust, van Jan Thiel tot aan Coral Estate, risico loopt voor wat betreft stijging van de zeespiegel.

Curaçao dreigt vóór het jaar 2050 bijna 9 vierkante kilometer terrein aan de zee te verliezen, van het totaal van 444 vierkante kilometer landoppervlak. Het verlies aan grondgebied zou een geldwaarde van 616 miljoen dollar vertegenwoordigen, ofwel ruim een miljard gulden. Plus een onbekend bedrag aan grondbelasting en erfpacht voor de staatskas.

Volgens minister Gijsbertha is het van groot belang dat de huidige regering de impact van klimaatverandering op de politieke agenda zet. ,,We moeten echter vaststellen dat wij het in 2018 moeten doen met een begroting die geen rekening houdt met het Regeerakkoord van het huidige kabinet, noch met het Urgentieprogramma van de regering. Simpelweg omdat de ministeries hun begroting moesten indienen voor 1 mei, een maand voordat het kabinet-Rhuggenaath aantrad.”

Het kabinet zal in december een Nota van Wijziging op de begroting 2018 indienen, om gedaan te krijgen dat het bij Regeerakkoord vastgestelde overheidsbeleid gefinancierd kan worden. Ook zal met de Nota van Wijziging financiële ruimte moeten worden gecreëerd voor uitvoering van het Urgentieprogramma, gericht op armoedebestrijding.

Net als de begroting van 2018, zal de Nota van Wijziging op de begroting ook worden aangeboden aan het College financieel toezicht en aan de Raad van Advies. De begroting zal pas begin volgend jaar definitief kunnen worden vastgesteld, verwacht de bewindsman.

Bron: Antilliaans Dagblad

13 reacties

  1. Joep, het klimaat verandert voortdurend, overal en altijd. Wie zal het ontkennen? Maar kwantitatief voorspellen is het probleem.
    Vandaag lees ik alweer dat de zeespiegel tussen de 1 en 6 meter zou stijgen voor het eind van de eeuw. Deze voorspelling is allang totaal achterhaald, zoals je zelf aangeeft. Om maar wat te noemen.
    Er is heel veel ruimte voor gezonde twijfel.

  2. Het is frappant dat deze man die jaren voorlichter van de Isla was, het heeft over klimaatverandering. Blijkbaar heeft deze man geen greintje fatsoen “wiens brood men eet diens woord men spreekt”. Ik denk dat deze man in staat is om zijn moeder te verkopen als het om geld gaat.

  3. @ Dikke Deur,

    Misschien voortaan maar eens de ogen en oren opendoen ?
    Er zijn al complete klimaatveranderingen in Europa aan de gang. Wellicht dat jij dat niet doorhebt, doch eenieder die ook maar iets weet van meteo heeft het in de gaten.
    En t.a.v. orkanen ?
    Orkanen halen hun energie uit het water. Hoe warmer het water hoe meer een orkaan kan ontwikkelen en helaas wordt het water warmer rondom de evenaar, derhalve ook meer kans voor orkanen om zich te ontwikkelen. Wat we dus zullen gaan zien zijn meer orkanen van zwaardere categorie en ook een veel snellere opbouwtijd. Waar een orkaan in het verleden bv een week deed over uitgroeien tot cat 2 of 3 zul je nu zien dat orkanen in enkele dagen uit kunnen groeien tot ruim cat 5. De aanvoer vanuit het warme water van de zee is immers veel groter.

    Aan de polen is het een ander verhaal. De ijskappen smelten, koud water vermengt zich met het warme water van de golfstromen. Hierdoor zien we ineens zeer koud water op plekken waar we dat nimmer zagen. Gevolg ? Eveneens extreem weer.

    Tevens zien we nu op plekken waar vroeger standaard hoge drukgebieden waren ineens geen hoge drukgebieden meer. Ze zijn weg, waardoor hun blokkerende werking ook weg is en nu regio’s te maken krijgen met zeer zware regenval, stormen etc.
    En tegelijkertijd zien we nu lagedrukgebieden op plekken waar je die vroeger amper tegenkwam.
    Dus ja, we hebben al te maken met een klimaatverandering, alleen is dat voor de gewone sterveling nog niet zo gemakkelijk te onderkennen.

  4. @Joep, sorry hoor, “meer orkanen, meer regenval en alle ellende die daarmee gepaard gaat te verduren krijgen” is vooralsnog een onbewezen stelling. Of zelfs, integendeel.

  5. @HDW
    Goed lezen! Kritiek is op het beleid van “eerst het zuur”. Hierboven staat te lezen dat ‘de 2018 begroting geen rekening houdt met het Regeerakkoord noch met het Urgentieprogramma’ daar het voldoen aan de regeltjes belangrijker was.
    Echter, waar het naar uitziet zal het nog enige tijd zuur blijven. De VBC maakt in haar nieuwsletter een patiënt -arts vergelijking. Het ‘kwaadaardige gezwel” waarnaar verwezen wordt is door een ‘beleid van appeasement richting Cft’ niet aangepakt (zachte heelmeesters…). Bovendien is de Minister (nu ex), gepromoveerd op het onderwerp ‘over de relatie tussen het herstructureren van de staatsfinanciën en de informele economie’, wederom de SG (beleidsbepaler) van het MinFin. Poppetjes hetzelfde, dus beleid zal ook hetzelfde blijven (‘policy is people’). Er is nu een cultuur van verspilling van volksgeld. De Rekenkamer heeft te weinig macht en wordt regelmatig misleid. Rhuggenaath zou ‘de Curaçaose Kennedy’ moeten voorstellen, misschien vanwege de uitgesproken ambitie om Curaçao voor 2030 in de top vijftien van de Better Life Index van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) te registreren. Dat is een ranglijst van de beste landen om in te wonen. Het gaat dan om alle dingen die belangrijk zijn voor je levenskwaliteit, ook onderwijs, zorg, enzovoorts. Hoe echter is geheel onduidelijk (geen geld voor regeerakkord noch urgentieprogramma)!! Luchtkasten en gouden bergen klint erg zoet.

  6. Er zal wat land verdwijnen rond de zoutpannen, doch anderen zullen daar weer blij mee zijn vanwege de natuur die weer grond terugclaimt.
    Snap niet waarom men voor wil doen komen alsof de zeespiegel ineens met een meter gaat stijgen, dat is simpelweg niet het geval, het zal bij een aantal centimeters blijven.

    Wat echter wel belangrijk is zal de toename van extreme weersomstandigheden zijn. Door de opwarming van de aarde zullen we meer orkanen, meer regenval en alle ellende die daarmee gepaard gaat te verduren krijgen.
    Het eiland is inderdaad niet bestand tegen een orkaan of zware regenval. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken naar de enorme afvalbergen die overal liggen en je weet dat het een puinhoop gaat worden.
    De regering zou er daarom goed aan doen om daar werk van te maken. Tegenhouden kun je het niet, maar de gevolgen beperken kan wel. Gewoon maar achterover leunen en afwachten is niet de juiste instelling.

  7. @ ff dimme vazalen en trollen van Gerrit de Raaf, Bert, Plat!je, Hoedanook. In mijn ogen is er geen een land/eiland dat een Ramp kan voorzien laatstaan betalen/ kasgeld in de kas hebben. Ja Gerrit de Raaf MFK/KFO had nog genoeg om een donatie te doen met zijn gestolen geld van de belastingbetaler, doei heren

  8. Hoedanook
    kritiek op het CFT;
    eerst het zuur en dan het zoet?
    één stap terug om twee stappen vooruit te kunnen?
    Hoe wilt u investeren als er geen geld is ( maar wel schulden/achterstanden in overvloed) ?
    Als u betere financiële ideeën heeft, houdt heel
    Curaçao en zeker het CFT zich aanbevolen.

  9. “Curaçao is financieel niet voorbereid op een natuurramp”. Niet vreemd gezien het financieel beleid van de afgelopen vijf jaar. Een beleid geheel op het tevreden stellen van de Cft zonder enige economische perspectief daartegenover te stellen. Geheel fantasieloos met als gevolg econmische stagnatie en krimp. Nu gezien, de toenemende maatschappelijke onrust als gevolg van het beleid, grijpt men naar een pilotproject van regering Schotte (ontwikkelingsplan voor Bario’s). MAN was echter onderdeel van kabinet Schotte.

  10. Eric, van de nieuwe regering straalt de integriteit niet af als het om reizen gaat.

    De ene na de andere snoepreis wordt gemaakt, met dure businessclass vluchten, 5 sterren hotels en hoge daggeldvergoedingen. En elke minister neemt nog een paar zijn/haar kont likkende Stella van Rijntjes of Ramsay Soemantaatjes mee.

    Zo was Alcala Walle laatst op Barbados, om een kunst expositie bij te wonen. Tripje zal zo’n 15,000 gulden gekost hebben. De zin van deze tentoonstelling voor Curacao ontgaat mij volledig.

    Vervolgens is het moeilijk haar serieus te nemen als ze het over geldverkwisting door Margit de Frautas bij Studiefinanciering heeft.

  11. Er was in 2005 een klimaatconferentie in Parijs. Sherwin Leonara was namens Curacao uitgevaardigd. Nu is Sherwin Leonora geen actieve politicus meer dus de kennis die hij daar heeft opgedaan wordt niets mee gedaan. Het is simpel weg weggegooid geld. Nu kan de regering Leonara niet dwingen om de kennis betaald door de overheid met anderen te delen. Wellicht kan Leonora zelf de fatsoen opbrengen om scholen langs te gaan en onze kinderen het belang van een goed klimaat beleid bij brengen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties