26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Nu diplomatie inzetten’

HomeMediaAD | ‘Nu diplomatie inzetten’
Uitslag presidentsverkiezing Venezuela niet erkend | Extra

Willemstad – Curaçao bevindt zich in een bijzonder delicate positie met betrekking tot Venezuela en kan alleen via de weg van de diplomatie oplossingen vinden. Dat zegt minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) in reactie op de recente ontwikkelingen in Venezuela.

De premier geeft voorzichtig aan, dat Curaçao de visie van het Nederland deelt over het verloop van de verkiezingen in Venezuela en de herverkiezing van president Nicolás Maduro.

Tegelijkertijd benadrukt hij dat het meer dan ooit van belang is om de vriendschappelijke banden met het buurland te bestendigen en de recent in Caracas op initiatief van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok gemaakte afspraken over grenscontrole op te volgen en in gesprek te treden met PdVSA ten behoeve van het voortbestaan van de raffinaderij op Curaçao.

VVD-minister Blok zei gisteren dat de verkiezingen in Venezuela niet eerlijk zijn verlopen. Nederland erkent de uitslag van de verkiezingen niet. Premier Rhuggenaath zegt het anders: ,,Wij hoopten dat de verkiezingen partijen dichter bij elkaar zouden brengen, dat er toenadering zou zijn tussen de regering en de oppositie, voor een vreedzame oplossing. En we hadden gehoopt dat we de legitimiteit van de verkiezingen konden erkennen.”

Curaçao wil een goede relatie met Venezuela. ,,Op Koninkrijksniveau worden de ontwikkelingen van nabij gevolgd, en als Curaçao doen wij dat des te meer. Wij bevinden ons in een bijzondere positie: geografisch dichtbij, economisch afhankelijk en kwetsbaar voor de exodus van Venezolanen uit eigen land. Maar er is ook de historische en culturele band. Dat alles maakt onze situatie heel gecompliceerd.”

De ‘Executive Order’ die de Amerikaanse president Donald Trump maandag uitvaardigde, maakt het er niet gemakkelijker op, zegt premier Rhuggenaath.

,,Dat bepaalde financiële transacties met Venezuela niet meer mogelijk zijn vanuit de Verenigde Staten kan verdere nadelige gevolgen hebben voor het in zwaar weer verkerende PdVSA. En het is te verwachten dat Maduro pogingen doet om de VS te raken, zoals nu, door diplomaten weg te sturen. De landen in de regio moeten nu samenkomen om gezamenlijk de diplomatie in te zetten om deze ontwikkeling te pareren en de politieke relaties te verbeteren. Wij zullen onze partners in de Caribische regio benaderen voor overleg om gezamenlijk de diplomatie in te zetten, ten behoeve van de eilanden en de bevolking van Venezuela.”

Bron: Antilliaans Dagblad

17 reacties

  1. @ Ericlapas,

    Wanneer jij het wegsturen van een groot deel van de rechters in het land, middels verzonnen aanklachten, omdat zij weigerden de truc, welke Chavez van plan was met de nieuwe grondwet, toe te laten, nog eerlijk durft te noemen dan beginnen bij mij vraagtekens naar boven te komen.

    Wanneer je dan ook nog het opsluiten van politieke tegenstanders, urenlange propaganda speeches door Chavez op televisie en geen minuut voor de oppositie ‘electorale gelijkheid’ noemt dan hebben jij en ik kennelijk een totaal andere opvatting van het woord ‘eerlijk’.

    Chavez was populair omdat hij min of meer gewoon geld stond uit te delen. Toen de olieprijzen nog op een hoog niveau lagen was dat nog wel enigzins te bekostigen, maar toen de olieprijzen in elkaar stortten werd het faillissement van deze politiek meteen zeer duidelijk. Die politiek van Chavez, voortgezet door Maduro (die gelukkig ook geen enkele kennis heeft van economie of financieel beheer), zijn de oorzaak dat het land met 1 been in de afgrond staat.
    T.a.v. de coup ? Ik zou nog maar eens de geschiedenis induiken en uitzoeken waarom dat was. Zijn plan om van Venezuela een communistische heilstaat te maken naar Cubaans voorbeeld viel niet bij iedereen in goede aarde……….en dan druk ik het nog heel zwakjes uit. Wanneer onze zogenaamde politici dezelfde stunt zouden uithalen dan kwam het volk ook hier in opstand en terecht.

  2. @Joep,
    Zalig zijn de armen van verstand (geen referentie naar Venezolanen).

    De bevoling van Venezuela zal meer te lijden zal hebben van geveinsde sympathie door ‘buitenlandse invloeden’ dan van Maduro. Zie Pinochet in Chile, Manuel Noriega van Panama of de VS nieuwste troetel-dictator Juan Orlando Hernández van Honduras……

  3. @Brain S,
    Mensen ontvluchten hun land niet als zij het goed hebben. Daar zijn wij over eens.
    Voor de rest laat ik de vergelijking die jij trekt geheel voor eigen rekening. Ik neem afstand van jou vergelijking van mensen (Venezolanen) met honden.

    Ook is de wereld vandaag weer een stukje veiliger geworden doordat de ‘ontpoppende liefde’ tussen Trump en Kim Jong Un per brief de wacht aan is gezegd. Kim begreep dat de vergelijking door Trumps veiligheidsadviseur John Bolton, met Libië (land in chaos met twee regeringen; één erkend en de ander niet erkend) en Gadaffi toch ‘iets onheilspellends’ inhield.

  4. @hoedanook, Wij zullen gewoon erkennen dat de mensen die Venezuela niet kunnen ontvluchten alleen maar op Maduro konden stemmen. Anders zouden ze hun zgn cadeautjes van Maduro niet krijgen. Sinds Chavez aan de macht is zijn er al 4 miljoen mensen uit het land gevlucht. Honderden politieke tegenstanders zitten in de gevangenis.
    Als ik jouw hond een week lang geen eten geef en jij en ik gaan aan de andere kant van de weg staan en ik hou een bak vast met honden eten denk je dat je hond naar jou zal gaan?

  5. Het verhaal van @Joep is een beetje kort door de bocht en ik heb een sterke vermoeden dat hij bepaalde feiten expres heeft weggelaten. Bijvoorbeeld dat in 2002 een staatsgreep tegen Chavez is gepleegd en dat, volgens de Canadese Foundation for Democratic Advancement (FDA) scoorde Venezuela onder Chavez wereldwijd het best op het vlak van ‘electorale eerlijkheid’.

    Niet onbelangrijk lijkt mij maar ja tegenstanders van het socialisme verdraaien de feiten altijd. Blijkbaar mag het proletariaat niet van de welvaart genieten.

  6. @ Hoedanook,

    Ik lees je reacties en kom tot de conclusie dat je werkelijk in een fantasiewereld leeft. Geen enkel besef van de realiteit, maar ook niet in staat om het verschil te zien tussen wat er in Venezuela gebeurt (en is gebeurd) en wat er in de VS gebeurt.

    Reeds ten tijde van Chavez werden personen, die het niet met hem eens waren, simpelweg opgepakt en vastgezet, zonder enige vorm van proces of legitieme aanklacht. Er werd een leuke aanklacht verzonnen en de rechters (door Chavez aangesteld) spraken de straf uit. Het waren stuk voor stuk gefabriceerde beschuldigingen en veroordelingen. Waar was dat voor nodig ?
    Om alle vormen van tegenstand tegen het regime de kop in te drukken en op die wijze Chavez aan de macht te houden.
    Onderwijl werd het hele land geplunderd en verdween de economie in de afgrond door het socialistisch potverteren tot doel te maken. Zelfs toen de olieprijzen in elkaar stortten ging het potverteren gewoon door. Gevolg ? Een gigantische schuld, nagenoeg geen inkomsten, maar wel veel uitgaven.

    Na de dood van Chavez kwam buschauffeur Maduro aan de macht. Niet gehinderd door enige kennis van zaken legde hij zich voornamelijk toen op het vasthouden aan de macht…….op alle mogelijke manieren. Waar Chavez al tegenstanders vastzette ging Maduro nog een stap verder. Iedereen die ook maar tegen hem zou kunnen zijn werd opgepakt. Demonstraties werden verboden en de organisatoren opgepakt. Het veranderde in het geheel niets aan de economische toestand in het land en zo heb je dus nu 2 kampen.

    Aan de ene kant zijn daar de ‘have nots’ oftewel de mensen die het slachtoffer zijn geworden van de economische politiek van Maduro. Samen met de reeds bestaande tegenstanders van het kamp van Maduro vormen zij voor de club van Maduro de grootste bedreiging. In een verkiezing zouden zij wel eens Maduro weg kunnen stemmen.
    En aan de andere kant heb je dan de ‘Have’s’ oftewel de mensen die profiteren van het bewind van Maduro. Zij hebben de kans gezien om zich in posities te werken waar zij zich kunnen verrijken en dus zullen zij Maduro blijven steunen.
    Maar, dan is er nog een derde kamp, zoals wij dat ook op Curacao kennen. Dat zijn de mensen zonder enige vorm van opleiding, veelal analfabeet of redelijk dicht tegen analfabetisme aan. Zij zijn makkelijk te beïnvloeden en voor een klein beetje geld krijg je alles van hen gedaan.

    Op deze wijze verdeeld ging Maduro de verkiezingen in. Hoeveel supporters heeft Maduro dan nog ? Momenteel schijnt 27 % van de kiesgerechtigden Maduro nog te steunen. De rest is tegen hem, maar hoe maak je die dan monddood ?
    Het antwoord van Maduro was eenvoudig: ‘sluit gewoon iedere tegenstander op in de gevangenis of sluit ze bij voorbaat al uit van de verkiezingen’.
    En dat kon Maduro ook ‘legaal’ doen, omdat hij het echte parlement (dat dus door het volk was gekozen) volledig buiten werking heeft gesteld en het heeft vervangen door een marionetten parlement. Trekpoppen (opportunisten en profiteurs van het regime) die precies doen wat Maduro wil.

    En dat werden dus de verkiezingen van afgelopen zondag. In feite maar 2 kandidaten, waarvan de tegenstander van Maduro al had aangegeven dat hij pro-Maduro zou zijn.
    Spijt me zeer, maar dat zijn geen verkiezingen, dat is een schertsvertoning en heeft niets meer met de wil van het volk te maken. Wanneer je 73 % van de kiesgerechtigden monddood maakt dan is er geen sprake meer van een democratie, dan heb je een dictatuur. En het is dan ook geheel terecht dat vrijwel alle landen om Venezuela heen deze schertsvertoning weigeren te accepteren.
    En de VS ? Veel van de oligarchen (de figuren die honderden miljoenen van PdVSA en Venezuela hebben gestolen) wonen in de VS, in Florida en nabij Houston. A.g.v. de huidige wetgeving in de VS kunnen zij daar niet worden aangepakt. Immers, het geld is gestolen van Venezuela en dat land moet dus achter de dieven aan. Maar dat zijn stuk voor stuk supporters van Maduro, dus kunnen ze daar ongestraft blijven wonen, genieten van hun gestolen geld.
    Vergeet ook niet de vele miljarden aan investeringen die verloren zijn gegaan door de nationalisering van Amerikaanse bedrijven in Venezuela.
    Derhalve is Obama reeds gekomen met sancties en Trump zet dat nu voort. En om eerlijk te zijn is alleen de VS in staat om enige druk uit te oefenen op Venezuela, want Brazilië, Colombia, Guyana, Curacao, Aruba, Bonaire hebben natuurlijk geen enkele leverage. Maduro wordt niet warm of koud van wat die landen denken. Maar het bevriezen van gelden van aanhangers van Maduro en hen het reizen plus handelen onmogelijk te maken is natuurlijk zeer effectief. De wetgeving in de VS gaat veel verder dan die van ons. Het is bv daarom de reden dat drugsaanhoudingen op zee altijd worden verricht door Amerikanen en niet door Nederlanders. Onze wetgeving biedt geen mogelijkheden op te treden in internationale wateren, maar de VS heeft die wetgeving wel.

    Heeft de bevolking veel te lijden van de sancties van de VS ? Niet echt.
    Maduro wil graag doen voorkomen dat de VS de reden zijn van de honger en ellende in Venezuela. De werkelijke reden is dat Venezuela zo failliet is dat ze niet meer aan buitenlandse deviezen kunnen komen om de import te betalen. De inflatie is inmiddels zo hoog dat iedereen zijn of haar spaargeld heeft zien verdampen en in armoede is terecht gekomen. De enige schuldigen aan de instorting van de economie in Venezuela zijn Chavez / Maduro en hun handlangers. Net zoals destijds in de Sovjet Unie het economisch concept onhoudbaar was, is ook in Venezuela de socialistische heilstaat onhoudbaar. Wanneer je vele malen meer uitgeeft dan wat er binnenkomt dan kun je er op wachten dat de boel in elkaar stort.

    Maduro en zijn handlangers hebben zich verrijkt, maar zij snappen heel goed dat zij aan de macht moeten blijven om hun leventje voort te zetten. Zou de oppositie aan de macht komen dan zitten ze snel achter de tralies en zal al het gestolen geld (Chavez heeft bv meer dan 4 miljard USD gestolen) moeten worden geretourneerd. En daar hebben ze geen zin in.
    En dat is de reden dat ze de verkiezingen van afgelopen zondag hebben gefrustreerd en ge-orchestreerd, zodat de overwinning van Maduro al voor de verkiezingen vaststond.
    Het heeft niets, maar dan ook helemaal niets te maken met de wil van het volk of vrije verkiezingen.

  7. @Brain S,
    Blijkbaar betrek jij je informatie uit geheel andere bronnen dan die publiekelijk beschikbaar zijn. Het is wat het is, erken, respecteer niet, whatever, maar het is en blijft een interne aangelegenheid van Venezuela. Voor de rest zijn er (internationale) rechtbanken. Als Curaçao kunnen wij gaan meedoen met deze gefijnsde verontwaardiging met als gevolg dat wij ook hier Haïti toestanden (faillissement) in de nabije toekomst zullen ervaren. Wij hebben al sinds 10-10-10 economische krimp. Misschien geloof jij ook in binnenkomst van de “Zilvervloot” vanuit wherever. Realistischer is wat de geschiedenis van de Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse continenten na WWII hebben aangewezen.

  8. @hoedanook, We kunnen niets respecteren wanneer het volk wordt gedwongen om te kiezen op Maduro. Je hebt geen verkiezingen wanneer je maar op 1 kandidaat kan kiezen anders krijg je geen eten meer! Dat is dwang en misdadig!

  9. @Brain S,
    Niet erkennen maar wel respecteren. Elke volk heeft het recht om haar leiders te kiezen. Wij kunnen het eens zijn of niet met die keuze maar het ligt niet aan ons. Het geeft “ons” geen enkel recht om de keuze, middels sancties, ongedaan te (willen) maken. Maakt niets uit of de keuze door 99.9 of 50.1 % van het volk gemaakt is. De oproep tot boycot is in het bijzonder niet geloofwaardig en zelfs hypocriet als het van een regering komt dat door eigen partijgenoten als “debased” met “a seemingly bottomless appetite for destruction and division and only a passing familiarity with how the Constitution works,” (de Republikeinse senator Jeff Flake vandaag tijdens een toespraak bij Harvard Law School).

    Maar aan alles komt een einde. Zo ook aan de regering Maduro. Curaçao zou zich voornamelijk op de toekomst moeten richten zonder zich te compromitteren en, waar mogelijk, zich ook uitspreken tegen onrecht.

  10. @hoedanook, Jij komt toch met de stelling dat men moet erkennen dat het volk van Venezuela haar leiders kiest?
    Volgens wij kunnen we stellen dat dat niet het geval is. Of zoals jij Irak en Saddam als voorbeeld geeft. Saddam won de ‘verkiezingen’ altijd met 99.9 procent. Desondanks ondrukte Saddam zijn volk.. Raar toch als 99.9 procent op Saddam stemde?

  11. @Brain S,
    Wij hebben het over democratie (de wil van het volk). In dit kader is hypocrisie aanwijzen niet hetzelfde als naar anderen wijzen. De regering Trump, als gangmaker, erkent de verkiezingsuitslag in Venezuela niet. Niet eerlijk verlopen wordt er beweerd. Dit van een regering die zelf aan de macht is gekomen door de presidentsverkiezingsproces in de VS te ondermijnen (o.a. steun van buitenaf). Hypocriet heet dat.

    Ik kan je voorts aanraden om eens naar de voorwendselen van de VS voor het binnenvallen van Irak, te kijken. De Saddam regime werd vermoord. Dus, politieke moorden door de VS (en de rest van ‘de West’), vinden wel degelijk plaats. Dichter bij huis, in Chile, heeft de CIA toegegeven een Chileense generaal te hebben gekidnapt om te voorkomen dat de rechtmatig gekozen president, Salvador Allende, beëdigd werd. Zo is er nog Iran-Contra en een aantal andere voorbeelden uit onze regio te noemen. Maar het beste argument wordt door James Clapper, de voormalige CIA directeur in zijn zojuist verschenen memoir: “Facts and Bears: Hard Truths From a Life in Intelligence”, gemaakt. Clapper waarschuwt: “I don’t believe our democracy can function for long on lies, particularly when inconvenient and difficult facts spoken by the practitioners of truth are dismissed as ‘fake news,’ ”. Clapper heeft het over de regering Trump. Maduro heeft zo zijn eigen onfrisse wijze om met de waarheid om te gaan.

    Betalen Peterson en Sulvaran goed (jij kan het weten)? Volgens mij kunnen zij wat bijstelling van hun ‘alternatieve realiteit’ gebruiken.

  12. @hoedanook. Volgens mij zijn er geen miljoenen Amerikanen die naar Canada of Mexico vluchten omdat ze geen eten en medicijnen hebben. Hoeveel tegenstanders van President Trump zijn er vermoord? of zitten er in de gevangenis? Trouwens we hebben het over Venezuela en niet andere landen! Met het vingertje wijzen naar anderen help je het probleem niet mee! Werk je voor Peterson en Sulvaran?

  13. @Brain S
    Hoe was de gezegde van ‘splinter in andermans oog en de eigen balk’ ook alweer? Het is makkelijk om naar onderdrukking elders te wijzen, echter ‘democratie’ staat momenteel overal ter wereld onder druk. Met name in de Verenigde Staten, waar vaak als model democratie verwezen wordt. Zo beschreef de onlangs overleden Philip Roth, een atheïst, en schrijver van o.a. “The Plot Against America”, in een interview in de New York Times, de huidige VS president als: “A massive fraud, the evil sum of his deficiencies, devoid of everything but the hollow ideology of a megalomaniac.” Kan ook toegepast worden op Maduro.

    Hoewel in de VS journalisten niet opsluit is er dagelijks een georkestreerde aanslag op de media en persvrijheid door o.a. de president. Persvrijheid is essentieel voor een democratie. Ook heeft de VS in het recent verleden gebruik gemaakt van clandestiene CIA-gevangenissen waar gevangenen werden gemarteld (netjes gezegd met controversiële technieken ondervraagd) enz. enz. Dus in koor roepen dat de verkiezingsuitslag niet erkend worden om schending van mensenrechten of omdat het niet democratisch verlopen zou zijn is …..

  14. NL in de VS doen alsof wij hier de grootste zondebokken zijn (trustkantoren et cetera). Kijk naar het documentaire ‘Dirty Money’ en u zult zien hoe gesjoemeld wordt met dirty money in USA en NL. Het (illegaal?) geld dat hier doorgesluisd wordt is ‘chickenfeed’ vergeleken met in NL en USA. Dus het wurgen van de Venezolaanse economie door sancties vanuit de VS en de EU zullen leiden tot een tweede Cuba in ons regio. Men kan beter overgaan tot een dialoogmodel dan hetgeen men nu aan het doen is. Voorbeelden van Libië, Afghanistan en Irak laten zien hoe een land uit kan gaan zien na zoveel pressie van die grote mogendheden. Voorbeeld van Noord Korea. De mensen daar hebben niet te eten, maar hun oorlogsapparaat bloeit (net als in Venezuela). Het volk is loyaal aan hun leider (situatie net als in Venezuela). Gesjoemel met verkiezingen? Vraag het aan de Russen wat er gebeurd is bij de laatste verkiezingen in de VS. De grote balk in eigen ogen. Uiteindelijk is er sprake van het begin van enig dialoog met Noord Korea. Daar dient de diplomatieke dialoog ivm Venezuela naar toe te leiden. Curaçao kan daartoe als eerste de nodige aanzet geven (via Nederland).

  15. @hoedanook. Een groot aantal van het volk woont niet in Venezuela. De rest sterft van honger. Merendeel van de tegenstanders van Maduro Mogen niet eens meedoen. Hoe kan het volk dan stemmen op haar leiders?

  16. Het moet niet ingewikkelder gemaakt worden dan het al is. Een van de grootste assets van Curaçao is haar diepe haven. Daarnaast heeft Venezuela een enorme voorraad aan aardolie. Laat het (geo)politieke getouwtrek aan alle anderen over en ontwikkel de relatie m.b.t. zekerstelling van toevoer van olie (ongeacht waar het uiteindelijk naartoe getransporteerd wordt). Erkenning van de regering in Venezuela hoeft niet zolang men wel erkent dat het volk van Venezuela haar leiders kiest.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties