AD | Project raffinaderij Aruba upgraden stilgelegd

Op 27 februari ligt het werk officieel stil | Antilliaans Dagblad

Oranjestad – De tweede fase van het project om de raffinaderij om te bouwen tot een upgrader voor de zware Venezolaanse olie wordt stilgelegd. Op 27 februari om een minuut na middernacht ligt het werk officieel stil.

Vorige week was er nog de hoop dat de Amerikaanse autoriteiten betalingen aan Aruba zouden willen uitzonderen van de verzwaarde sancties die op 28 januari van kracht werden. De directeur van Refineria di Aruba, Alvin Koolman, maakte gisteren wereldkundig dat die hoop vervlogen is. ,

,De Office of Foreign Assets Control (Ofac), de gouvernementele organisatie die toeziet op de nakoming van de sancties, heeft geoordeeld dat het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA uiteindelijk voordeel heeft van de upgrader en daarom moet het project stoppen. Als gevolg daarvan wordt al het personeel ontslagen.”

Onder de aangescherpte sancties mag er geen geld naar het regime van president Nicolás Maduro. De bedrijven van Citgo in de Verenigde Staten, mogen wel blijven draaien, maar het geld dat binnen komt, moet worden gestort op een geblokkeerde rekening. Betalingen mogen alleen worden verricht met toestemming van het ministerie van Financiën, waar Ofac onderdeel van is.

Normaal gesproken betaalt Citgo de olie die het bedrijf uit Venezuela importeert met dat geld, maar dat mag al geruime tijd niet. Om het project in San Nicolas te laten doorgaan, betaalde Citgo de Arubaanse kosten met het geld dat niet naar Venezuela mocht. Onder de nieuwe sancties is ook die optie van de baan.

Koolman legde ook uit dat het niet mogelijk is voor RdA om het project over te nemen. ,,Dat zou contractbreuk betekenen, met een enorme schadevergoeding als gevolg.” Volgens hem is te hopen dat er snel een nieuwe regering komt in Venezuela, want dan worden de sancties opgeheven en kan het project Upgrader een herstart maken.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *