AD | Schrikbarend weinig ‘mensen van kleur’ in Europarlement

Mark van Assen | Algemeen Dagblad

Samira Rafaela (Ned). © Sander de Wilde

Gapend gatHet Europees parlement telt schrikbarend weinig ‘mensen van kleur’. De Nederlandse Samira Rafaela (D66) is een van hen. ,,Sorry, ik vind het absurd.”

Ze zijn met zo weinigen dat je ze in het veld kunt sturen voor een voetbalwedstrijd (met wat reserves op de bank). Ze zijn met zo weinigen dat je denkt dat je verkeerd geteld hebt, en voor de zekerheid nog eens door de lijst gaat.

Malik Azmani, Mohamed Chahim, Leila Chaibi, Özlem Demirel, Engin Eroglu, Ismail Ertug, Pierrette Herzberger, Evin Incir, Assita Kanko, Alice Bah Kuhnke, Younous Omarjee, Maxette Pirbakas, Jessica Polfjärd, Samira Rafaela, Mounir Satouri, Monica Semedo en Salima Yenbou.

Dit zijn alle Europarlementariërs, een onontdekte enkeling daargelaten, die niet in Europa geboren zijn of van wie één of beide ouders van buiten Europa komen. Ze zitten in het parlement voor Nederland, Duitsland, België of Frankrijk, maar hun wortels liggen in Marokko, Zuid-Korea, Mali, Burkina Faso of Algerije. Een handjevol dus, op een totaal van 705. Nog geen 3 procent. Volgens schattingen telt de Europese Unie zeker 50 miljoen mensen met een migratieachtergrond. Dat is 10 procent van de totale bevolking. Hier gaapt een enorm gat.

Samira Rafaela (31) van D66 is een van deze mensen van kleur, zoals ze het zelf zegt. En een van de drie Nederlanders in het gezelschap. Malik Azmani van de VVD is half Fries, half Marokkaans, en Mohamed Chahim (PvdA) heeft een onvervalst Helmonds accent, maar is geboren in Marokko. Rafaela’s vader is half Nigeriaans en half Ghanees, haar moeder half Joods-Nederlands en half van Curaçao. Ze werd in mei vorig jaar gekozen met meer dan 32.500 voorkeursstemmen en had onmiddellijk door dat ze in een wit bolwerk terecht was gekomen. ,,Ik dacht: oei, hoe ga ik dit doen de komende jaren?”

Vangnet

Jij hebt ook het recht hier te zijn, kreeg ik te horen. Het Nederlan­der­schap is ook van jou

Maar eerst de vraag: hoe kan dit? Hoe kan zo’n grote groep mensen zo slecht vertegenwoordigd zijn? ,,Als ik heel kritisch ben: een gebrek aan investering. Onze instituties en politieke partijen hebben er niet voor kunnen zorgen dat mensen met verschillende achtergronden meepraten over beleid dat hen in het dagelijks leven raakt. Als je daar niet in investeert, generatie in, generatie uit, dan kom je uit op institutionele uitsluiting van mensen.‘’

Zijzelf is van huis uit heel bewust opgevoed, zegt ze. ,,Jij hebt ook het recht hier te zijn, kreeg ik te horen. Het Nederlanderschap is ook van jou. En: claim je plek, claim waar je recht op hebt.” Ze had een hele sterke feministische moeder, die heeft dat er goed ingegoten. Haar Nigeriaanse vader, opgegroeid in Ghana, kwam naar Europa om geld te verdienen. Ze moest van kleins af aan zijn brieven vertalen, of meegaan naar instanties.

,,Ik zag dan ineens dat er niet zo tolerant met hem werd omgegaan. Ook niet met mijn moeder. Zij heeft zich opgewerkt in de it-sector, maar het is gebeurd dat ze zich ergens bij de receptie meldde voor het geven van een training en dat de receptioniste dan zei: ‘Oh, uw schoonmaakcollega’s zitten daar achter al’. Dat zijn van die dingen die je als kind hoort en ziet. Het maakte mij er bewust van dat er discriminatie en uitsluiting is in de samenleving. Sommigen hebben een sociaal vangnet van mensen die zeggen: kom op, je kunt het wel. Blijf doorgaan. Heel veel jongeren hebben dat vangnet niet.”

Afgrond

Hier in Brussel zijn er ook veel te weinig jongeren. De gemiddelde leeftijd is hier rond de 50! Sorry, ik vind het absurd

Het Europese Netwerk tegen Racisme (Enar) trok voorafgaand aan de laatste verkiezingen ook aan de bel. Het constateerde wrang dat een grote groep mensen simpelweg niet vertegenwoordigd wordt in het Europees parlement. Woordvoerder Sarah Chander sprak van een afgrond, en noemde die ‘onpeilbaar diep’. ,,Er is nog nooit een zwarte of een bruine Eurocommissaris geweest. Nog nooit heeft een zwart of bruin iemand een topfunctie gehad in het parlement of de Europese Raad. In het vorige parlement zat maar één zwarte vrouw: Cécile Kyenge uit Italië.’’

Samira Rafaela ziet het ook. En niet alleen in Brussel. ,,We hebben in de Tweede Kamer bijvoorbeeld niemand met een Afro-Caribische achtergrond, of überhaupt Afrikaans. Nu, in 2020, ben ik pas de eerste Nederlandse Europarlementariër met Afro-Caribische roots. In 2019! Het is echt te weinig. Geldt trouwens evengoed voor vrouwen en jongeren. Hier in Brussel zijn er ook veel te weinig jongeren. De gemiddelde leeftijd is hier rond de 50! Sorry, ik vind het absurd.”

Rafaela merkt elke dag wat dit in de praktijk betekent. ,,Of ik nou in een commissie zit of in een hoorzitting of aan tafel met Commissarissen, ik ben steeds wéér aan het uitleggen dat we deze of die groep niet moeten vergeten. Dat we zelf gewoon bepaalde kennis en ervaring niet hebben over de problemen waar mensen met een migratieachtergrond mee te maken hebben. We begrijpen het niet. We moeten bepaalde nuances aanbrengen in wetgeving en beleid, en dat kan alleen maar als je die mensen ook in je instituties hebt. Anders worden niet de juiste vragen gesteld. Gelukkig kom ik veel redelijkheid en begrip tegen, gelukkig wel. Maar ook verbazing: moeten we het daar ook nog over hebben? Wij noemen dat blind spots, om het maar netjes te formuleren. Mensen die heel lauw reageren of vragend. Al zijn ze gelukkig niet per se altijd onwelwillend. Sommigen schamen zich ook. Of zeggen sorry, hier hadden we zelf niet aan gedacht.”

Shohe pa Oropa

Volgende vraag dan. Wat moet er nu gebeuren? Hoe krijg je mensen mee? Rafaela voerde campagne op de ABC-eilanden, Aruba, Bonaire en Curaçao. Haar slogan, in het Papiaments: ‘Skohe pa Oropa’ (Kies voor Europa). ,, Mijn boodschap was: jullie horen er ook bij. En nee, ik heb daar verder geen enkele andere kandidaat gezien.”

Ze kreeg bijna 55 procent van de stemmen op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius, Saba) en zelfs 75 procent op Curaçao. Ook in Nederland voerde ze een echte grassroots-campagne in buurthuizen, scholen en gewoon op straat. ,,Ik begin met een oprechte vraag: waar loop je nu tegenaan? Wat wil je maken van je leven? Dan hoor je vaak dat ze zich niet gehoord voelen. Kijk, in Nederland pakken mensen met een migratieachtergrond echt wel hun plek, hoor. Maar tegelijkertijd: we hebben nog nooit een vrouwelijke premier gehad. Of een minister van kleur.”

Ze maakt zich evenwel geen illusies. Dit probleem is niet morgen de wereld uit. ,,Terwijl het eigenlijk al gisteren geregeld had moeten zijn. We hebben het inmiddels over de derde of vierde generatie, come on. Er is geen excuus meer om geen diverse instituties te hebben. Er is geen excuus meer om geen diverse Europese Commissie te hebben. Leuk en aardig, die gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen in de Europese Commissie van Ursula von der Leyen, maar ik zie nog geen mensen van kleur tussen de Commissarissen. Of jonge mensen. En je hoort vaak: ze zijn er niet. Dat is onzin! Ze zijn er wel. Bij D66 is het flink verbeterd, doordat Rob Jetten (de partijleider, red) wel bereid is om te investeren in diversiteit op de lijsten. Het is heel simpel. Als mensen beter vertegenwoordigd zijn, ga je sociale ongelijkheid tegen. Het is bewezen dat diversiteit betere resultaten oplevert. Dat is geen lariekoek.”

Sommige mensen vinden haar een zeurpiet, maar dat interesseert haar heel weinig, zegt ze. ,,Ik ben met minimaal 32.500 stemmen binnengekomen, dus ik heb minimaal 32.500 werkgevers. Voor hen zit ik hier. En voor die 500 miljoen Europeanen. Ik zit hier voor sociale gelijkheid en betere kansen voor iedereen die dat heel hard nodig heeft. Ik haal energie uit de weerstand die op mij afkomt. Hier raak ik iets, dat is goed.”

Bron: AD.nl

25 Reacties op “AD | Schrikbarend weinig ‘mensen van kleur’ in Europarlement

 1. Curacao revisited

  “Samira Rafaela (31) van D66 is een van deze mensen van kleur, zoals ze het zelf zegt.”
  Schitterend, eerst constateren dat er een gebrek aan een soort mensen is, daarna constateren dat jij toevallig een van die mensen bent waar er te weinig van zijn (wij van WC eend, adviseren WC eend). Het inkomen van Rafaela is voor de komende jaren gegarandeerd

 2. 10 punten @ JM.
  Die Samira Rafaela is defacto de grote raciste.

  Waar haalt deze dame het brutale lef en laag aan de grondse onsmakelijkheid vandaan om ras / uiterlijke kenmerken als graadmeter te bezigen om te bepalen hoe het EURO parlement samengesteld zou moeten zijn, i.p.v. graadmeters als capaciteit, integriteit en vakkundigheid?

  Dat er Europarlementariers zijn als Rafaela Samira anno 2020, die net als sommige politici op Curaçao
  (Wiels, nederlanders in lijkzakken naar hun moederland sturen, opstoken met rassenhaat waardoor nederlanders letterlijk opgejaagd werden door Pueblo Soberano aanhangers) en Zuid Afrika (Malema: We are not calling for the slaughtering of White people, at least for now.) schaamteloos in racisme grossiert om dat dat politiek lekker scoort bij haar kleurgevoelige electoraat is, om het in Samira Rafaela’s termen uit te drukken, flagrant Absurd om maar niet te zeggen: laagsmakelijk.

  Grappig dat je racisme obstinate politici als Samira Rafaela nooit hoort over de oververtegenwoordiging van b.v. de gekleurde mens in b.v. Nederlandse voetbalclubs, waar gekleurde Marokkanen, Turken, Brazilianen en Afrikanen zwaar oververtegenwoordigd zijn.

  En terecht dat je haar daar niet over hoort, want het zijn blijkbaar de beste kandidaten voor de club met de beste voetbal kwaliteiten.

  Maar als het om intellectuele functies gaat waarbij intellectuele en politieke kwaliteiten een rol spelen, dan mag ras wél een determinator zijn?

  En zou de ondervertegenwoordiging van de mens met kleur allemaal komen door racisme bezigende blanke europeanen?

  Heel opportuun van deze in racisme grossierende dame om met kleur en ras te stoken, maar ook zo doorzichtig.

  Zij is de grote racist, die ras en haar eigen kleur ( welke kleur heeft Samira Rafaela eigenlijk?) heel goedkoop en opportuun inzet voor eigen gewin en politiek opportunisme.

 3. @ Jan,

  Ja, er wonen al vele decennia gekleurde mensen in Nederland, maar wil je mij nu gaan vertellen dat jij onderscheid in kleur maakt ?
  Ik behandel iedereen gewoon eender oftewel kleur maakt mij geen ene donder uit en daarom zou het ook niet uit moeten maken of er gekleurde mensen in het EU parlement zitten. Is dat wel belangrijk dan maak je kennelijk nog steeds onderscheid tussen blank en niet blank. Maar was dat nu net niet wat we wilden uitbannen ?
  Ook gekleurde mensen moeten gaan begrijpen dat hun huidskleur geen uitzonderingspositie meer rechtvaardigt.
  Wil je meedoen in de moderne maatschappij dan moet je dat kleur onderscheid laten vallen. Laat je ambities spreken en wanneer het gaat om vertegenwoordiging in het parlement……………..willen ze dan soms beweren dat alleen gekleurde mensen hen kunnen vertegenwoordigen ? Dat zou ik pas echt een racistische stelling noemen.

 4. KNOEK-KOE. Haháááááááh papia mi lora, sigui papia lorito, dune mas maishi p’e papia. Nami e redu. Bo sa hopi cos swa. Shoot……………………………YEAH.

 5. Uitermate eenzijdige reacties zo typisch des KKC-replies. Men is hier enorm goed in het benoemen van hen die er een puinhoop van hebben gemaakt, maar laten we vooral de ‘lach’-spiegel niet uitsluiten.
  Men vergeet gemakshalve dat er al vele decennia gekleurde mensen in NL maar ook in de omringende landen wonen. In feite heeft het eigenlijk geen zak met het kleurtje te maken, maar gewoon alledaags geïnstitutionaliseerd racisme en de ander, die toevallig het kleurtje heeft, de kans niet gunnen.
  @William heeft het prachtig verwoord. In 2 zinnen.

 6. Hoe dom kan je zijn ? Ik verbaas me daar op deze rots iedere dag weer opnieuw over. Met de uitspraken van deze dame is een nog dieper dieptepunt bereikt dan ik ooit had kunnen denken. Hoeveel witte mensen zitten er in het bestuur of parlement op deze rots? Nada nul niets, en als ze er wel zouden zijn zouden ze onmiddelijk door de niet wit gekleurde graaiers worden weggepest. Over discriminatie gesproken…

 7. Men doet in Europa erg hun best om “juist” te zijn. Aangezien inmiddels al zo’n 10% van Europa uit de kast is gekomen, en daar zeker 1% van geslacht is veranderd, stel ik voor die ook te laten regeren.
  Je kan natuurlijk ook combineren: een buitenlandse zwarte man, omgebouwd tot vrouw (dus telt als vrouw), die ook nog eens op vrouwen valt.

 8. Misschien kan Samira Rafaela het Euro parlement wat “op- of inkleuren” met een of meer van onze lokale kanjers….

  • S. Walraud – verkeersbeursnoepreizer.

  • Tromp – nepotisme, machtswellusteling, dictateur, witwasser, onzuivere ethos.

  Pik Pisas – zwaar bestuursonbekwaam, corruptie, nepotisme, gebogen moraal, politieke baantjes uitdeler.

  O. Leeflang – Carla Omayra fissco, nepotisme ( broer), onderwijs destroyer, pensioenstapelaar.

  • Zus de Lannooy- studeren op kosten staatskas, twijfelachtige ethos en integriteit nepotisme, topbaan door oom Tromp, bestuurs onbekwaam, veredelde uitzendkracht.

  A. Wiels – corruptie, nepotisme, integriteitsarm

  W. Wiels – corruptie, nepotisme, onethisch, meesnoepert.

  I Asjes – nepotisme, wegkijker, meesnoepert.

  R. Martha – Nepotisme, wegkijker, meesnoepert.

  • S. Osepa – kwijtschelding studieschuld, nepotisme, dubbele moraal, meesnoepert.

  R. Calmes – verkeersbeurs fanaat, dubbele moraal goeroe, begrotingsverspiller, meesnoepert.

  Q. Girogori – Bestuurs, onbekwaam,

  • J. Hasselmeyer – bonuskraker, nepotisme, wegkijker, meesnoepert, procuratie rommelaar, lage ethos

  • Romero – happy hour koning, Noodregeling management vanuit de Heeren, resultaat GIRO, ENNIA, meesnoepert, wegkijker, echtbreker.

  • Sluis – valsheid in geschriften, oplichting.

  • Maria L. – ALM gate, grootgrondbezitster, nepotisme, zelfverrijking, Shell deal fiasco.

  • Mario Everts – Nepotisme, zelfverrijking, corruptie, oplichting.

  • Gijsbertha – Nepotisme – megasalaris de Geus, belangenverstrengeling.

  Don Martina – zelfverrijking, dubbele moraal, nepotisme, meesnoepert.

  Myrna G – nepotisme, corruptie, zwaar bestuurs impotent.

  Nesia Isenia – nepotisme, wegkijkert, meesnoepert.

  A. Godett – corruptie, oplichting, gevangenisstraf, bestuurs impotent.

  S. Martina – good governance violater, nepotisme,

  S Betrian – nepotisme, meesnoepert, mega consultancy fees.

  G.Camelia – retainer fee oplichter, dubbele declaraties.

  G. Jonis – black-out koning, mega salaris directeur.

  De Geus – nepotisme, mega salaris directeur, Staatsbedrijf destroyer.

  H. Jourdain – fantoom declaraties, nepotisme, beunhaasconsultant.

  G. Schob – witwasfacilitator, wegkijker, meesnoepert, beunhaasconsulent, ethisch beperkt.

  C. Camelia – Nepotisme, mega declaraties,

  D. Neetje van der Veen – Good Governance goeroe, mega fee corpororate seminars, wegkijkert.

  S. Capella – Giro gate
  R. Van Kwartel – corruptie, nepotisme, oneerlijkheid , ethisch defect.

  A. Isidora – corruptie, oplichting, beunhaas consultant.

  M. Mozes – verkeers beurs debacle, spraakonbekwaam.

  Y. Constancia – corrupt, nepotisme, violent, mondjeskap divegge ,veroordeeld.

  M. Alcala – wereldreiziger, onderwijsbegrotingverslindster.

 9. Onze vrouwelijke /zwarte premiers.

  Maria Liberia Peters: Kwam binnen als kleuterleidster ging er uit als grootgrondbezitster.
  Onbekwaam, niet integer, maar wel daadkrachtig in het vullen van haar portemonnee.
  Zwart + vrouw

  Emily de Jongh El Hage: Familie nepotiste, goede autolease deals voor de El Hage dynastie.
  Schooljuffrouw, voorkomend, maar grossierde ook in goede deals voor familieleden.
  Wit + vrouw

  Suzy Camelia Römer.
  Zeer bekwaam, juridisch technisch gezien (op het diplomatieke vlak : iets met een olifant en een porseleinkast). Helaas alleen maar voor eer en meerdere glorie van zichzelf en haar familie. Als ze zich net zo hard inzette voor het belang van de gemeenschap als voor haar portemonnee had ze misschien een topper kunnen zijn.
  Min puntje, ze is niet zwart. Volgend Samira Rafeala is dat een grote “no no”.

  Myrna Godett = Zwart + Vrouw
  Geen commentaar verder!
  De perfecte kandidaat volgens Samira Rafaela
  PS : Zwaar onbekwaam, zwaar nepotisch,

 10. Het prijt me dat ik dit zeg, maar wat ze zelf zegt is misschien wel de reden. Elk gezond verstand weet waardoor dat komt; Europa is overwegend blank, dus zal dat ook z’n afspiegeling hebben in de vertegenwoordiging. Het zou raar zijn dat in bijv. Afrika er veel blanken in het parlement (moeten) zitten, of in Azië donkere mensen. Erg domme uitlating van haar

 11. Curacao revisited

  “In het Curaçaosche parlement zitten 0,00 Europese Nederlanders, daar hoor ik deze dame van kleur nooit over zeggen dat dat absurd is.”
  dat was ook meteen mijn eerste gedachte toen ik de kop las: hoeveel niet YDK zitten er in het parlement van Curacao?! No taxation without representation

 12. Samira Rafaela: We hebben nog nooit een vrouwelijke premier gehad. Of een minister van kleur.”

  So what?
  Alweer klinkt hier de suggestie door alsof dat komt omdat daar een stokje voor gestoken wordt door blank Europa?

  Bljjkbaar heeft zich simpelweg nog geen geschikte kandidaat opgeworpen.

  Op Curaçao hebben we alléén maar gekleurde ministers en premiers en het is een grote puinzooi

  En op Curaçao hebben we wél vrouwelijke premiers gehad, verschillende zelfs zoals b.v. Myrna Godett, en ik hoop dat we er nooit meer zo een zullen krijgen.

  De enige voorwaarden waar een minister of premier aan moet doen: = daadkrachtig, vakkundig en integer.

  Helaas voldeed geen van de 4 vrouwelijke premiers die we ooit geghad hebben hieraan.
  Noch Maria, noch Suzy, noch Emily.

  En Myrna Godet zeker niet, die wél aan alle twee
  ( kleur en geslachts) eisen van Samira Rafaela voldeed om de ideale premier te zijn: Zwart+ Vrouw.

 13. Polarisatie in het politieke debat heeft de rasvergelijking en eugenetica weer teruggebracht, nietwaar LaStiwz?

 14. @Fred Schiedam: huidpigment zegt wel zeker ietes over intelligentie. Indirect welteverstaan. En wel om precies die indirecte reden die je zelf aangeeft: “…dat je daar energie en tijd in stopt, is een eigenschap die je primair meekrijgt in je opvoeding en secundair (uit interne drijfveren) zelf kan voeden door intellectuele (zelf-)vorming…”

  En dat krijgen mensen met minder huidpigment primair meer mee.
  (Er is geprobeerd om dit een politiek correct en neutraal toontje mee te geven.)

 15. Fred Schiedam

  Mij is altijd verteld dat huidpigment niets zegt over de intellectuele kwaliteiten van een persoon.
  Interesse in politiek, in zodanige mate dat je daar energie en tijd in stopt, is een eigenschap die je primair meekrijgt in je opvoeding en secundair (uit interne drijfveren) zelf kan voeden door intellectuele (zelf-)vorming.
  Als er vanuit zekere groepen een ondervertegenwoording in de politiek is, zal daar de oorzaak moeten worden gezocht en niet in het huidpigment.

 16. En wat bedoelt deze dame eigenlijk met “mensen van kleur”?

  Mensen die eruit zien zoals zij? Afroïde – Europeanen?

  In het Curaçaosche noch het Nederlandse parlement zitten er chinese parlementariers.

  Ik hoor heb deze dame van kleur daar nooit over horen zeggen dat die ondervertegenwoordiging absurd is.

  In het Curaçaosche parlement zitten 0,00 Europese Nederlanders, daar hoor ik deze dame van kleur nooit over zeggen dat dat absurd is.

  Blijkbaar is het alleen maar absurd als het een ondervertegenwoordiging van “mensen van kleur” betreft die op deze dame lijken.

 17. RR , als dat zou kunnen.

 18. …..”Het Europees parlement telt schrikbarend weinig ‘mensen van kleur’. De Nederlandse Samira Rafaela (D66) is een van hen:”Sorry, ik vind het absurd.”…………..

  Wat suggereert deze dame eigenlijk?
  Dat dat zou komen doordat witte Europeanen hen tegenhouden ( lees: discrimineren?)
  En klopt haar stelling wel?
  Is er een pro rata vergelijking gemaakt?
  Aantal (%) “gekleurden” in Europarlement versus aantal (%) gekleurden in EU lidstaten?
  Facts graag!

  Hoe gekleurd ( zwart) is deze dame zelf eigenlijk? In Haïti zou deze dame tot de licht getinte elite horen van de maatschappij!
  Dat eeuwige gezeur over kleur is absoluut absurd.
  En wat bedoelt deze dame precies met “kleur”? Want ik heb deze dame nog nooit horen klagen over het feit dat er 0 chinezen in het nederlandse of Curaçaosche parlement zitren?

  Gaat het niet om je aspiraties en je kwaliteiten?

  Als er schrikbarend weinig mensen van kleur in het Euro parlement zitten is dat:
  A. Omdat ze geen interesse hebben, of
  B. Omdat ze absoluut ongeschikt zijn om die rol te vervullen.

 19. …..”Het Europees parlement telt schrikbarend weinig ‘mensen van kleur’. De Nederlandse Samira Rafaela (D66) is een van hen:”Sorry, ik vind het absurd.”…………..

  Wat suggereert deze dame eigenlijk?
  Dat dat zou komen doordat witte Europeanen hen tegenhouden ( lees: discrimineren?)
  En klopt haar stelling wel?
  Is er een pro rata vergelijking gemaakt?
  Aantal (%) “gekleurden” in Europarlement versus aantal (%) gekleurden in EU lidstaten?
  Facts graag!

  Hoe gekleurd ( zwart) is deze dame zelf eigenlijk? In Haïti zou deze dame tot de licht getinte elite horen van de maatschappij!
  Dat eeuwige gezeur over kleur is absoluut absurd.
  Gaat het niet om wat je aspiraties en wat je kunt?

  Als er schrikbarend weinig mensen van kleur in het Euro parlement zitten is dat:
  A. Omdat ze geen interesse hebben, of
  B. Omdat ze absoluut ongeschikt zijn om die rol te vervullen.

 20. Dat klopt en is toe te schrijven aan het feit dat partijen hun eigen agenda’s hebben, en vooral omdat het EU veel geld oplevert voor de mensen. Iedereen pikt graag z’n graan mee. Niemand wil voor iemand een stap opzij doen. Zo zit onze samenleving in elkaar!

 21. Ff omdraaien graag schrikbarend weinig mensen zonder kleur in het Curaçaos parlement (zijn die er eigenlijk?) Nederland is 78% autochtoon en ik geloof hier 82% afro Curaçaos maar kijk dan is naar de etnische samenstelling van het bestuur. En lul dan nooit meer over discriminatie graag.

 22. In het Curaçaosche parlement zitten er wél overwegend “mensen” van “kleur”.
  En het is een grote rondreizende puinhoop!

 23. Misschien is het zinvol om Gibi Doran, Jacintha Constancia, Juniel Carolina, Myrna Godet, Menki Rooier en Amparo o.a. er na toe te sturen?
  ‘t,is maar een vraag.
  In ieder geval zijn wij van hun verlost.

 24. Hoeveel “witte” Nederlanders zitten er in het Curaçaosche parlement?
  Europsa is een blank continent, dus zullen er overwegend blanke parlementariets zitten in het Europese parlement, om dezelfde reden dat er in het parlement van Uganda waarschijnlijk overwegend zwarte parlementariers zullen zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *