28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Strandenplan goedgekeurd

HomeMediaAD | Strandenplan goedgekeurd
Strandenplan goedgekeurd | Jeu Olimpio

Willemstad – Het plan van Curaçao Tourist Board (CTB) om negen openbare stranden te verbeteren, is goedgekeurd door de ministerraad. De stranden zullen beter gefaciliteerd, beveiligd en onderhouden worden.

Dat zegt interim-directeur Hugo Clarinda desgevraagd tegen deze krant. De bedoeling is dat er bij de Caracasbaai, Boca Sami, Daaibooi, Grote Knip, Kleine Knip, Playa Forti, Playa Jeremi, Playa Lagun en Santa Cruz faciliteiten komen als toiletten, douches en strandbedjes. Maar ook dat de stranden beter worden onderhouden, goed worden beveiligd (in samenwerking met toeristenpolitie Politur) en dat er snackbars zijn die kwaliteit leveren.

Het zogenaamde ‘strandenplan’ werd in 2014 al ingediend bij de toenmalige minister van Economische Ontwikkeling, Stanley Palm. Toen ging het nog om zeven stranden, daar zijn er inmiddels twee aan toegevoegd. Een overheidscommissie – waarin onder meer de ministeries van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en het CTB zijn vertegenwoordigd – werkt nu aan de herziening en verdere ontwikkeling van het bestaande plan.

,,We hebben net geïnventariseerd wat er nodig is op de verschillende stranden en gaan nu een begroting opstellen om te kijken welke kosten gemaakt moeten worden om het plan tot uitvoering te brengen en hoe wij dat gaan financieren”, legt Clarinda uit. Vorig jaar werden de kosten voor de gewenste ontwikkeling van de Caracasbaai geraamd op meer dan een miljoen gulden. ,,Maar dit strand is lang en groot. Het zal voor elk strand verschillend zijn”, aldus de CTB-directeur.
De ontwikkeling van het plan moet een impuls geven aan het toerisme.

Voor toeristen zijn de bountystranden van Curaçao namelijk de nummer 1-attractie, zo stelt Clarinda. ,,Maar nu hebben nog te veel stranden geen faciliteiten. Op Jeremi is bijvoorbeeld geen toilet. Mensen moeten naar de mondi of in zee om hun behoefte te doen”, zegt de CTB-directeur. ,,Dat is niet hygiënisch, niet leuk voor de mensen zelf, maar ook niet voor de toeristen die het strand bezoeken.” Kortom: de ontwikkeling van het strandenplan moet een bezoek aan (de stranden van) Curaçao nog aantrekkelijker maken.

Daarnaast moet het een heleboel arbeidsplaatsen genereren. ,,Er is bijvoorbeeld personeel nodig dat in de snackbars werkt, dat de stoelen verhuurt, dat de stranden bewaakt en dat alles netjes schoonmaakt en onderhoudt”, somt Clarinda op. ,,Om ervoor te zorgen dat werkzoekenden hier als eerste voor in aanmerking komen, zal worden samengewerkt met SOAW (het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, red).”

Deze medewerkers zullen overigens niet betaald worden door de overheid, de werkzaamheden moeten ‘self sustainable’ zijn, net als op de privéstranden, voegt de CTB-directeur eraan toe.

Mensen hoeven niet te vrezen dat zij in de toekomst moeten betalen om op de genoemde stranden te mogen. ,,Nee, ze blijven openbaar. Dat is duidelijk vastgelegd in het besluit van de ministerraad: de stranden moeten toegankelijk en gratis blijven voor de lokale mensen. Er mag dus geen entree worden gevraagd om er te mogen zwemmen”, reageert Clarinda stellig.

Bron: Antilliaans Dagblad

12 reacties

  1. @nombre, wat een 100% domme opmerking weer van jou, dit gebeurd al uit de slaven tijd toen de YDC dacht verse boerenkool te kunnen verbouwen op Curacrim. En jij gelooft ook nog steeds in die lul ( NEP ) verhalen van , Gerrit de Raaf & aanhangers PIK, COVA, PEPPIE & KOKKIE , over tot de orde van de dag svp.

  2. @Eric, precies! De een geeft haar GEPENSIONEERDE echtgenoot een baan bij de overheid en de ander heeft, (zoals ik gisteren over de radio gehoord heb), een nieuwe baan gecreëerd voor haar echtgenoot, iets met Handelskade management of zo. En ze durven nog te roepen, ¨mester kwe hende sera…¨

  3. @Slimpie
    Slimpie de locals zijn van harte welkom. Het zijn bepaalde ongeletterden die niet welkom zijn. En als die de dienst gaan uimaken dan maar een hek eromheen.
    Mensen, laten we eerst eens afwachten hoe een en ander zich ontwikkeld. De foto’s in de Extra is niet van vandaag of gisteren, maar een proces van jaren en gebrek aan onderhoud door alle betrokken instanties, zoals regering en uitbaters.
    Om te beginnen Politur opdracht geven om meerdere keren per dag deze stranden te controleren en vervuilers aanpakken. Selikor ‘s-avonds de afvalbakken laten schoonmaken/legen. Desnoods overdag bij drukte ook een keer.
    De hele dag security is geen overbodige luxe, dus helemaal voor. Hopelijk weerhoudt dit ervan dat bepaalde ongeletterde individuen van het strand gebruik gaan maken en de goedwillende locals er plezier aan beleven.

  4. Elke keer als ik de naam, SOAW (het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn) zie, moet ik aan de luie Koeiman denken. Ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen (mijn Nederlands is daar niet goed genoeg) dus ik zeg het maar zoals ik kan. Het is triest dat sommige van deze negers van het soort Koeiman, Walle, Jesus-Leito, Camelia Römer e.a. zo arrogant zijn dat ze vinden dat hun familie en vrienden recht hebben om ambtenaar te zijn en vaak nog overbetaald krijgen en deze werknemers niet eens recht hebben op een ambtenarenstatus dat hen wat zekerheid biedt.

  5. @ Nombre,

    Jij laat jouw huis ‘s nachts volledig openstaan ?
    Wat is er fout aan het beschermen van de eigendommen van de gemeenschap tegen het onopgevoedde gedrag van een groot aantal op dit eiland ?
    Overdag zijn de stranden open en ‘s avonds / ‘s nachts gaan ze op slot.
    Wanneer men zich beter weet te gedragen kunnen ze wellicht wel weer open. Ik heb het artikel in de Extra ook gezien, te triest voor woorden. Sommige zaken stonden er pas een paar maanden !!!!

  6. @Slimpie. Het is niet meer dan logisch dat we degenen die er een rotzooi van maken te laten betalen om deze rotzooi weer op te ruimen en anders niet langer welkom zijn op de stranden. Uit jou reactie begrijp ik dat je zelf ook al lang door hebt dat dat vooral de locals zijn.

  7. Beste Joep, sluit jij ook de weg voor jou huis af voor iedereen of sluit jij jou TUIN af voor iedereen en dieven? Dat is een groot verschil. De zee en stranden zijn wettelijk gemeenschappelijke bezit en kunnen nooit als ´erfpacht´ worden afgegeven. Het gaat er niet om voor wie men is of niet, de Wet bepaalt dat, punto!

  8. @ Slimpie,

    Je doet je naar geen eer aan, dus wellicht beter om die te veranderen in ‘Dompie’.

    Waarom hekken om het strand ? Niet om de mensen overdag buiten te houden, maar vooral om het proletarisch winkelen gedurende de avond- en nachtelijke uren, een halt toe te roepen. Velen kunnen de weelde niet dragen dat er op het strand iets is dat niet van hen is en waar ze dus van af moeten blijven. Het maakt niet uit wat het is, het moet worden gestolen en soms gooien ze het halverwege de rit naar huis alweer weg.
    En kom nu aub niet aan met het l*l verhaal dat het allemaal wel meevalt en dat het in andere landen ook zo is. Dit is Curacao en dit is het eiland waar het om is te doen. Het is een feit dat hier absoluut niets veilig is, dat mensen die een huis bouwen ‘s ochtends aankomen bij hun nieuwe huis en moeten concluderen dat de net geïnstalleerde WC’s, ramen, tegels, deuren etc ‘s nachts zijn verwijderd en meegenomen door onverlaten. Dat heb ik werkelijk nergens ter wereld meegemaakt, maar hier wel. Werknemers die van de werkgever komen stelen, beveiligers die hun criminelen vrienden informeren bij welk huis er wat te halen is en ga zo maar door.

    Het is dus een volledig terechte stelling dat de upgrading van de stranden totaal geen nut heeft wanneer je die stranden niet van afdoende beveiliging voorziet. Gisteren stond er weer een foto in de krant van een bankje aan zee, was net een paar maanden geleden neergezet, nu al vernield. En ondertussen roept iedereen maar dat er niets voor de lokale bevolking wordt gedaan. Men verdient het gewoon niet, dat is de enige conlusie. Leer om de boel heel te houden, leer het niet te stelen en wellicht dat we dan eens kunnen gaan praten over upgraden.

  9. @Lionfish
    Bedoel je daarmee dat locals niet welkom zijn op hun eigen stranden?
    Dat zij moeten betalen en dus de (vaak) nederlandse uitbaters nog rijker moeten maken, zodat zij het eiland nog meer kunnen overnemen?

  10. Wat een onzin. Als er bij al deze stranden geen grote hekken, security en slagbomen worden geplaats om de stranden te beschermen tegen ‘locals’ dan is dit allemaal weggegooid geld.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties