AD | Taskforce onderzoekt risico’s hub

Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) | Persbureau Curacao

Willemstad – Er is een taskforce in het leven geroepen om de risico’s in de gaten te houden die Curaçao loopt door zich beschikbaar te stellen als hub voor humanitaire hulp aan Venezuela.

Dat zei premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren tijdens een persconferentie. Het gaat hierbij onder andere om het mogelijke risico van weer een grenssluiting en om de kwetsbaarheid van vitale bezittingen zoals de Isla-raffinaderij, waarvan de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA de exploitant is. Rhuggenaath stelde dat een taskforce dit alles onderzoekt en monitort.

Daarnaast maakte de premier bekend dat er belangrijke voorwaarden zijn gesteld aan de mogelijke hulp. Ten eerste mag het geenszins lijken op militaire hulp en het mag geen geld kosten.

,,Het is belangrijk dat het verzoek om hulp uit Venezuela zelf komt. En dat is tot nu toe het probleem. Het Venezolaanse regime erkent niet dat het volk in nood verkeert. Geen enkele internationale organisatie wordt toegelaten. En daarom zijn de plannen voor de rol van Curaçao nog niet concreet.”

Een officieel verzoek aan Curaçao om als hub te fungeren voor het verlenen van humanitaire hulp aan Venezuela is bovendien nog niet gedaan. Zo benadrukte Rhuggenaath gisteren. Dat desondanks in het nieuws kwam dat Curaçao zich beschikbaar stelt als hub, heeft ermee te maken dat er wel oriënterend en explorerend over gesproken is. Zowel door de Amerikanen die via de ambassade in Washington en door internationale hulporganisaties is gevraagd of Curaçao hier eventueel voor openstaat.

,,We zijn continu in gesprek met onze partners in het Koninkrijk en de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Deze week hebben wij een principeakkoord gegeven en meteen de samenleving hierover geïnformeerd. Ook omdat dit in Nederland publiekelijk aan de orde kwam in een nota van Blok. We hadden hierover wel wat meer coördinatie gewenst. De ministerraad is er tevens mee akkoord en we zullen nu zo snel mogelijk een brief sturen naar de Staten”, zo antwoordde Rhuggenaath op de vraag waarom niet eerst de Staten geïnformeerd waren.

De humanitaire hulp aan Venezuela, waar Curaçao zich beschikbaar voor heeft gesteld, zal in grote lijnen lijken op de hulp die verleend is na orkaan Irma aan Sint Maarten. Het zal vooral gaan om het fungeren als hub, waarbij hulpgoederen, voedsel en medicijnen op Curaçao opgeslagen kunnen worden om vervolgens via de lucht- of zeehaven doorgevoerd te worden naar Venezuela.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *