29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Troyazaak voor het gerecht

HomeNieuwsAD | Troyazaak voor het gerecht
Grapperhaus: het OM Curaçao heeft vastgesteld dat KPMG AAS verdachten in de strafrechtelijke onderzoeken Troja en Cymbal heeft gefaciliteerd bij de criminele activiteiten waarvoor die verdachten nu worden vervolgd | Beeld FD

Willemstad – De witwaszaakzaak Troya met een vertakking naar Nederland, waar de zaak Cymbal genoemd is, wordt de komende week inhoudelijk behandeld.

Hoewel de hele week voor de zaak is uitgetrokken stelt de woordvoerder van de rechtbank tegenover deze krant:

,,De zaak begint maandag en duurt mogelijk de hele week, maar er is ook kans dat het heel snel klaar is.”

Op de rol staat dat op 24 juni moeten verschijnen het bedrijf Crown Import & Export nv, Ravi Mohan Balaraman (India, 1966), Luis Adolfo Gonzalez- Zwanenburg (Venezuela, 1984), Jeanette Marina Rosas Vasquez Ortega (Chili, 1961), Jose Luis de Andrade (Venezuela, 1975) en Rosaura del Carmen Asuaje (Venezuela, 1962).

De kwestie speelt al vanaf 2015, toen er in juli van dat jaar arrestaties plaatsvonden bij een gezamenlijke actie van het Landelijk Parket en Functioneel Parket van het OM in Nederland, het OM op Curaçao, het Nederlandse combiteam (Fiod en politie) en de Divisie Georganiseerde Criminaliteit van het Korps Politie Curaçao (KPC). Daarbij werden onder meer op Curaçao miljoenen guldens in beslag genomen, negen doorzoekingen gedaan en zes mensen gearresteerd, vier op Curaçao, een in Miami en een in Amsterdam.

Er is ook ter waarde van enkele miljoenen, beslag gelegd op verschillende banktegoeden, woonhuizen en bedrijfspanden van de verdachten op Curaçao. De arrestaties hadden te maken met illegale financiële dienstverlening aan Venezolanen op Curaçao.

De verdachten richtten in 2010 een naamloze vennootschap op, die zij als dekmantel voor hun illegale financiële dienstverlening gebruikten. De nv stond eerst geregistreerd als farmaceutisch bedrijf met een kantooradres in Amsterdam en een vestigingsadres op Curaçao. Daarna veranderde de bedrijfsdoelstelling naar groothandel in lingerie onder de naam CPG Worldwide.

Via een Duitse zogeheten ‘payment service provider’ zijn pin-terminals buiten het zicht van de autoriteiten om naar Curaçao verplaatst. Deze pinautomaten werden vrijwel uitsluitend gebruikt voor betalingen met Venezolaanse creditcards. Op Curaçao werden contante valuta verkocht aan Venezolanen tegen een creditcardbetaling, waarvan de tegenwaarde op de Nederlandse bankrekening is bijgeboekt. De bijgeschreven gelden zijn daarna direct overgeboekt naar bankrekeningen in onder meer de Verenigde Staten, Curaçao en Panama.

Verschillende verdachten genoemd

Door de jaren heen is verscheidene malen over de zaak gepubliceerd. Op de rol komen nu namen voor die niet eerder bekend waren, maar er zijn ook namen van betrokkenen die niet op de rol voorkomen.

Indertijd werden vier verdachten van Curaçao genoemd, te weten Ravi Mohan Balaraman, geboren in India, de Venezolaan Luis Adolfo Gonzalez-Zwanenburg en de op Curaçao geboren S.C.O. Zakenman Nachman Grynsztein (toen 78 jaar) is ook verdachte. Zij waren allemaal werkzaam bij de Monterrey Group, het bedrijf van zakenman Grynsztein. De Venezolaan zou eigenaar zijn van Caribbean Cell bv en was ook gehuisvest in het hoofdkantoor van de Monterrey Group. In Miami werd zoon Itzhak ‘Isaac’ Grynsztein aangehouden en in Amsterdam de Curaçaoënaar Orí Zahavi (toen 42 jaar).

In december 2015 wordt de dan 49-jarige Itzhak door de Verenigde Staten uitgeleverd aan Nederland. Hij wordt beschouwd als de spil in de witwasorganisatie die ten minste 13,5 miljoen dollar heeft opgebracht. Naar later blijkt is ook de vrouw van Isaac Grynsztein als verdachte aangemerkt in deze zaak, maar zij is niet aangehouden. Een andere 41-jarige verdachte uit Curaçao heeft zichzelf later aangegeven.

De regiezitting in de zaak Cymbal in Nederland vond plaats in november 2017 in Zwolle. Daarvoor is toen ook de toenmalige Centrale Bank-president Emsley Tromp als getuige gehoord. De verdenking luidt officieel deelneming aan een criminele organisatie, witwassen dat afgedekt is door valsheid in geschrifte en misleiding van financiële instellingen en overheden door zonder vergunning een geldtransactiekantoor te houden.

Op 23 februari 2018 vond op Curaçao de regiezitting plaats waarbij dezelfde zes verdachten gedagvaard werden als die ook maandag moeten verschijnen, te weten Ravi Balaraman, Luis Gonzalez-Zwanenburg, de het niet eerder genoemde drietal Jeanette Marina Rosas Vasquez Ortega, Jose Luis de Andrade en Rosaura del Carmen Asuaje.

Deze personen hebben allemaal grote sommen geld witgewassen voor verschillende bedrijven, maar allemaal via het illegale geldtransactiekantoor op Curaçao. De regiezitting vond vervolg in juli 2018 omdat er meer getuigen gehoord moesten worden.

In december 2018 wordt bekend dat de zaak is aangehouden tot februari 2019. In februari van dit jaar heeft de zaak geen doorgang gevonden en staat dus nu op de rol. Overigens wordt in de loop van de tijd bekend dat zowel ING als KPMG betrokken is geweest bij de zaken Troya en Cymbal. Beide bedrijven hebben een schikking getroffen met het OM.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties