28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Twee doden bij grens Venezuela, hulpkonvooien gedwarsboomd

HomeLandenArubaAD | Twee doden bij grens Venezuela, hulpkonvooien gedwarsboomd

Doden en gewonden bij grens Venezuela,
vrachtwagens hulpkonvooi 
in brand gestoken | Algemeen Dagblad

Oppositieleden halen een in brand gestoken vrachtwagen met hulpgoederen leeg bij de Francisco de Paula Santander brug op de grens tussen Colobia en Venezuela. De brand ontstond na schermutselingen met het leger. © REUTERS

Update- Zeker twee mensen, onder wie een 14-jarige jongen, zijn zaterdag in de Venezolaanse grensplaats Santa Elena de Uairén om het leven gekomen tijdens botsingen met veiligheidstroepen. De oppositie probeert vrachtwagens met voedsel en andere hulp het land in te krijgen, het regime van president Nicolás Maduro poogt dit koste wat kost te voorkomen.

De situatie in Venezuala raakt met de dag meer gespannen, met name aan de grenzen. De zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó, tegenstander van Maduro, organiseerde zaterdag hulpkonvooien vanuit Colombia en Brazilië. Het leger weigert de vrachtwagens echter binnen te laten. Maduro heeft de grenzen gesloten, terwijl het land met een ernstig voedseltekort kampt. De regering stelt dat Guaidó de hulpleveringen wil gebruiken om een buitenlandse militaire interventie en de val van Maduro in gang te zetten.

Bij de plaats bij Cúcuta aan de grens met Colombia staken de Venezolaanse politie en militairen twee van de vier vrachtwagens met hulpgoederen in brand. Dat heeft een afgevaardigde van de oppositie gezegd tegen verslaggevers. ,,Mensen proberen het grootste deel van de hulpgoederen te redden uit de vrachtwagen die op bevel van Maduro in brand is gestoken’’, zei afgevaardigde Gaby Arellano.

Venezolaanse militairen hadden eerder de vier hulptrucks bij de Francisco de Paula Santander-brug gestopt en traangas afgevuurd op demonstranten die de vrachtwagens begeleiden. Dat is te zien op nieuwe beveiligingsbeelden van een Colombiaanse regeringsbron. Daarbij raakten 285 mensen verwond, van wie er 37 naar ziekenhuizen moesten worden gebracht. De brug, vlakbij de Venezolaanse stad Urena, is een van de drie overgangen waarover oppositieleider Juan Guaidó het broodnodige voedsel en medicijnen hoopt te vervoeren.

Hierom is Venezuela nu in crisis

De crisis in Venezuela vloeit voort uit de presidentsverkiezingen van 20 mei vorig jaar. Ondanks een door gekelderde olieprijzen en Westerse sancties geruïneerde economie won president Nicolás Maduro met ruim 68 procent van de stemmen een tweede termijn. Talloze staten betwisten de uitslag echter.

Onder meer de EU, de VS, Australië en veel Latijns-Amerikaanse landen stellen dat Maduro de verkiezingen heeft gestolen via onregelmatigheden en fraude. De opkomst was de laagste ooit. Ondanks groeiende oproepen om af te treden en massale protesten in hoofdstad Caracas werd Maduro op 10 januari 2019 toch beëdigd.

De Organisatie van Amerikaanse Staten nam op dezelfde dag een resolutie aan die verklaarde dat Maduro, in 2013 na de dood van Hugo Chávez aan de macht gekomen, de onwettige president van Venezuela is. Op 23 januari riep de Nationale Assemblee Juan Guaidó vervolgens uit tot interim-president. Hij wordt inmiddels erkend door vijftig landen, waaronder de VS en de EU. Ook Nederland beschouwt Guaidó als wettige president.

Hoewel Guaidó steeds meer steun krijgt, heeft Maduro vooralsnog het grootste deel van het machtige leger achter zich. Desalniettemin lijkt zijn positie langzaam af te brokkelen. Venezolanen gaan dagelijks de straat op, voedsel wordt bovendien steeds schaarser.

Colombia

Inmiddels zouden tientallen Venezolaanse militairen en politieagenten naar Colombia zijn gevlucht, zo meldt de Colombiaanse migratiedienst. Venezuela heeft de diplomatieke betrekkingen met het land verbroken. ,,We kunnen niet langer tolereren dat Colombiaans grondgebied het toneel is van agressie tegen Venezuela”, zei president Maduro tijdens een massabijeenkomst van zijn aanhangers in de hoofdstad Caracas. Alle Colombiaanse diplomaten en consulaire medewerkers moeten het land binnen 24 uur verlaten.

Demonstranten op de Simon Bolivar brug, op de grens met Colombia. © AFP

Ondanks de gesloten grenzen zou de eerste vrachtwagen met humanitaire hulp Venezuela zijn binnengekomen via de grens met Brazilië, meldde oppositieleider Juan Guaidó op Twitter. ,,Aandacht voor Venezuela: We kondigen officieel aan dat de eerste zending humanitaire hulp onze grens met Brazilië is binnengekomen. Dit is een geweldige prestatie, Venezuela!”, aldus Guaido. Een getuige zei tegen persbureau Reuters dat de vrachtwagen op Venezolaanse bodem was, maar nog niet de douane is gepasseerd.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties