27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Werner Wiels doorbreekt de stilte

HomeMediaAD | Werner Wiels doorbreekt de stilte
Werner WIels (MDPT)

Willemstad – Werner Wiels, de voormalige voorzitter van het Multidisciplinaire Projectteam (MDPT), heeft besloten de stilte te doorbreken en vandaag zijn kant van het verhaal tijdens een persconferentie te geven.

In een uitnodiging aan de pers schrijft Wiels: ,,In verband met publicaties dit weekeinde in twee kranten, wil ik jou uitnodigen voor een persconferentie waarin ik mijn stilte zal doorbreken. Het moment is aangebroken dat ik zelf uitleg geef over een paar zaken die nog niet zijn opgehelderd”, aldus de voormalige voorzitter.

Een van de artikelen die Wiels er mogelijk toe heeft verleid een persconferentie in te lassen, is een publicatie in de Volkskrant. Deze Nederlandse krant schreef afgelopen weekend dat Wiels de verhalen die over hem de ronde doen, afdoet als ‘politiek gemotiveerde fabeltjes’. De oud MDPT-voorzitter zou dat zelf per e-mail aan de redactie hebben verteld. In die e-mail stelde Wiels verder dat er ‘selectief’ informatie wordt gelekt om hem ‘in een kwaad daglicht te stoppen’.

Tegenover lokale media wilde Wiels tot nu toe niets zeggen. Ook weigerde hij gegevens te verstrekken aan het Land en RdK die zouden bijdragen aan een ‘juist en volledig beeld van de werkzaamheden van het MDPT en de gang van zaken ten aanzien van GZE en andere geïnteresseerde partijen’. Het Gerecht in Eerste Aanleg vonniste vorige week echter dat de oud MDPT-voorzitter alle informatie met betrekking tot het moderniseringstraject van de raffinaderij en het MDPT binnen vier weken móet overdragen aan het Land en Refineria di Kòrsou (RdK).

Eerder, in april, was er ook even sprake van dat Wiels tijdens een centrale commissievergadering in de Staten mee zou debatteren over de grote uitgaven van het MDPT. Dit ging op het laatste moment niet door omdat Wiels dat alleen wilde doen als hij immuniteit zou genieten. De oud-voorzitter wilde de garantie dat zijn uitspraken niet tegen hem gebruikt zouden worden in een eventuele civiele of strafrechtelijke vervolging. Op advies van de Raad van Advies is toen besloten de vergadering tot nader order aan te houden.

‘Gevoelig onderwerp’

De artikelen in de Volkskrant halen de Isla-raffinaderij (Refineria Isla, een dochtermaatschappij van PdVSA die de raffinaderij huurt en exploiteert) enerzijds en Refineria di Kòrsou (Rdk, de overheids-nv van het Land Curaçao die eigenaar is van de raffinaderij en deze verhuurt aan PdVSA) regelmatig door elkaar.

Zo gebeurt het onderzoek naar mogelijk corruptie of onregelmatigheden in verband met Guangdong Zhenrong Energy (GZE) niet door Isla, maar door RdK. Daarvoor is recentelijk beslag gelegd op administratie van Werner Wiels, de voormalige voorzitter van het door de overheid ingestelde Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) inzake de toekomst van de raffinaderij en bij de voormalige, ontslagen RdK-directeur Jose van den Wall-Arneman.

,,Dit bevestigen betrokkenen bij het onderzoek”, schrijft Volkskrantverslaggever Tom Kreling. ,,Het Chinese bedrijf GZE werd in 2016 ineens binnengehaald als redder van de raffinaderij, die eigendom is van Curaçao. Het bedrijf beloofde miljarden in het complex te steken en schermde met steun van Chinese staatsbedrijven. Maar eind 2017 verscheurde de overheid de contracten met GZE: het bedrijf zou een verkeerde voorstelling van zaken hebben gegeven.”

Vanwege de strategische ligging nabij de natuurlijke diepzeehaven is de overname ‘een gevoelig onderwerp’, vervolgt het artikel in de als gezaghebbend bekendstaande Nederlandse landelijke krant.

,,Daarom houden ook de Nederlandse regering en inlichtingendiensten de ontwikkelingen rond de raffinaderij scherp in de gaten, zegt iemand die betrokken is bij dit proces, maar anoniem wil blijven omdat hij er in het openbaar niets over mag zeggen. Chinezen op zo’n strategische plek heeft Nederland liever niet.”

De huidige directeur van overheids- nv RdK, Roderick van Kwartel, is evenmin enthousiast over een Chinese partner; de Chinezen proberen volgens hem overal posities in te nemen.

,,Ze hebben overal belangstelling voor. Kopen alles. En onze raffinaderij ligt heel strategisch, tussen Amerika en de rest van de wereld in. En er hoort een heel goede natuurlijke diepzeehaven bij.”

Na de mislukte deal met de Chinezen deed het Overheidsaccountantsbureau van Curaçao onderzoek naar het projectteam dat GZE had binnengehaald. Dat team werd geleid door Werner Wiels, broer van de vermoorde politicus Helmin Wiels. Het accountantsbureau concludeerde dat het projectteam nooit serieus onderzoek naar GZE had gedaan. Het Chinese bedrijf bleek slechts 56 miljoen dollar aan kapitaal te hebben, 48 miljoen euro.

Verslaggever Kreling:

,,Binnen het projectteam bleek sprake van gerommel en gerotzooi. Administratie ontbrak. Uitgaven konden niet worden verantwoord. Medewerkers van het team reisden af en aan naar China. Er werden externe notulisten ingehuurd tegen toptarieven, maar de notulen waren onvindbaar.”

Dit is eerder bericht door de lokale media. Naar aanleiding van het rapport werd de toenmalig directeur van RdK, Van den Wall-Arneman, geschorst en onlangs ontslagen. Ook projectleider Wiels stapte op. Recentelijk is door de nieuwe leiding van RdK bij hen thuis beslag gelegd op administratie. Dat was in maart dit jaar, blijkt uit het vonnis van afgelopen week, waarover het Antilliaans Dagblad vrijdag op de voorpagina berichtte.

,,Wiels bleek ook zijn privémail te gebruiken voor zijn werk. Hij weigerde de administratie vrij te geven, maar een rechter op Curaçao heeft donderdag besloten dat dit materiaal gebruikt mag worden om te kijken hoe de afspraken met de Chinezen tot stand kwamen”, eindigt de Volkskrant.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. De Chinezen staan bekend om hun prullaria materiaal. Gelukkig is de deal met de Chinezen niet doorgegaan v.w.b. bouw van een nieuwe raffinaderij. Anders hadden we een olieraffinaderij van de aller, aller slechte materiaal van hun ´gekregen´ met alle gevolgen van dien. Op Curaçao noemt men het produkto chimbo Chinees.
    Een chimbo olieraffinaderij zal zeker geen 100 jaar meegaan als wat we nu hebben.

  2. Inderdaad, vergeet de schreeuwende tuinkabouter Errol Cova, een salonsocialist pur sang. Maakte zich sterk voor Papiamentu onderwijs, maar stuurde zijn eigen kinderen naar de – door de overheid betaalde – international school.

    Het is triest dat dit soort charlatans, parasieten van de overheid, steeds weer terug kunnen komen.

    Of ze nu Errol Cova, Norbert George of Alvin Daal heten. Allemaal in het bedrijfsleven nooit een fuck gepresteerd, maar wel hun hele leven lang graaiend en zakken vullend bij de overheid waar kwaliteit geen criterium is.

  3. Maria Liberia Peters is reeds genoemd, maar ook de pers heeft van RdK taart kunnen snoepen. Nu wordt diezelfde “pers” uitgenodigd om van ‘de feiten volgens Wiels’ verslag te doen.
    Hopelijk wordt Wiels na zijn theater stukje ook onder ede verhoort waarna het OM kan overgaan naar het oprollen van deze georganiseerde criminele bende. Het lijkt erop dat het OM ‘koudwatervrees’ heeft. Nationaal belang is zelfs bij land-instellingen, die op naleving van de rechtsorde moeten toezien, blijkbaar ook geen prioriteit.

    Andere MDPT lid, Cova, bij terugkeer uit Venezuela, gelooft dat voortzetting van de relatie met PdVSA nog mogelijk is. Rijkelijk laat. Een dergelijke optie had door de MDPT vanaf het begin onderzocht moeten worden.

  4. Ach, niets aan de hand, alles gaat zoals gebruikelijk op Curacao waar de standaard is dat er met gemeenschapsgeld wordt gesjoemeld en waar elkaar de profijt bal toespelen en het elkaar afdekken een tweede natuur is, en graaien de nationale sport. Just another day.

  5. Wie heeft dat “ Team” ingesteld ? We heeft Wiels daar voorzitter van gemaakt ? Wie zaten er nog meer in dat “Team” en waarom hebben die personen kennelijk nooit iets gezegd ? Handelde men in het belang van Curacao of had men andere belangen in het oog ?

  6. Wacko Werner bijna 20 miljoen gemeenschapgeld verbrast met graaiende profiteurs als de stokoude dementerende Maria Liberia Peeters, die zich een paar snoepreisjes naar China niet liet ontzeggen.

    Noem het ook geslachtsgemeenschapsgeld, want naar verluid liet Werner liet 2 latina bysides op de payroll van de Isla zetten.

    Masha danki Pueblo Soberano, masha danki Ivar Asjes, voor Wacko Werner en Fraudelyne Wiels. La Stiwz zou zeggen: Pueblo Soberao, wat een kut partij.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties