28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Aggreko’s weer terug

HomeNieuwsAggreko’s weer terug

Vermoedelijk zelfde 22 megawatt

Willemstad – De Aggreko-generatoren bij Aqualectra, exact een jaar geleden in januari 2012 met veel tamtam teruggestuurd door toenmalig premier Gerrit Schotte (MFK) die persoonlijk bij de ontmanteling aanwezig was, komen weer naar Curaçao.

Aggreko’sHet gaat vermoedelijk om dezelfde 22 megawatt (MW), precies zoveel als vorig jaar naar de leverancier werden teruggestuurd – naar later bleek in twee fases, of mogelijk zelfs meer.
De levertijd is circa twee tot drie maanden. Dat betekent een paar maanden mogelijke onzekerheid, want naar verluidt is de stoomturbine/ boiler 10 bij de oude fabriek te Mundu Nobo, die samen met boiler 11 weer aan de praat werd gekregen, grotendeels buiten werking geraakt waardoor niet de benodigde capaciteit kan worden opgewekt.
Door achterstallig onderhoud in de afgelopen periode, waarbij verschillende directieleden van Aqualectra door het kabinet Schotte en onder aanvoering van de door de toenmalige regering aangestelde president-commissaris Oswald van de Dijs werden weggestuurd, kunnen de twee productieeenheden nauwelijks meer leveren en moet nu weer tijdelijke stroom worden ingehuurd.

Afgelopen week werd minister van Financiën José Jardim van het transitiekabinet Hodge van de noodsituatie op de hoogte gesteld.
Over de Aggreko’s is overigens geen goedkeuring van de ministerraad vereist.
Ten aanzien van Mundo Nobo is niet alleen sprake van slecht onderhoud, maar vooral ook al langer het einde van de economische en technische levensduur van de verdampertechnologie.
De productie is relatief veel duurder en ook de brandstofkosten zijn significant hoger. Boiler 10, ooit goed voor 25 MW, kon gezien zijn leeftijd nog 15 tot 18 MW aan.
Samen met boiler 11 werd dan 20 tot 22 MW gehaald.
Door tegen beter weten in te forceren zouden ernstige problemen zijn opgetreden, waardoor de vereiste stroomhoeveelheid niet kan worden gegenereerd.
Reparatie kost een paar miljoen.
Geld dat Aqualectra niet heeft en dweilen met de kraan open zou zijn.

De ministerraad kwam gisteren in een bijzondere vergadering bijeen om te beslissen over een ‘letter of comfort’ om de vier nieuwe Wartsila-diesels voor de centrale aan de Dokweg te kunnen financieren en aan te kopen voor een bedrag van 75 miljoen.
Het hele project kost in eerste fase 150 miljoen.
In totaal wordt gemikt op 70 MW additioneel; verdeeld over twee fases van telkens 35 MW.
De eerste fase moet nu zo snel mogelijk – in 2013 nog – worden gerealiseerd.
De diesels op de Dokweg kosten Aqualectra minder dan de helft (0,31 gulden per kWh) vergeleken bij de boilers van Mundu Nobo (0,69 gulden per kWh), terwijl zelfs de Aggreko’s (0,47 gulden per kWh) goedkoper zijn. A
lleen windenergie (0,22 gulden per kWh) en – indien operationeel – BOO (0,14 gulden per kWh) zijn nog minder duur.

Terugsturen te prematuur

De gehuurde Aggreko’s leverden eerder bij elkaar 44 MW aan stroom en kostten per jaar zo’n 52 miljoen gulden.
Schotte wilde een jaar geleden met de helft van de bespaarde kosten de ‘eigen’ eenheden op Mundu Nobo weer opstarten.
Maar deze waren al sterk verouderd en op en bovendien was er al veel langer het plan en het besluit tot ontmanteling van Mundu Nobo, waarna het gebied langs de kust toeristisch kan worden ontwikkeld.
In januari 2012 werd daarom al door criticasters gesteld dat met het ‘prematuur’ terugsturen van de generatoren de garantie op de stroomvoorziening in gevaar zou komen. De plannen van de ten tijde van Schotte geschorste en ontslagen directie (algemeen directeur Anthon Casperson en financieel directeur Dieudonné ‘Neetje’ van der Veen) waren juist gericht op afbouw van Mundu Nobo en het bouwen van een nieuwe dieselplant elders, en daarna het terugsturen van de generatoren in 2013.
Precies twee jaar geleden, in januari 2011, kondigde toenmalig Aqualectra-directeur Casperson nog aan dat er een nieuwe centrale gebouwd zou (kunnen) worden op Bullenbaai met een capaciteit van 84 MW.
In november 2012 presenteerde de inmiddels enige overgebleven directeur, Darick Jonis, het zogeheten Turnaround-plan aan de banken en andere commerciële financiële instellingen.
Daar is zo’n 265 miljoen gulden mee gemoeid, waarvan in eerste fase 75 miljoen (voor vier diesels) en nog eens 75 miljoen.
De ministerraad vergaderde gisteren over de broodnodige letter of comfort die directeur Jonis de ruimte geeft het contract met Wartsila uit Finland te tekenen.

Milieunormen DokwegIn verband met de uitbreiding van de dieselcentrale Dokweg van Aqualectra bereikte deze krant anonieme informatie dat hierover een negatief advies zou bestaan. In 2010 zou de toenmalige directie van Aqualectra, samen met de milieudienst, een milieu-effectenstudie op de investeringsplannen (‘Plan 2030’) hebben laten verrichten door Ecovision. Het was de overtuiging van de vorige directie dat minimalisering van milieubelasting een belangrijk aspect was van beleidsvoering. Ecovision heeft in de tweede helft van 2010 gerapporteerd. Een van de adviezen was dat verdere uitbreiding van de dieselcentrale aan de Dokweg tot onacceptabel hogere schadelijke emissies zou leiden. Het milieu-effectenonderzoek van Ecovision zou hebben uitgewezen dat de vervuiling in het gebied stijgt en dat een nieuwe bron van vervuiling in strijd zou zijn met de bestaande vergunning van de raffinaderij.

,,Hoe kan Aqualectra de terreinen naast de bestaande dieselplant bouwrijp beginnen te maken, en de bestaande ecosystemen vernielen, wetende dat er een negatief advies is voor uitbreiding ter plekke?”

, is de vraag van de anonieme tipgever. Volgens onbevestigde berichten zou Aqualectra met uitbreiding met 36 MW nog onder de productienorm zitten. De zittende Aqualectra-directeur Darick Jonis heeft dit met Ecovision en de milieudienst besproken waarmee het een en ander in orde zou zijn bevonden.

 

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties