28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Ontneming in zaak Tartaros afhankelijk van veiling Campo Alegre

HomeMediaAmigoe | Ontneming in zaak Tartaros afhankelijk van veiling Campo Alegre

door Jomaira v/d Meulen

Ontneming in zaak Tartaros afhankelijk van veiling Campo Alegre |  Foto Persbureau Curacao
Ontneming in zaak Tartaros afhankelijk van veiling Campo Alegre | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie kondigde afgelopen vrijdag in de witwaszaak Tartaros, ook de ontneming aan jegens verdachte Robert de Groot (70), die als natuurlijk persoon voordeel heeft genoten uit diverse witwaspraktijken jaren geleden.

De ontnemingszaak is volgens officier van justitie Jasper Mul echter afhankelijk van de veiling van het bordeel Campo Alegre, waarvan De Groot volgens eigen zeggen niet meer de eigenaar is.

De voorlopige berekening van het door De Groot en zijn medeverdachte(n) behaalde voordeel, is door het Recherche Samenwerkingsteam (RST) in een rapport van 16 november 2011 berekend op minimaal 8.585.119,08 Antilliaanse gulden, voor de op Curaçao gepleegde investeringen via zijn bedrijven Wilshire Advisors Limited en Grizzly Corporation Ltd. Maximaal bedraagt het te ontnemen voordeel in die rapportage 18.884.994,26 Nederlandse gulden.

“Van welk bedrag uiteindelijk zal worden uitgegaan, zal het OM bekendmaken in de (binnen de daarvoor geldende termijn) nog in te dienen ontnemingsvordering bij het Gerecht. Dat bedrag zal mede afhankelijk kunnen zijn van de opbrengst van de voorgenomen verkoop door het Land, van het complex Campo Alegre, ten behoeven van de uitwinning van de onherroepelijke ontnemingsuitspraken van het Gemeenschappelijke Hof van de voormalige Nederlandse Antillen tegen Wilshire Advisors Ltd en Campo Alegre CV”, aldus officier Mul.

Ontnemingsvonnis

Dit ontnemingsvonnis dateert van 20 november 2008. Daarin is besloten dat de eigenaren van Campo Alegre, Wilshire Advisors NV gevestigd op Tortola – door het hof bestempeld als ‘het witwasvehikel voor de criminele organisatie’, waarvan de in 2009 geliquideerde voormalige eigenaar Giovanni van Ierland deel uitmaakte – en Campo Alegre CV (‘de exploitant’), in totaal ruim 25 miljoen Antilliaanse gulden aan de overheid moeten betalen.

Uit de bewijzen is gebleken dat de opbrengsten van drugsuitvoer via de keten van rechtspersonen naar Europa witgewassen werden. Ook drie andere bedrijven, Curaned Vastgoed NV, Krisia NV en Talisa NV, waren partijen in deze ontnemingszaak, maar het hof vond dat de laatste twee ‘in feite niet meer dan een afscherming van het witwasvehikel waren’ en Curaned ‘in feite niet meer dan een witwassend doorgeefluik tussen het witwasvehikel en de exploitant was’.

De vennootschappen Krisia en Talisa staan nu als managing partners van Campo Alegre CV geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Van Ierland is in beroep gegaan tegen dat vonnis en de ontnemingszaak werd in 2013 door de Hoge Raad (HR) terugverwezen naar het hof. De zaak moest opnieuw worden behandeld, maar uitsluitend wat betreft de hoogte van de opgelegde betalingsverplichting, verminderd met enkele duizenden guldens.

De HR deed uitspraak nadat meer dan twee jaar waren verstreken na het instellen van het cassatieberoep. Reden genoeg om een korting te geven, aldus het arrest. Mogelijk dat – in geval van de toewijzing van de ontnemingsvordering in deze strafzaak – daarbij nog een dubbeltelling moet worden aangenomen, die na uitwinning van het onroerend goed (gedeeltelijk) in mindering moet worden gebracht op de ontneming in deze strafzaak, voegde hij toe.

Zoals bekend is die veiling in zicht, het duurt volgens OMwoordvoerder Norman Serphos niet lang meer. Hij wilde geen datum noemen, omdat die dus nog niet is geprikt, maar schat heel voorzichtig dat de veiling misschien over twee maanden gaat plaatsvinden. De valorisatie van het bordeel is zoals de Amigoe eerder berichtte, inmiddels gereed. De notaris is bezig met de veilingvoorwaarden.

Zwijgrecht

De Groot zei zelf niet veel ter zitting. Hij deed op bepaalde vragen beroep op zijn zwijgrecht. Wel benadrukte hij geen geld te hebben. Hij was een jongen van de straat, die toen hij heel jong was moest werken om thuis te kunnen bijdragen. Hij deed van alles om aan geld te komen, zoals varen, straathandel en dergelijke. “Ik kom uit een heel arm gezin.”

Voor zijn financiële toekomst heeft hij kennelijk niets voorbereid, hij heeft geen degelijk pensioen geregeld en heeft ook geen spaargeld, benadrukte hij op vragen van de rechter. Hij is nu gepensioneerd, ‘maar heeft ook niet veel nodig’.

Op de vraag van de officier of hij inderdaad jaarlijks via zijn bedrijf Wilshire bijna een miljoen gulden krijgt van de huidige exploitant van het bordeel, Rectour Corporations NV, benadrukte De Groot dat hij niets meer te maken heeft met het bordeel. “Ik ben de laatste twee jaar niet eens bij Campo geweest. Ik heb daar niets meer mee te maken.”

Eis celstraf

Zoals de Amigoe afgelopen vrijdag berichtte, moet De Groot als het aan officier Mul ligt, achttien maanden de cel in. De rechter zal zich nog over deze zaak moeten buigen om een beslissing te kunnen nemen. De officier acht bewezen dat De Groot deel heeft uitgemaakt van een criminele organisatie tussen 1998 en 2009 die zich met witwasactiviteiten bezig hield en dat hij miljoenen Nederlandse guldens/euro’s, Antilliaanse guldens en dollars heeft helpen witwassen (medeplegen witwassen).

Dit allemaal door te investeren in de verbouwing van het bordeel (tussen 1998-2000), de aankoop van het Plaza Hotel in Punda, de aan- en verkoop van een villa op Jan Sofat, de aankoop en de verbouwing van het motorschip ‘Seamaster’, die volgens de officier speciaal voor drugstransporten is gedaan, en de investeringen in Baya Beach.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties