30 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Voor het eerst definitie chemische afvalstoffen in Landsverordening

HomeMediaAmigoe | Voor het eerst definitie chemische afvalstoffen in Landsverordening
George Kraaikamp : ‘Chemisch afval dumpen nu niet illegaal’
George Kraaikamp : ‘Chemisch afval dumpen nu niet illegaal’

WILLEMSTAD — De afvoer en verwerking van gevaarlijke, chemische vloeibare stoffen is een groot probleem op ons eiland. Er is nog steeds geen wetgeving op dat gebied en iedereen kan zonder enige sanctie zijn afval dumpen waar hij wil; in het riool, op het land en in de zee, wat ook gebeurt, zo kwam gisteren naar voren tijden de workshop ‘Gevaarlijke stoffen’ van het Bedrijvenplatform Milieu (BPM) in het auditorium bij Selikor.

Niet lang geleden werden er nog vaten gevuld met chemisch afval gevonden ergens achter een landhuis. De mensen weten niet wat ze moeten doen met chemisch afval en als Selikor wordt ingeschakeld zijn er kosten aan verbonden.

Er is een afvalverbrandingsmachine die zeer schadelijke stoffen kan vernietigen tot stof, maar die machine wordt amper gebruikt en staat weg te roesten bij de Landfill. De machine is pas tien jaar oud. Alleen bij de vernietiging van zeer besmettelijke zaken doet de machine zijn werk nog.

John Amarica, milieudeskundige bij Selikor, zegt dat er gewerkt wordt aan wetgeving op het gebied van afvalverwerking. Het probleem is dat er in de Curaçaose wetgeving nooit een definitie bestond voor chemische afvalstoffen. “Chemisch afval dumpen is dus niet illegaal”, aldus de milieudeskundige.

Een nieuwe Landsverordening ligt klaar en is er voor het eerst een definitie over chemische afvalstoffen opgenomen. Het concept van deze Landsverordening is deze week naar de jurist van het ministerie van Milieu gegaan.

Injectienaalden in Kabouterbos

Het probleem omtrent afvalverzameling en -vernietiging van gevaarlijke chemische middelen is er al vele jaren. Een schrijnend voorbeeld dat een arts ooit aan de milieudeskundige vertelde, was dat hij niet wist wat hij met besmette injectienaalden moest doen. Hij begroef die naalden dan maar in het Kabouterbos als hij in het weekeinde met zijn kinderen ging wandelen.

Men heeft dagelijks, op het werk of thuis te maken met allerlei stoffen en materialen, maar men is zich er veelal niet van bewust welke risico’s zich kunnen voordoen voor de gezondheid en het milieu. De gevaren varieren van brandbaarheid, explosiviteit en reactiviteit tot agressiviteit en giftigheid. De gezondheidsproblemen die zich kunnen voordoen en ontwikkelen zijn schrikbarend. Die zijn er niet alleen voor de mens van nu, maar ook voor hun nageslacht.

Veiligheidskundige George Kraaikamp gaf een uiteenzetting over allerlei stoffen en de mogelijke risico’s bij opslag, vervoer en gebruik. Hij sprak over bescherming en preventieve maatregelen die er genomen kunnen worden en wees erop dat de werkgever zijn verantwoordelijkheid moet nemen om zijn werknemers veilig te kunnen laten werken.

Volgens hem schort het daar nog aan bij veel bedrijven waar met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt. Als voorbeeld gaf hij dat bij een bedrijf een hoogzwangere vrouw met chemische stoffen werkte. Zij wist niet hoe gevaarlijk dat was voor zichzelf en haar ongeboren kind.

“De werkgever moet zijn werknemers informeren over de mogelijke risico’s bij het werken met chemische stoffen.”

Een lichtpuntje dat voorzitter Amarica ziet is dat bedrijven meer milieubewust worden.

“We kunnen niet alles accepteren. Er moet goede regelgeving komen en milieubewust zijn, doen we met zijn allen.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties