29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Column Kunneman | Soep

HomeNieuwsColumn Kunneman | Soep

Juridische column mr. Frank Kunneman

Prof. dr. F.B.M. Kunneman
Prof. dr. F.B.M. Kunneman

Nikki Haley, de VNambassadeur van de Verenigde Staten, heeft vriend en vijand een week geleden verrast door te verklaren dat alle vrouwen die zich aangerand voelen door Donald Trump gehoord moeten worden. Dat is een moedige daad voor iemand die door Donald Trump is benoemd. #MeToo heeft de afgelopen maanden het verwerpelijke gedrag van talloze (vooral oudere en succesvolle) mannen aan de kaak gesteld. Ze zijn in groten getale uit hun functie ontslagen en verwijderd. Waarom gebeurt dat niet met de, wat altijd wordt gezegd, ‘machtigste man op aarde’? Hij ‘grabs them by the pussy’ volgens zijn eigen zeggen. Het ligt vast op video.

Maakt niets uit. Nu beweert hij weer dat het zijn stem niet was. Onze regeringsleiders wereldwijd blijven naar hem glimlachen. Integriteit staat of valt met waarachtigheid. Een directeur die opzettelijk niet de waarheid spreekt tegen zijn Raad van Commissarissen kan direct ontslagen worden. Hoe zit dat met de president van het machtigste land ter wereld?

Heeft het wel zin om op bedrijfs- en organisatieniveau te praten over integriteit als daar op topniveau geen sprake van is? Zo lang we doorgaan met meten met twee of meer maten komen we geen steek verder met het bevorderen van integriteit in het bedrijfsleven en in onze samenleving. De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat de huidige Amerikaanse president niet integer is. Hij wordt toch gesteund. Gaat het alleen om macht? Economisch overwicht? Feit is dat onethisch gedrag van de leiders van onze wereld alle pogingen om op andere niveaus de ethiek en integriteit te verbeteren onnozel maakt.

Ernstiger is dat het om schuivende panelen gaat. Wat ons twee jaar geleden in het wereldnieuws verbaasde, verbaast ons nu niet meer. Uitspraken die we twee jaar geleden onacceptabel grof vonden, accepteren we nu omdat we ze al honderd keer hebben gehoord. We nemen het in arren moede aan. Alles went. Dat komt door die slechte voorbeelden.

Dit is een super gevaarlijke ontwikkeling. Als je duizend keer hoort en leest dat moslims terroristen zijn, dat alle Mexicanen illegale klaplopers zijn, en dat China je land vernietigt, dan wordt het een steeds kleinere stap om je atoombom links en rechts te willen lanceren. Mijn generatie kreeg het met de paplepel ingegoten dat je doodsbang moet zijn voor dat soort sentimenten. Die sentimenten hebben onder andere geleid tot de moord op vele miljoenen joden. Allemaal nette burgers zoals u en ik hadden dat indertijd ‘nicht gewusst’. Ja ja.

Dat gebeurt nu weer. Weten we het niet of willen we het niet weten? Corporate governance gaat over integriteit. Integriteit in het bedrijfsleven is een smeltende klont boter in hete soep als de politieke en bestuurlijke top in een samenleving zich niet integer gedraagt. In de bestuurskamer moet dit heikele onderwerp dus ook prominent op de agenda staan. Niet alleen de interne integriteit, maar ook die van de omgeving waarin het bedrijf functioneert.

Elk bedrijf voelt, maar is ook medeverantwoordelijk voor de effecten van het politieke en publieke systeem in het land waarin het functioneert. Niemand kan zich daarvan afzijdig houden. Praten over de integriteit van de eigen organisatie kan alleen als je ook kijkt naar de integriteit van de samenleving waarin je als bedrijf functioneert.

Integriteit is niet een vaste waarde, maar een product van een voortdurende reflectie en actie. Het is net als met koken. Alle ingrediënten hebben hun eigen invloed en bepalen steeds samen het geheel. Elk ingrediënt dat je toevoegt maakt de soep anders. En je kunt geen ingrediënten terugnemen. We zijn uiteindelijk allemaal verantwoordelijk voor wat er in die soep gaat en dus ook als die bederft.

Prof. dr. F.B.M. Kunneman is senior partner bij advocatenkantoor VanEps Kunnenman VanDoorne en hoogleraar Corporate Governance aan de UoC. Hij leidt het team dat adviseert over corporate governance. Hij schrijft en doceert al decennia over dit onderwerp. Lees meer …

3 reacties

  1. @Bert, Je vergeet dat Kunneman Van Epps heel veel geld vangen als curator voor Insel air.. zij hebben dus baat bij deze situatie

  2. Wat wil Kunneman ons nu eigenlijk zeggen!, dit is toch ouwe koeien praat, dit wist ik al toen mijn eerste luier’s werden ververst door mijn ouders.
    En elke keer Dagobert Duk erbij halen is ook geen wereld nieuws meer. En dat MeToo gedoe lap ik aan mijn laars. Toen ik 15 jaar was werkte ik in een textiel bedrijf bij mijn oom (eigenaar) er werkte 65 meisjes/dames, ze liepen allemaal te soppen om hem aan de haak te slaan, de een had nog een korter rokje aan als de andere, we hebben wat af gelachen met/om dat wulpse spul.

  3. Misschien kan de mislukking van een Insel Air commissaris Karel ‘ich habe es nicht gewusst’ Frielink deze column meenemen in zijn volgende masterclass corporate governance die hij voor Miguel Goede gaat geven.

    Met name de zin ‘Een directeur die opzettelijk niet de waarheid spreekt tegen zijn Raad van Commissarissen kan direct ontslagen worden.’ Lippinkhof en Heerenveen?

    Echter, bij Insel luisterden de commissarissen nooit naar de directie en stelden ook nooit vragen. Het enige waar ze om vroegen was nog een rode wijn bij de Heeren (stamgast van der Kwast).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties