26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Vaders | Landen van lafenis (12)

HomeAuteursColumn Vaders | Landen van lafenis (12)

Column Vaders | Chili: ‘Dissostichus eleginoides’

CHILE-PATAGONIA
Column Hans Vaders | Chili: ‘Dissostichus eleginoides’

Geografische ligging bepaalt veel en dit geldt zeker voor Chili. Metropool Santiago de Chile, de hoofdstad van Chili en bevolkt door ruim vijf miljoen inwoners, is een genoegelijke plaats om tegen het einde van de bloemenzomer op het zuidelijk halfrond te verblijven. Alles fleurt en geurt, het pure leven zit er in de lucht, het bruist, pracht alom en daarbij nog een zeer aangename temperatuur.

Nog belangrijker zijn echter de vrolijke, gastvrije mensen – definitief ontsnapt aan de wurgende greep van het regiem van de zwarte condor en zijn militaire junta – die in dit semi-mediterrane klimaat uiteindelijk hun vaste stek vonden. Op een knus terras te genieten van de ‘ambiente’, van een drankje en een goed maal is hierbij een must.

Chilie-montaña
Chili Patagonië

Sommige ‘bevlogen’ culinaire schrijvers ‘verwijten’ Chili vaak dat het niet zou beschikken over een eigen haute cuisine, maar dit is mijns inziens het meten met twee niet vergelijkbare maten: de Europese en de Zuid-Amerikaanse optie. Dit ‘verwijt’ wordt dan ook meestal onmiddellijk weer verzacht met de opmerking dat het bijzondere land, een langgerekt lint langs de westkust van Zuid-Amerika, tal van typerende, speciale en uiterst smakelijke gerechten afficheert voor de verwende gastronoom.

En hoe kan dit ook anders met een veelheid aan eigen inheemse gewassen, kruiden en fruitsoorten en de immer nabije zee die een schat aan prachtige vissoorten en zeebanket herbergt. Vergeet daarnaast de pittige kazen en uitstekende wijnen niet.

De oorspronkelijke indiaanse bevolking, waaronder de Mapuches, de Spaanse conquistadores en in latere jaren een aantal Duitse kolonisten konden daar wel wat mee, waardoor er ook nogal wat lokale specialiteiten worden geserveerd.

Zo is het niet vreemd om in het zuiden van Chili een café con apfelstrudel op de menukaart te vinden alsof je je in het Duitse Zwarte Woud waant, terwijl je er ook in hetzelfde restaurant een voortreffelijke casuela, een goed gevulde maaltijdsoep met aardappel, rijst, maïs, groenten en rundvlees of een pastel di choclo, een maïspasteitje met gemalen kip of rundvlees met uien en rozijnen kunt bestellen.

casuela
Casuela: goed gevulde maaltijdsoep met aardappel, rijst, maïs, groenten en rundvlees

Santiago del Nuevo Extremo zoals de stad in eerste instantie heette, werd in februari 1541 gesticht door de Spanjaard Pedro de Valdivia op een eiland in de Mapocho-rivier. Met de toenmalige Inca-vorst Manco Cápac II boterde het meteen al niet over deze extreme vorm van ‘landjepik’ en al spoedig ontstonden cruciale problemen die voor een groot voedseltekort bij de nieuwkomers zorgden. In die tijd was het dus slecht tafelen in deze regio.

Zo rond 1580 was de situatie voor de veroveraars inmiddels veel beter geworden, hetgeen blijkt uit een ambtsbericht dat er rond de groeiende stad in wording een veestapel van tienduizenden stuks graasde. Kerken en andere monumentale panden bleven niet achter en werden in rap tempo geconstrueerd. Rechters en advocaten vielen bijna niet aan te slepen uit de Oude Wereld in dit ‘free for all’.
Mijn stadsgids de mooie Andrea die nog geruime tijd in Amsterdam en op Curaçao verbleef als politiek vluchtelinge, laat het uiteindelijke resultaat op haar tour trots zien: de eerste kathedraal La Moneda en de kerk van San Francisco, de Calicanto-brug en het Parque O’Higgins.

Chilie-kust
De Chileense kustlijn van ruim 6400 kilometer

Wat Chili zo uniek en tot een waar feest maakt zijn de mogelijkheden die de wijde ‘stille’ oceaan biedt. Met haar kustlijn van ruim 6400 kilometer van de grens met Peru tot in de arctische wateren van Patagonië aan toe kan dit eigenlijk ook niet anders. Bezoek eens tegen het ochtendgloren een vismarkt waar ondanks het vroege uur een drukte van belang heerst. Een en al aangeleverde verse vis in alle soorten en denkbare maten, de coquilles St-Jacques, de inktvis, de kreeft en de vele garnalen.

Bijzonder in dit kader is de Chileense zeebaars, de dissostichus eleginoides, die in de gevaarlijke, ijzige en diepe wateren bij Patagonië door echte mannen tegen een hongerloon wordt gevangen en over de hele wereld – tot zelfs in Japan en China -zijn dankbare afnemers kent. Maar die smakelijke vis wordt letterlijk duur betaald. In Chili gaat de delicatesse pas voor ruim 40 dollar per kilogram over de toonbank en heet dan spotgoedkoop.

Chileense zeebaars (dissostichus eleginoides)
Chileense zeebaars (dissostichus eleginoides)

Samen met Andrea zit ik volmaakt te genieten op een zonnig terras in de uitgaanswijk Bellavista. We eten natuurlijk dissostichus eleginoides met een scheutje Cointreau. Het kan er vanaf, want het is per slot van rekening vakantie en ik ben tenslotte een ‘goedbetaalde’ journalist en schrijver. En wát haute cuisine, wat een onzin. Dit is pure haute cuisine. En dit alles besproeid met een goede fles voortreffelijke Concha y Toro, een sprankelende wijn uit de vallei van Maipo. Het leven kan even niet meer stuk.

Lees meer…

Landen van lafenis – serie columns van auteur Hans Vaders over de cultuur van eten en drinken in diverse verschillende landen

Bron: FB Hans Vaders

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties