28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024 02:51

Elsevier | Nederland laat zich niet aan het lijntje houden door Sint-Maarten

2017-09-13 12:55:10 SINT-MAARTEN – Een ravage op het eiland Sint-Maarten een week nadat orkaan Irma over het eiland raasde. ANP NIELS WENSTEDT

Nederland wil meer duidelijkheid: gaat Sint-Maarten echt akkoord met de eisen die eerder door het kabinet zijn gesteld? Premier William Marlin van Sint-Maarten stuurde eerder vandaag een brief waarin hij schrijft dat hij de eisen accepteert.

Maar dat is volgens staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) niet genoeg. ‘We zien de voorwaarden omtrent grensbewaking en de integriteitskamer niet terug in de brief,’ zegt een woordvoerder van Knops tegen Elsevier Weekblad. ‘Dus we willen graag weten: hebben we het over hetzelfde?’

De regering van Sint-Maarten zou op het laatste moment akkoord zijn gegaan met de voorwaarden, nadat ook een meerderheid van het parlement hierop had aangedrongen. Het maatregelenpakket moet voorkomen dat hulpgeld in de verkeerde handen terechtkomt. ‘Het is belangrijk voor de wederopbouw dat banen naar de inwoners van Sint-Maarten gaan,’ zegt de woordvoerder daarover.

Lees ook: Nederland is verplicht om Sint Maarten te helpen

Noodhulp is hard nodig

Sint-Maarten werd begin september vol getroffen door orkaan Irma, waarbij het hele eiland werd verwoest. Noodhulp is hard nodig. De Nederlandse regering is bereid tot 260 miljoen euro aan financiële steun te bieden, mits aan de door het kabinet gestelde eisen wordt voldaan.

Marlin weigerde in eerste instantie aan die eisen tegemoet te komen. Hij wil de bemoeienis van de Nederlandse overheid tot een minimum beperken. Volgens Marlin wordt Sint-Maarten gegijzeld door de Nederlandse regering.

Autonome regering was vergissing

Sint-Maarten heeft sinds 2010 een autonome regering binnen het Nederlandse koninkrijk. Een hoge ambtenaar van Binnenlandse Zaken noemde dat eerder in de Volkskrant ‘een vergissing’. Het bestuur van Sint-Maarten is volgens bronnen bij Binnenlandse Zaken in handen van acht families, de regering heeft in zeven jaar grote schulden gemaakt en mensensmokkelaars hebben er vrij spel.

Marlin is bang dat Nederland de pas verworven autonomie door de gang van zaken op het eiland terugneemt. In het uiterste geval is de Nederlandse regering bevoegd om het bestuur van het eiland aan de kant te zetten en zelf het heft in handen te nemen.

Bron: Elsevier

3 reacties

  1. Moet natuurlijk als volgt zijn:
    ……. Echter, rechters hebben NIET dezelfde bevoegdheid om in te grijpen als het gaat om de dreiging onder te gaan van steden, dorpen of eilanden .

  2. Wat een enorme losers die Marlin, zijn trollen en zijn clan. Het wordt hoog tijd dat de koninkrijksregering ingrijpt, zelf het bestuur in handen neemt en daarmee de wil van de meerderheid van het volk aldaar invulling geeft.

  3. Als de wederopbouw van St. Maarten op zich laat wachten zal het verhaal gespind worden dat de kern van de economische nood, ongeacht Irma, ook aan de gekozen regering te verwijten is. Met name dat corruptie de financiële situatie (uitgangspositie) verslechterde. Deze wijze van redeneren vloeit voort uit een groeiend lichaam van juridische en economische theorie, dat overheden dienen te worden behandeld als private ondernemingen. Immers, overheden en privé bedrijven hebben veel gemeen, beiden verstrekken van goederen en diensten. Sommige politieke partijen scheppen zelf op dat hun kandidaat successvol was in het bedrijfsleven. Anders is het in geval van faillissement van een private onderneming. De rechter(s), kan dan permanente hervormingen in de leidinggevende structuur van de vennootschap aanbrengen. In de VS is het niet ongebruikelijk dat de Raad van bestuur door een rechter word gereorganiseerd tijdens een faillissement. Echter, rechters hebben dezelfde bevoegdheid om in te grijpen als het gaat om de dreiging onder te gaan van steden, dorpen of eilanden . Een plan van aanpassing bij financiele debacle van overheden houdt meestal niet in dat ook ‘de schuldeiser’ een zetel in de gemeenteraad of eilandsraad (Staten) krijgt.

    Nederland heeft op St. Maarten, bij gebrek aan mogelijke gerechtelijke middelen, het toch voor elkaar gekregen dat de coalitie samenstelling is veranderd, zodat er nu naar alle waarschijnlijkheid wel een integriteitskamer komt als voorwaarde voor de hulpverlening.
    Gaan wij weer terug naar de periode waar regenten uit Nederland werden gestuurd om het eiland te besturen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties