26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

FD | ‘Curaçao zoekt per direct nieuwe uitbater voor olieraffinaderij Isla’

HomeMediaFD | 'Curaçao zoekt per direct nieuwe uitbater voor olieraffinaderij Isla'

Reuters/Financieel Dagblad

De Isla-raffinaderij heeft een verwerkingscapaciteit van 335.000 vaten per dag en is daarmee een van de grootste ter wereld. Door achterstallig onderhoud is het ook een van de meest vervuilende raffinaderijen ter wereld. | ANP

Curacao is per direct op zoek naar een nieuwe uitbater van de tijdelijk stilgelegde raffinaderij Isla. Dat meldt Reuters op basis van documenten die het persbureau heeft ingezien.

De raffinaderij op Curaçao wordt nu nog geëxploiteerd door het Venezolaanse PdVSA, maar het staatsoliebedrijf verkeert in grote financiële problemen, waardoor de levering van miljoenen vaten olie naar klanten in de wereld is vertraagd. Ook zorgde beslaglegging op delen van PdVSA in de Cariben door het Amerikaanse ConocoPhillips voor problemen op Curaçao.

Samenwerkingsovereenkomsten

Door die beslaglegging kwam de export van olie vanuit Curaçao naar nabijgelegen eilanden grotendeels stil te liggen, zo blijkt uit de interne documenten. De raffinaderij heeft nu brieven gestuurd naar oliebedrijven en handelaren waarin het samenwerkingsovereenkomsten aanbiedt voor zowel de korte als lange termijn.

‘De snel verslechterende situatie in Venezuela en de financiële en operationele belemmeringen waar PdVSA mee te kampen heeft, zorgen voor een risico op de korte termijn voor de oliefaciliteiten van PdVSA’, aldus een van de documenten.

De regering van Curaçao sloot eerder al een voorlopige overeenkomst met het Chinese Guangdong Zhenrong Energy (GZE) voor de exploitatie van de Isla-raffinaderij, maar zag daar later van af. Het Chinese bedrijf zou zich volgens de regering van Curaçao beter hebben voorgedaan dan in werkelijkheid gerechtvaardigd is

Vervuiling

De Isla-raffinaderij heeft een verwerkingscapaciteit van 335.000 vaten per dag en is daarmee een van de grootste ter wereld. Door achterstallig onderhoud is het ook een van de meest vervuilende raffinaderijen ter wereld.

Bron: Financieel Dagblad

6 reacties

  1. Dankjewel voor dit artikel over die Curacaose oieraffinaderij. Het is erg belangrijk voor het eiland en de duizenden werknemers die van de raffinaderij afhankelijk zijn dat de productie niet stil komt te liggen. Hier wordt plotseling zichtbaar hoe internationale politiek het regionale wel en wee beinvloedt.

  2. 20 miljoen… Dat is een slechte deal als je kijkt hoeveel levens de Isla kapot maakt. Is dat echt het bedrag wat curaçao moet gaan redden? 20 miljoen en een paar banen?

  3. @ Nombre,

    Wellicht een idee om de andere artikelen over de ISLA eens te gaan lezen ?

    Dan had je namelijk kunnen weten dat de ISLA wordt gehuurd door PdVSA en daar betalen zij ongeveer 20 miljoen per jaar voor. Dat is het bedrag dat Curacao krijgt.
    De olie is niet van Curacao, die is van Venezuela, dus net als bij het verhuren van een bedrijfsruimte krijgt de eigenaar van het pand ook geen deel van de omzet als extraatje erbij.
    Hoeveel olie PdVSA verwerkt is voor de huurprijs niet interessant. Wat wel interessant is, is de vraag waarom wij het commerciële tarief voor de brandstof betalen i.p.v. een veel lager tarief, dus zonder de opslag van de internationale markt. Wij hebben wel de lasten, maar niet de lusten van de aanwezigheid van de ISLA.
    Iedere volgende regering behoort bij de verhuur van de raffinaderij gewoon vast te leggen dat wij de brandstoffen tegen inkoopsprijs kunnen afnemen, als goedmakertje voor de overlast.

  4. @Nombre: dit pis raffinaderijtje zit nog niet eens in de top 30.

    De 10 grootste in Amerika verwerken al meer barrels per dag.
    Algerije, Nigeria, China, Gujarat, Indonesie, Iran, Kuweit, Saoudi Arabie, Singapore, Zuid Korea, Belgie, Frankrijk, Nederland, Rusland, Ukraine, Verenigde Staten, Brazilie, Venezuela, hebben grotere.

    Daarbij is de capaciteit hier 330.000 b/d. Dat is totaal wat anders dan de produktie. De halve tijd ligt die roestbak hier stil.

  5. Goede foto. De echte boosdoeners (schoorstenen) zijn goed in zicht.
    De Isla-raffinaderij heeft een verwerkingscapaciteit van 335.000 vaten per dag en is daarmee een van de grootste ter wereld. […]
    En toch is Curaçao straatarm? Waar blijft al dat geld dan? Huh?

  6. Premier Eugene Rhuggenaath kan nu meteen aan onze Markie vragen, ‘put your money where your mouth is’ en laat Shell die schroothoop tijdelijk overnemen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties