26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

FD | OM: KPMG’ers verhulden smeergeld Ballast met schaduwdossier

HomeMediaFD | OM: KPMG'ers verhulden smeergeld Ballast met schaduwdossier

Vasco van der Boon • Financieel Dagblad

Schadudwdossiers en seperate mapjes

Drie belangrijke KPMG-accountants hielpen volgens het Openbaar Ministerie (OM) actief mee grootschalige smeergeldbetalingen door bouwbedrijf Ballast Nedam aan Saoedische en Surinaamse hoogwaardigheidsbekleders te verhullen. De drie leidinggevende KPMG’ers verstopten hun kennis over de steekpenningen in ‘een separaat dossier’, los van hun officiële controledossier.

Ex-KPMG-bestuurder
Dit vermoedt het OM in de strafzaak die deze dinsdag voor de rechtbank Utrecht met een regiezitting van start is gegaan tegen drie voormalig topaccountants van KPMG: Jack van Rooijen, Renze H. en Dirk Jan R. Het drietal is volgens het OM schuldig aan witwassen en valsheid in geschrifte. Ze waren partner van KPMG.

‘Vervolging is een “no go”‘
Hoogst uitzonderlijk dinsdag voor de rechtbank: een strafzaak tegen een accountant omdat hij valselijk een jaarrekening zou goedkeuren.

Als het Openbaar Ministerie een accountant verwijten maakt, zoekt het OM hooguit een oordeel van de tuchtrechter, de Accountantskamer. De strafrechter is voor het OM veelal een brug te ver als het om accountants gaat.

Maar in de zaak-Taurus brengt het OM nu wel drie accountants voor de rechter vanwege beweerd vals accountantswerk. Ten onrechte, betoogt advocaat Petra van Kampen dinsdag bij aanvang van het proces dinsdag. Zij stelt dat het OM de accountants ‘zuiver tuchtrechtelijke verwijten’ maakt, die ‘in een strafrechtelijk jasje worden gegoten’.

Het controledossier van KPMG behoort niet eens tot het strafdossier, smaalt de advocaat. ‘De echte daders volgens het OM, Ballast Nedam en KPMG, zullen nooit terecht staan. Want die hebben geschikt met het OM. Veel kafkaiaanser kan het niet worden.’

De beweerde onregelmatigheden vonden bijna twee decennia geleden plaats, toen er heel andere accountantsnormen golden. Daarom moet de rechtbank het OM niet-ontvankelijk verklaren, concludeert de advocaat: ’Vervolging is een “no go”.’ Het OM en de rechtbank reageren later vandaag.

Het bijhouden van een schaduwdossier geldt voor accountants als een doodzonde. Volgens de normen van de beroepsgroep moeten accountants hun werk en bevindingen nauwgezet in hun controledossier vastleggen. Dit moet de controle verifieerbaar maken. Een waarheidsgetrouw controledossier is het fundament waarop de goedkeurende handtekening van de accountant onder de jaarrekening rust.

Maar de drie verdachte KPMG-accountants werkten bij Ballast Nedam opzettelijk oneerlijk, stelt het OM in de tenlastelegging tegen het trio. Het schaduwdossier dat zij bij KPMG over Ballast Nedam bijhielden, was ontoegankelijk voor andere teamleden van de accountantsorganisatie die de boeken van het bouwbedrijf controleerden. KPMG was tijdens de smeergeldbetalingen in 2001, 2002 en 2003 de accountant die de jaarrekeningen van Ballast Nedam met een goedkeurende verklaring certificeerde.

Een afslag naar een luchtmachtbasis bij Dammam. Ballast Nedam betaalde volgens het OM smeergeld voor opdrachten van Saoedi-Arabië voor de bouw van militaire vliegvelden. Jon Rawlinson

‘Separate mapje’
Het ‘separate mapje’ met de informatie van KPMG over de smeergeldbetalingen van Ballast Nedam werd volgens het OM op de kamer van de toenmalige leadpartner (tekenend accountant) van KPMG verstopt. Naast hun fysiek afgescheiden schaduwdossier bedienden de topaccountants van KPMG zich ook van een ‘kladje’ om smeergeldbetalingen te noteren.

Pas nadat de aandeelhoudersvergadering de leiding van Ballast Nedam decharge had verleend voor de jaarrekening over 2003 informeerden de verdachte KPMG’ers via hun kladpapiertje de voorzitters van de raad van bestuur en de raad van commissarissen over de aangetroffen aanwijzingen voor corruptie. De KPMG’ers wisten al voor de decharge van de omkoping. Omdat de decharge het bestuur al van aansprakelijkheid tegenover de aandeelhouders over de jaarrekening had ontheven, kwam dit kladje van KPMG feitelijk als mosterd na de maaltijd.

Mondeling geïnformeerd
Bij de jaarrekening van het voorgaande jaar pasten de verdachte KPMG-accountants volgens het OM een soortgelijke truc toe. Ook toen wachtte het trio af tot de aandeelhoudersvergadering van Ballast Nedam het bestuur decharge had verleend. Pas daarna informeerde het trio de voorzitters van de raad van bestuur en de raad van commissarissen van Ballast Nedam mondeling over aanwijzingen dat het bouwbedrijf smeergeld zou hebben betaald.

Zelfs nadat de voorzitter van de raad van commissarissen op een vergadering met het bestuur van de bouwonderneming vragen had gesteld, hebben de verdachte KPMG-accountants hun kennis over de omkoping verzwegen, is de verdenking van het OM.

‘Schaduwadministratie’
Alle drie verdachte KPMG’ers wisten volgens het OM dat de leadpartner van KPMG bij Ballast Nedam gedetailleerd op de hoogte was van het smeergeldcircuit. Omdat hij als enige, met hun medeweten, de volledige ‘schaduwadministratie’ van Ballast Nedam over de boekjaren van 2000, 2001, 2002 en 2003 kon raadplegen.

Het OM verwijt de drie accountants betrokkenheid bij een selectie van acht concrete smeergeldbetalingen. Die tellen op tot een vermoedelijk omkopingsbedrag van $29,5 mln. Het grootste bedrag daarvan, bijna $8 mln, was bestemd voor prins Turki Bin Nasser Bin Abdulaziz Al-Saud. Deze voormalig legercommandant en hoofd van de meteorologische dienst van Saoedi-Arabië ging in de schaduwadministratie van Ballast Nedam schuil onder de alias ‘Pieter van Vollenhoven’.

Met de omkoping in Suriname probeerde Ballast Nedam de bouworder voor de Jules Wijdensbosch-brug binnen te slepenHollandse Hoogte / Fred Hoogervorst

Gearresteerde prins Al-Waleed
Onder de ontvangers van de smeergelden waarop de verdachte KPMG’ers zicht zouden hebben gehad, was volgens de tenlastelegging ook de november vorig jaar gearresteerde Saoedische miljardair prins Al-Waleed. Een andere opvallende ontvanger van een miljoenendotatie onder de ogen van de KPMG-accountants is volgens de verdenkingen de Surinaamse politieke partij NDP van de huidige Surinaamse president Desi Bouterse. Ballast Nedam zou die $2,8 mln hebben toegestopt.

Ballast Nedam betaalde dit smeergeld volgens het OM om opdrachten van Saoedi-Arabië voor de bouw van militaire vliegvelden binnen te slepen. De omkoping in Suriname moest Ballast aan de bouworder voor de Jules Wijdenbosch-brug helpen. De aanneemsom voor deze projecten van $674 mln plus ƒ180 mln is volgens het OM door de KPMG’ers witgewassen.

Het OM vervolgt afzonderlijk twee ex-Ballast Nedam-directeuren. Zij zouden smeergeld bestemd voor de Saoediërs stiekem in eigen zak hebben gestoken. De bedrijven Ballast Nedam en KPMG hebben geschikt met het OM.

Het Financieele Dagblad wijkt in het geval Van Rooijen af van de vuistregel dat namen van verdach-ten in strafzaken worden geanonimiseerd. Onder meer omdat hij zich eerder onder zijn volledige naam over de verdenkingen in de publiciteit heeft geuit.

Bron: Financieel Dagblad

2 reacties

  1. Nederland op zijn best-mensen je hoeft hier niet stom naar te kijken -ook Bernhard was jarenlang een voorman van steekpenningen voor het Nederlandse bedrijfsleven-maar ho ho als Curacao een cent mee wil pikken-dan maken ze de Antillen meteen uit voor van alles–en de huigelachtige parlementariers van Raak en Bosman zijn daar deel aan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties