26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

FD | OM vraagt enquête naar wanbeleid havenbedrijf Sint Maarten

HomeMediaFD | OM vraagt enquête naar wanbeleid havenbedrijf Sint Maarten

Door Vasco van der Boon | Financieel Dagblad

De cruiseterminal en de pier voor luxe jachten in Sint Maarten vallen onder het havenbedrijf dat door het OM van wanbeleid wordt beschuldigd | Frans Lemmens/HH

Het Openbaar Ministerie (OM) beproeft een nieuw wapen in haar strijd tegen corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het OM op Sint Maarten vraagt het gerechtshof op Sint Maarten opdracht te geven tot het uitvoeren van een civiele enquête naar mogelijk wanbeleid bij het havenbedrijf van het Antilliaanse eiland.

Het hof behandelt dit verzoek vandaag. Het is te vergelijken met een procedure voor de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof voor de instelling van een enquête naar mogelijk wanbeleid bij een Nederlandse onderneming.

De cruiseterminal en de pier voor luxe jachten in Sint Maarten vallen onder het havenbedrijf dat door het OM van wanbeleid wordt beschuldigd.

Bestrijding ondermijning

Het OM diende het verzoek in Sint Maarten vorig jaar augustus in. Het is een initiatief van het Team Bestrijding Ondermijning (TBO). Het OM van het Caribisch deel van het Koninkrijk richtte dat team enkele jaren geleden op de vanwege de zorg om de integriteit van het lokale bestuur.

De schoonmaakcampagne van het OM in de Cariben leidde inmiddels al tot drie jaar cel voor oud-premier Gerrit Schotte van Curaçao wegens corruptie. Op initiatief van het ondermijningsteam is de vermoedelijke omkoper van Schotte, casinobaas Francesco Corallo, vorig jaar uitgeleverd aan Italië. Het TBO heeft voor meer dan $100 mln beslag gelegd op zijn vermogen.

Sint Maarten Harbour Holding Company | Financieel Dagblad

Centrale Bank

Ook het – met integrale vrijspraak geëindigde – corruptieproces vorig jaar tegen de toenmalig president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, Emsley Tromp, was een initiatief van het ondermijningsteam. Dat team richt het vizier nu op het havenbedrijf van Sint Maarten. Het OM vermoedt dat de misstanden daar zo omvangrijk zijn dat het strafrecht onvoldoende soelaas biedt.

Met de hoogst ongebruikelijke stap om een civiele enquête te verzoeken, hoopt het OM meer structurele verbeteringen af te dwingen dan via het strafrecht mogelijk is. Ook kan het OM via een enquête naar wanbeleid andere en meer misstanden aan de kaak stellen dan alleen strafrechtelijk vergrijpen. Het OM motiveert het enquêteverzoek met een beroep op het algemeen belang.

Staatsbedrijf

Het havenbedrijf van Sint Maarten is voor 100% eigendom van de overheid, het land Sint Maarten. Het OM wil dat een onderzoek naar wanbeleid zich uitstrekt van de holdingmaatschappij Sint Maarten Harbour Holding Company tot alle elf dochtermaatschappijen van de haven.

Het OM vraagt het hof ook in te grijpen bij de haven. Het OM eist onmiddellijke schorsing van de bestuursvoorzitter Mark Mingo. Het hof zou een nieuwe directeur moeten benoemen.

Arrestatie

Tot zijn arrestatie 7 juni 2017 op verdenking van corruptie en diefstal van $8 mln was Mingo als enige volledig bevoegd de haven te vertegenwoordigen. Na de eerste berichten drie jaar geleden over de verdenkingen aan zijn adres kondigde Mingo aan zijn functie neer te leggen. Toch is hij nog steeds in functie.

In juni buigt de rechtbank zich in een regiezitting over Mingo’s strafzaak. Met de codenaam Emerald staan daarin ook twee medeverdachten terecht: de lokale parlementariër Frans Richardson en directeur O’Neall A. van het plaatselijke beveiligingsbedrijf Checkmate Security.

Nepfacturen

Mingo, Richardson en A. zouden handlangers bij een zevental kleine aannemers fictieve werkzaamheden voor de haven hebben laten uitvoeren. Met nepfacturen zouden de verdachten miljoenen aan het havenbedrijf hebben onttrokken en onderling hebben verdeeld.

Strafzaken tegen de handlangers hebben inmiddels geresulteerd in de eerste veroordelingen. Vorige maand bijvoorbeeld is de lokale parlementariër Chanel Brownbill van bouwbedrijf Country Construction tot drie maanden onvoorwaardelijk veroordeeld.

Havenbedrijf beantwoordt geen vragen

Het bestuur van Sint Maarten Harbour Holding Company ‘geeft er de voorkeur aan geen uitlatingen te doen in de media voorafgaand aan de zitting van donderdag. Het bestuur vindt dat niet gepast in zaken die nog onder de rechter zijn. Sint Maarten Harbour Holding Company zal haar standpunt donderdag 24 mei ter zitting toelichten.’

Dit meldt een woordvoerder naar aanleiding van vragen van deze krant aan het havenbedrijf en aan haar directeur Mark Mingo. Het Financieele Dagblad vroeg het havenbedrijf onder meer naar de kerncijfers over 2017 en het jaar daarvoor en waarom die niet zijn gepubliceerd.

In 2015 zei directeur Mark Mingo dat hij zijn functie zou neerleggen vanwege de corruputieverdenkingen. Mingo en het havenbedrijf geven geen antwoord op de vraag waarom Mingo drie jaar later, nog altijd in functie is. De haven en Mingo willen ook geen algemene reactie op het enquêteverzoek geven.

Geen jaarstukken

Behalve de strafrechtelijke verdenkingen uit Emerald brengt het OM vier andere grieven in stelling bij de wanbeleidprocedure voor de Ondernemingskamer. Zo is de corporate governance van het havenbedrijf volgens het OM niet op orde. Er waren jarenlang drie in plaats van de vijf statutair voorgeschreven commissarissen. Jaarstukken worden niet of te laat goedgekeurd en gepubliceerd.

Wanbeleid is volgens het OM ook dat de haven zonder onderzoek een half miljoen dollar leende van het onbekende Panamese bedrijf Octavio Holdings voor de aankoop van een hijskraan. Achteraf bleek een broer van de toenmalig voorzitter van de havencommissarissen directeur van Octavio te zijn.

Oud-Hollands dorp

Wanbeleid is volgens het OM eveneens de slordige wijze waarop de haven grond aan het havenhoofd aan projectontwikkelaar Zebec Development gunde voor de bouw van een oud-Hollands dorp. Voor de stranding van dit project vergoedde de haven $10 mln aan Zebec.

Wat ook niet zou deugen, is de branchevreemde financiering van de bouw van een brug over de Simpson Bay tussen het vliegveld van Sint Maarten en het Franse deel van het eiland. De haven gaf hiervoor een obligatielening van $150 mln uit, waarvoor de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten een omstreden terugkoopgarantie gaf.

€550 mln orkaanhulp

Onbekend is wanneer het hof beslist over het verzoek van het OM. De uitslag is relevant voor de €550 mln hulp die Nederland aan Sint Maarten toezegde voor de wederopbouw van orkaanschade. Nederland stelde daarbij voorwaarden aan de integriteit van het lokale bestuur.

De enige serieuze bron van inkomsten van Sint Maarten is toerisme. Tachtig procent van de bezoekers en vrijwel alle materiaal komt via de haven het land binnen. Wanbeleid binnen die sleutelinstelling legt betaling van de Nederlandse hulp aan Sint Maarten in de waagschaal. Als de haven financieel ongezond blijkt te zijn, vergt dat ook een reddingsplan.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties