Ingezonden | Dierenartsen vogelvrij

Hits: 68

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Arnold Dwarkasing aan het woord.

Dat de flamboyante inspecteur-generaal Volksgezondheid geen moment voorbij laat gaan om de pers op te zoeken, wisten wij al. Na de artsen, specialisten en vroedvrouwen zijn de dierenartsen aan de beurt.

Zijn handen jeuken en hersens kraken, maar hen kan hij niet raken want het beroep is niet erkend. Tot het moment van het Memorandum of Understanding (MoU) van de 1.000 koeien aanbrak. Daar kon hij geen gras voor 1.000 koeien over laten groeien. Alvorens informatie te hebben ingewonnen bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), moest de mening van de inspecteur-generaal geventileerd worden.

Op 5 maart 2018 was het zover, de inspecteur-generaal mocht weer aan het woord in het Antilliaans Dagblad. Fijn, de termen ‘Offshore farming’, ‘Cafo’ (Concentrated Animal Feeding Operation, red.) en de minister moet op haar hoede zijn want het project is ten dode opgeschreven als de dierenartsen op het eiland niet gecontroleerd kunnen worden omdat ‘er van alles kan gebeuren’.
Het toezicht is er volgens de inspecteur-generaal niet om de mensen te beschermen tegen diegenen die geen dierenarts zijn, maar tegen diegenen die wel een diploma hebben. Opmerkelijk. Tienduizenden dieren op het eiland die hun gezondheid aan de niet-geregistreerde, maar wel gediplomeerde dierenartsen te danken hebben, mogen van geluk spreken, want de gediplomeerde dierenarts doet kennelijk toch maar wat.

Dat de inspecteur-generaal gelet op zijn uitlatingen in het betreffende interview flink aan het googelen is geslagen over de intensieve veehouderij – dat klaarblijkelijk als een ‘ver van mijn bed show’ in de oren klinkt – is begrijpelijk, maar dan is de gelijkenis met het verhaal van Wikipedia stuitend voor een autoriteit die zo graag het toezicht wil houden op die dierenartsen die zogenaamd aan het knutselen zijn.

Afijn, de stellingname dat de intensieve veehouderij per definitie alleen met gebruik van antibiotica uitgevoerd kan worden en daarmee een gevaar is voor mensen, kan deze dierenarts ontkrachten, aangezien het wél mogelijk is door de toepassing van meerdere managementinstrumenten zoals de optimalisatie van de hygiëne, het voerregime en de zorgvuldige afzondering en behandeling van de dieren om de humane gezondheid te waarborgen.

Drs. Arnold Dwarkasing (dierenarts),
Curaçao

Een Reactie op “Ingezonden | Dierenartsen vogelvrij

  1. Dit uit de mond van een persoon die niet eens is gekwalificeerd voor de positie die hij hanteerd en daarmee zelfs nog niet voldoet aan alle door zijn fuctie en contract geformuleerde regels–
    Maar wees gerust heer-u bent zeer makelijk te vervangen met Nederlandse Bekwame en gediplomeerde VEE ARTS.
    Er zijn al velen op de lijst bijgeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *