Ingezonden | Heffing op benzine; spaarpotje of melkkoe?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Wim van Vark aan het woord.

In het Antilliaans Dagblad van 22 februari lezen wij dat er waarschijnlijk een (tijdelijke) heffing op benzine zal worden ingevoerd ten behoeve van Curoil en Refineria di Korsou (RdK) om de extra uitgaven van deze bedrijven in verband met de transitie van de raffinaderij te kunnen voldoen. Dit roept natuurlijk wel wat vragen op. Allereerst is de vraag wat Curoil met de transitie te maken heeft. Immers de transitie is iets tussen Isla en Klesch waar RdK als eigenaar van de raffinaderij en de opslagtanks bij Bullenbaai er alle belang bij heeft dat deze transitie goed verloopt. Dit is dan ook de reden waarom RdK, weliswaar via dochter CRU, negenhonderd extra personeel in dienst heeft genomen voor de maximale periode van zes maanden. Een volgende vraag is natuurlijk wat zijn deze extra kosten en om welk bedrag gaat het? In het vervolg van het artikel in het dagblad schijnt het toch weer om de 115 miljoen gulden te gaan waarvan RdK heeft laten weten dat de financiering daarvan geen probleem zou zijn daar zij beschikt over een ‘spaarpotje’. Een ‘spaarpotje’ wat eigenlijk toebehoort aan de aandeelhouder, de overheid, met ander woorden aan de bevolking. Nu moet diezelfde bevolking dus opnieuw zorgen dat het ‘spaarpotje’ van RdK gevuld gaat worden door middel van de extra heffing op benzine. Eerst is er op kosten van de bevolking bij RdK een ‘spaarpotje’ opgebouwd, welk potje door RdK gebruikt gaat worden om onder andere nog geen half procent van de bevolking voor maximaal een half jaar aan het werk te houden en nu is het idee om diezelfde bevolking opnieuw het ‘spaarpotje’ te laten vullen. Het lijkt mij beter dat RdK dit ‘spaarpotje’ van 115 miljoen gulden opnieuw gaat vullen met de 120 miljoen dollar die het vordert van PdVSA wegens wanprestatie. Hier heeft RdK immers geen kosten voor hoeven maken en kan dan mooi als dividend aan de overheid worden uitgekeerd welke laatste daarmee de werkgelegenheid en de economie in het algemeen een enorme boost kan geven. Zoals het er nu naar uitziet is de bevolking echter de melkkoe en brengt de voorgenomen heffing een stijging van de kosten van levensonderhoud met zich mee, wat opnieuw een negatief effect zal hebben op de toch al sobere economie. Ook een melkkoe geeft niet eindeloos melk en staat op een gegeven moment droog.

Wim van Vark,
Curaçao

6 Reacties op “Ingezonden | Heffing op benzine; spaarpotje of melkkoe?

 1. Het Lijkt het kabinet van corrupte minister president RUTTEN wel. Er is veel geleerd van Europa!!

 2. Het was te verwachten dat het op de schouders van de belastingbetaler(s) zou komen.
  Verantwoordelijken ontspringen de dans weet, is usual!

 3. Tja, logisch. Wie anders dan de kiezer zelf zou moeten betalen voor het wanbestuur van de wannabe bestuurders die hijzelf gekozen heeft ?

 4. Curacao revisited

  website KKC is echt uniek: je kan reacties plaatsen die met een timelag pas veel later openbaar zijn voor iedereen. Denk dat ik Drechi maar eens keihard ga aanpakken 🙂

 5. Heffing voor de rafinaderij, en daarnaast nog de Stephen Capella tax waarmee wij de Giro Gate mogen afbetalen.

  En inmiddels hebben de Statenleden alweer een snoepreis naar de Verkeersbeurs in Europa geboekt.

  Voor de derde keer sturen we er een DANSLERAAR heen. We gaan feestend ten onder.

 6. En waar is die +/- 400 miljoen gebleven die tijdens kabinet Schotte is verdwenen bij RDK? Geen onderzoek, niets! Zorg eerst maar eens dat dat terugkomt!
  Trouwens, een koe moet zelf worden drooggezet voordat het een kalfje krijgt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *