26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Sjoemel BIG

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Sjoemel BIG
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Agustin Vrolijk aan het woord.

De sioemel-BIG

Het onzinnige artikel van de heer Nico van der Zee in de Amigoe van afgelopen woensdag laat heel weinig zien van een rationeel ingegeven opinie. Integendeel, het straalt van minachting voor het onderwijs op Aruba en het kunnen van onze mensen die niet naar Nederland gaan om te studeren.

In de regio zitten fantastische instituten die een hoog nivo van opleiding kunnen geven; 00k in de medische sector. Als dat niet 20 is dan was het wel slecht gesteld met mensen die in de regio komen werken. Want ze mogen niet ziek worden, daar ze wezen door dokter’s en specialisten die geen BIG~certificaat hebben, behandeld te worden.

God spaar hem, maar mocht de heer Van der Zee plotseling met air ambulance naar Colombia vervoer moeten worden en mocht hij dan in de spreekkamer van een specialist daar komen, dan zal hij aan de muur de vele certificaten kunnen zien(a1is het ongewild zijdelings kijkend), dan kan hij zien dat de specialisten behalve in hun eigen land ook in Spanje, Duitsland en de Verenigde Staten hebben gewerkt. (Nee, niet in Nederland).

En deze specialisten geven ook colleges op de universiteiten waar onze studenten gaan. Het overgrote deel van de artsen die hier op Aruba werken, hebben een BIG-registratie en hebben in Nederland gestudeerd. Helaas geven de studie noch de registratie een garantie dat zo’n dokter een geneesheer is. Probeer maar rond te vragen wie naar het buitenland (Colombia of Venezuela) is gegaan voor een second opinion, en aan wie heel iets anders wordt verteld dan wat de dokter hier heeft gediagnosticeerd.

Waar zit de fout, bij de machine, de assistent zeker! Nu al weet Van der Zee dat de kwaliteit van de Aru-BIG gecertificeerde dokters minder zal zijn dan Ned-BIG dokters.

Als dit geen vooroordeel is, wat is het dan? Narrow-minded? Kortzichtighenid?

Agustin Vrolijk,
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Ze vliegen naar Colombia omdat dat goedkoper is dan Nederland. En ja er zijn clinica.s die hardstikke goed zijn met de modernste apparatuur en als je cash betaald dan is er geen wachttyd. De privee verpleeg kamers en het eten is top. Zelfs domicilio is geen problem. In Colombia kan iedereen met geld een kliniek of ziekenhuis bouwen en beginnen. Die dingen vliegen dan ook als paddenstoelen uit de grond.

    Op Curaçao en vast ook Aruba kan een vers afgestudeerde arts direct beginnen als huisarts of een praktijk openen. In de meeste gevallen doen ze dat naast een botica. Curaçao heeft ook het hoogste medicijn verbruik ter wereld. Een professor die onderzoek deed verbaasde zicht er over dat er niet heel veel doden vielen daardoor. Het verhaal is dat het verkocht wordt aan het buiten land. Wat onzin is want in Colombia kan je zo’n beetje alles zonder recept kopen en het is nog stukken goedkoper ook. Het ligt aan de registratie / statistiek die gewoon ontbreekt en het creatief invullen van overlijdens akten.

    In Nederland kan je pas op een huisartsen praktijk gaan werken als je nog 3 jaar een vervolg opleiding doet en haalt. Als specialist moet je aan een scala aan eisen voldoen en bepaalde operaties en andere handelingen mogen alleen verricht worden door bepaalde ziekenhuizen die aan minimum standaarden voldoen.
    En dan gaan we het maar niet hebben over de kwaliteit van de controle. De wetgeving loopt daar op de eilanden vreselijk op achter. Als de inspectie volgens Nederlandse normen zou handelen dan moet alles gesloten worden.

    Maar ja, een maatschappelijk werkster kan gedeputeerde of zelfs minister van gezondheid worden op Curaçao, de huidige is advocaat en de secretaris generaal is iemand met een personeelszaken achtergrond. Er is er wel een met medische titels is maar je hebt er ook niets aan. Iedereen die een beetje niveau en of integriteit heeft jagen ze weg. Ik ben niet zo bekend met Aruba maar de situatie daar, daar wordt je ook vast niet vrolijk van.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties