31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | The floating market, please people, let our common sense prevail above pride!

HomeAuteursIngezondenIngezonden | The floating market, please people, let our common sense prevail...
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we G.D.C. Gomez aan het woord.

Met deze leuze tracht ik van menigeen de aandacht te vestigen op de beslissing om de Venezolaanse fruitbarkjes te verplaatsen, van de bekende eeuwenoude Sha Caprileskade naar de Motetwerf te Scharloo. Met deze verhuizing begaan we een grote fout door, op de eerste plaats, het unicum van World Heritage Curagao zijn identiteit te verwisselen met een nog niet geboren baby zonder naam; ‘kos dushi na benta riba Sha Caprileskade’.

Alsof we hier niet genoeg zitten met of te kampen hebben met een groot aantal mensen met gezondheidsproblemen qua diabetic nummer 1 en nummer 2.

Het zou aan te bevelen zijn om dit nieuwe idee, wat niet slecht is op zichzelf; in combinatie met local handcraft een noemenswaardige plaats te geven op het Wilhelminaplein vlak bij de grote naam van Curacao. Alle nieuwe projecten of ideeën hebben het goed recht om een kans te krijgen, maar dan wel op een andere plaats in Punda of ja, zelfs op het Brionplein in Otrobanda dat qua om- vang zeven keer groter is dan de Sha Caprileskade en waar gedurende driekwart van de maand toch bijna geen activiteiten overdag en ‘s avonds plaatsvinden.

Aangezien het marktproject aanvankelijk gestart werd door de dienst economische zaken, DEZ, voor een openluchtmarkt op het Brionplein, genaamd Beth met telkens een keer op de eerste zaterdag van de maand een groot succes was geworden, alwaar de mensen van de lage en midden sociale klasse van de bevolking hun schoeisel, kleding, waren, groente en fruit konden verkopen maar vreemd genoeg door alweer incognito krachten op onverklaarbare reden stop werd gezet, a1 meer dan zes maanden niet meer het daglicht heeft gezien.

Met het oog daarop en met de nadruk op deze bovengenoemde feiten wilde ik allereerst de desbetreffende autoriteiten op het hart drukken zich enigszins, nogmaals te bezinnen eer zij overgaan tot het verplaatsen van onze enige ‘living world icon heritage’ naar een ander oord.

Welke world icon herit gaat men nu verplaatsen naar een ander oord? Dat is niet in te denken! Isis heeft in Irak en Syrië noemenswaardige wereldmonumenten op de lijst van world heritage vernietigd of met de grond gelijkgemaakt, en desondanks hebben de autoriteiten van world heritage miljoenen dollars begroot om ze opnieuw te herstellen in de toekomst als eenmaal de oorlog voorbij is. Zo belangrijk wordt dan ook elk monument van de werelderfgoedlijst geacht!

Ik ben zes dagen per week in de stad en alle toeristen die ik tegenkom en die dit eiland voor het eerst bezoeken, hetzij op Bándariba, Bándabou, Punda of Otrobanda, stellen dezelfde vraag: where is the floatingmarket!? we have come a long way to see this floating market! Dit is een intemationale trekpleister voor toeristen van over de gehele wereld geworden en nu juist met het deinen van onze fragile economie, moeten we dit juist überhaupt behouden. Toerisme beslaat meer dan 35 procent van ons bruto nationaal inkomen.

Niet te vergeten dat ook voor zeker meer dan de helft van de lage en midden sociale bevolkingsgroeperíng van de Curacaose bevolking, ook dagelijks goedkoop fruit en groenten en vis daar gaan kopen bij de Venezolaanse barkjes. De Sha Caprileskade moet weer in ere gesteld worden en ik geloof ook dat wijlen onze bankdirecteur de heer Capriles dit goed zou hebben gevonden:

Het is aan te raden om dit icoon te beschermen, up te graden en te verzorgen! Aan te bevelen zal zeker zijn om extra toiletten te plaatsen, en deze zich weer geen honderd jaar laat wachten.

G.D.C. Gomez,
Curacao

6 reacties

  1. De drijvende markt was al jaren geen drijvende markt meer. Alle waar werd per vrachtwagen aangeleverd en ieder stalletje had exact dezelfde spullen.
    Vervolgens zorgden ze voor gigantische verkeersopstoppingen in Punda door rijdende auto’s tegen te houden en een soort drive thru concept te beginnen. Nu ze weg zijn kan men tenminste weer doorrijden, is ook wel zo handig voor de leveranciers.

    Maar het ergste was wel de criminaliteit die zij meenamen. Wapens, drugs, illegale sigaretten, illegale alcohol, alles kon je er krijgen. En er gingen ook veel gestolen goederen mee terug. Duik apparatuur, horloges, telefoons, laptops, alles wat ze maar konden verkopen in Venezuela wilden ze wel hebben.

    En die criminaliteit rondom de barkjes trokken ook een heel stadsdeel mee ten onder. Scharloo werd een soort van vrijplaats voor criminaliteit en de Caprileskade werd een beetje de achterbuurt van Punda.
    Moeten we er rouwig om zijn dat de barkjes nu weg zijn ? Wanneer het echt alleen een drijvende markt was geweest dan wel, maar zoals het zich had ontwikkeld waren er meer negatieve dan positieve zaken. De toeristen kochten er vrijwel niet, liepen er alleen langs, dus wanneer je daar nu weer een markt maakt, wat oude bootjes er achter legt, dan heeft niemand in de gaten dat het niet de originele markt is.
    Maar dan is het wel opgeruimd en kan de binnenstad zich wellicht weer ontwikkelen. Denk dat Scharloo echt een stap naar voren kan maken.
    Dan mag de markt weliswaar een begrip zijn, maar op deze manier moet het duidelijk niet.

  2. @Eric, zij zijn mede verantwoordelijk voor de criminaliteit op Curaçao. Als je geen wapen hebt kun je het ook niet gebruiken. Er gaat geen week voorbij zonder dat er op anderen geschoten wordt. Je zeg dat ze in het Waaigat baden, nou des te meer een reden om niks bij hun te kopen. Die barkjes waren zeer onhygiënisch en het krioelde van de ratten en ander ongedierte. En ja, ze sliepen tussen de AGF producten en ´verse´ vis. Of dacht jij dat ze in een Hotel overnachtten?
    Daarnaast waren hun producten altijd overrijp en tot rottend aan toe. Om maar niet te spreken over hun ongewassen lichamen en smerige kleding. Aan alles komt er een eind, gelukkig maar.

  3. Ericlapas die het over fatsoen heeft is hetzelfde als Gerrit Schotte die het over integriteit heeft.

    Lees je bijdrage onder het stuk van Alcala Walle nog eens, Noem je dat fatsoenlijk, Laplas?

    On topic: de Venezuelaanse barkjes moeten terugkomen, dat de overheid daarbij even de ontwikkelingen in Venezuela afwacht kan ik begrijpen.

  4. Als ik dit lees denk ik, wat hebben wij veel aan deze Venezolanen te danken, de schrijver heeft het over, world heritage en dat toeristen bleven vragen, “where is the floating market? en nu juist met het deinen van onze fragile economie, moeten we dit juist überhaupt behouden”.

    De vraag is natuurlijk, hoe hebben wij deze Venezolanen behandeld? Ze hebben decenia’s in de waaigat moeten baden, we konden hen niet eens een fatsoenlijk toilet bieden, vorig jaar nog werd hun waar in beslag genomen en vernietigd.

    Misschien als wij een beetje fatsoen hadden, konden wij hen een vergoeding geven voor het resterende onverkochte fruit en groente van al dat geld dat we van toeristen die graag de floating market wilden zien hebben verdiend.

    Als ik verder lees dat iemand met achternaam Gomez het heeft over, “dat wijlen onze bankdirecteur de heer Capriles dit goed zou hebben gevonden”. Heb ik gelijk zoiets van, het zal me aan mijn reet roesten wat wijlen onze bankdirecteur de heer Capriles hierover zal denken.

  5. En als Maduro het volgende maand weer in zijn kop krijgt en de grenzen weer dicht gooit?. Mogen dan de lokale verkopers weer op komen draven? Geef eerst de lokale verkopers maar de kans. En je lompe opmerking over de aartsluie Curaçaoënaar slaat nergens op Johan, ik krijg overal waar ik kom steeds een uitstekende service van de ydc. Misschien ligt het eerder aan je eigen lompe gedrag. Als je geen respect hebt voor de ander, kan je ook geen respect terug verwachten.

  6. Helemaal mee eens. De mooie traditie van de Venezuelaanse barkjes mag niet verloren gaan.

    Lokale verkopers kunnen ook zeker niet de Venezuelanen evenaren qua aanbod en prijs.

    Om over de service van aartsluie Curacaoenaar nog maar niet te spreken.

    Misschien gewoon met lokale verkopers proberen en zien dan het niet werkt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties