30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Vrije toegang kustlijn

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Vrije toegang kustlijn
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we H. Kredietaan het woord.

In de Amigoe van zaterdag 16 juni is er terecht aandacht voor dit ‘sluipende’ probleem. Langzaam maar zeker worden er steeds meer stukken kustlijn geconfisqueerd door al dan niet legale en illegale activiteiten en afgesloten voor het publiek. Daar waar het illegaal is, zou de overheid handhavend moeten optreden, maar helaas gebeurt dat niet en neemt men eigen initiatief (Julius Koko).

Het internationale recht, zegt dat 2 meter vanaf de zee vrij toegankelijk moet zijn/ blijven voor iedereen en dit is een recht!

Met de geplande uitbreiding van Papagayo zal wederom een groot stuk kustlijn on- toegankelijk worden voor het publiek (misschien wel tegen betaling) en verdwijnt er ook een stuk ruig begroeide natuur, waaronder diverse soorten mangroven (zie uitbreidingsplan). Vanaf de Caracasbaai tot en met Mambo Beach is er al geen (vrije) toegang meer tot de kustlijn.

Ik ben hier komen wonen in 1995 en heb al deze natuurgebieden zien veranderen in betondorpen. We moeten onze ogen natuurlijk niet sluiten voor de ontwikkeling van ons eiland, maar de natuur verdwijnt en komt NOOIT meer terug!

Gelukkig zijn er ook betere berichten te melden. Het uitbreidingsplan bij Marie Pampoen ziet er fantastisch uit en zal, net als het eerste stuk dat al ontwikkeld is, zeker een aanwinst zijn voor het strandbezoekende publiek (hier wordt niets vernield, de bestaande begroeiing wordt opgenomen in het plan).

Ik schrijf dit wel maar weet ook dat ik, en met mij vele anderen, roependen zijn in de woestijn, want het geld wint het altijd! (helaas)

H. Krediet,
Curacao

5 reacties

  1. Beste Henk (Krediet),

    Het is een aardig stukje, leuk geschreven, maar het valt mij op dat het hier op Curacao vrijwel alleen over de vermeende rechten gaat. Men heeft recht op dit, recht op dat en krijgt men dat niet goedschiks dan pakt men het wel kwaadschiks.
    Wat immer ontbreekt in het geklaag zijn de plichten, die schijnen we namelijk niet te hebben. Sterker nog, men heeft niet eens het gevoel dat men iets verschuldigd zou kunnen zijn voor het verwerven van die rechten.

    Wat zijn dan die plichten ?
    Laten we eens beginnen met gewoon de boel schoonhouden en netjes achterlaten, zodat degene die na jou komt er op dezelfde manier als jij ook van kan genieten.
    Laten we dan eens denken aan elkaar geen overlast bezorgen. Wat jij wellicht leuk vindt hoeft een ander niet leuk te vinden. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Hier is dat principe volstrekt onbekend, hier doet men gewoon waar men zin in heeft.

    Maar dan natuurlijk nog de meest belangrijke plicht en dat is dat je met je vuile vieze poten van de spullen van een ander afblijft ! Een open toegang naar de achterkant van een huis is geen vrijbrief om dan maar overal te gaan inbreken en spullen te stelen. Maar die verplichting, het niet stelen dus, is hier voor het overgrote deel van de bevolking echt een volledig onbekend principe. Hier pakt men gewoon waar men zin in heeft, maakt niet uit van wie het is, jammer voor die persoon.

    En omdat wij dus niet aan onze verplichtingen willen denken begrijp ik heel goed dat eigenaren van huizen aan het water de weg (vanaf de straat) naar hun achtertuin, volledig afsluiten. Het is de enige manier om je spullen te beveiligen en ten tweede heb je geen zin om je gasten bloot te stellen aan allerlei chollers of idioten die alleen maar aan zich zelf kunnen denken.

    Omdat deze discussie, over de afgesloten steegjes, maar blijft doorgaan heb ik een voorstel. Sinds dat we weten dat er vrij spoedig zal worden ingebroken bij de huizen wiens stegen weer open moeten, lijkt het mij niet meer dan logisch om de pleiters voor openstelling persoonlijk aansprakelijk te stellen voor alle toekomstige schade en overlast.
    Rechten opeisen en niet de plichten willen vervullen ?
    Prima, dan mag je gewoon voor de gevolgen betalen.

    Hele sloppenwijken zijn de afgelopen decennia met veel liefde gerestaureerd. YdK waren veelal in de verste verten niet te vinden, zonder de buitenlandse investeerders waren veel wijken aan het water (Pietermaai, deel Penstraat, zelfs een deel Piscadera) nog steeds een troosteloze bende. Danzij hun inzet, geld en doorzettingsvermogen zijn die wijken nu weer bloeiend en is de waarde van de huizen van de YdK aldaar gratis meegestegen. Men heeft er niets voor gedaan, maar kan in prinicpe nu meeprofiteren van het werk van anderen. Echter, het is typisch YdK om maar weer te gaan klagen i.p.v. de schouders eronder te zetten en het nog verder te verbeteren. Sterker nog, we slopen de boel liefst zo snel mogelijk en gaan daarna klagen dat de overheid niets voor ons regelt.

    Ergo, zeg het maar: ‘wil je de steegjes open ?’ Prima, dan stel ik voor dat alle bewoners van de huizen daar de rekening van de bijbehorende criminaliteit en schoonmaakkosten naar jou doorsturen.
    Geef even je naam, adres etc door aan de redactie, dan regelen we dat even.

  2. Ik woon 500 meter van de Marie Pompoen boulevard.Ieder weekend komt daar een afschuwelijke herrie uit geluidsboxen tot in Punda te horen.Het is een volkswijk CTB is verantwoordelijk voor deze buurtoverlast in een woonwijk.Gewoon weer ordinair bezig zijn,dat is ook milieuverontreiniging.Er is geen hindervergunning maar de politie doet niets.

  3. Wat een boel onzin.

    De ontwikkeling bij Marie Pampoen kost ons belastingbetalers ook miljoenen. We betalen het alleen niet daar daar aan de deur, maar via onze belasting.

  4. Gewoon nooit meer stemmen op politieke partijen die ons het recht ontnemen van ons eigen eiland, zee en strand te genieten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties