28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

KRR | Bankier Capriles: Waarom bankencrisis geheel aan Curaçao voorbij is gegaan

HomeLandenArubaKRR | Bankier Capriles: Waarom bankencrisis geheel aan Curaçao voorbij is gegaan

Door René Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Lionel ‘Chicu’ Capriles MCB Maduro & Curiels Bank | Casimir Roosje

Er was een tijd dat bankiers in hoog aanzien stonden. Dat was voor de bankencrisis van 2008. Sindsdien bevinden ze zich qua status tussen journalisten en tweedehands autoverkopers.

Maar er zijn uitzonderingen, zoals Lionel ‘Chicu’ Capriles, president en CEO van de grootste financiële dienstverlener van het Caribisch deel van het Koninkrijk, Maduro & Curiel’s Bank. Die kwam net als de andere banken op Curaçao zonder een cent overheidssteun de bancaire malaise ongeschonden door.

,,Van de crisis zelf hebben wij niets gemerkt. Voor de banksector in de Nederlandse Cariben was het een non-event dat zich ver van ons bed afspeelde. Hoe luidt het spreekwoord ook al weer? Schoenmaker blijft bij je leest. Wij zijn kleine dorpsbankiers, die beginnen niet aan ingewikkelde producten waar niemand iets van snapt. We worden overigens wel geconfronteerd met de gevolgen van de crisis. Wereldwijd zijn de regels aangescherpt, ook door De Nederlandsche Bank, de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten en de Centrale Bank van Aruba en de Autoriteit Financiële Markten. De eisen die aan solvabiliteit worden gesteld zijn flink opgeschroefd. En ook wij moeten ons onderwerpen aan stresstesten.”

Cultuur

Met een balanstotaal van NAF 7.955.894.000 en 1.300 medewerkers doet Capriles zichzelf tekort met de kwalificatie ‘dorpsbankier’. Maar feit is wel dat de bank in de 103 jaar van het bestaan heel gewoon is gebleven. ,,We hebben rekening te houden met de cultuur van de eilanden. Aan de ene kant zijn we een bank met het complete pakket aan eigentijdse financiële diensten, maar tegelijkertijd willen wij er ook zijn voor Machi uit Bandabou die elke maand met haar spaarboekje komt. Vanuit mijn werkkamer kijk ik in ons filiaal in Punda en zie ik wat oudere mannen. Kennelijk zijn de pensioenen uitbetaald. Ze drinken met elkaar een kopje koffie en kletsen wat. Dat hoort heel erg bij de MCB. Maar we zijn evenzeer de bank voor de millennials die al hun bankzaken via internet en een mobieltje willen afhandelen. En dan hebben we uiteraard ook nog onze zakelijke klanten van wie er veel internationaal georiënteerd zijn. Juist die grote verschillen in klantgroepen maken mijn werk zo leuk.”

Paplepel

Het bankiersvak is Capriles met de paplepel ingegoten. ,,De bank is een familiebedrijf, in 1916 opgericht door mijn overgrootopa van moeders kant. Mijn beide opa’s en mijn vader hebben bij de bank gewerkt. Mijn grootmoeder en een tante zijn president-commissaris geweest. In 2004 ging mijn vader (de legendarische ‘Paps’ Capriles; red) met pensioen en heb ik het stokje overgenomen. Sinds 1970 hebben we een grootaandeelhouder: The Bank of Nova Scotia uit Toronto die 49% van de aandelen heeft. De andere 51% blijft bij de familie. De combinatie van een zeer zakelijke partner met een familiebedrijf werkt fantastisch.”

Chicu Capriles heeft – met tussendoor een jaartje Nederland – tien jaar in de Verenigde Staten gestudeerd (onder meer politicologie en finance) en gewerkt. ,,De keuze was niet zo zeer of ik bij de bank zou gaan werken of niet. Het was kiezen tussen de VS en terugkeren naar mijn geboorte-eiland. Een moeilijke keuze, want ik had het fijn in Amerika en een carrière in het buitenland sprak me ook wel aan. Maar toen we – ik was inmiddels verloofd – eenmaal hadden besloten terug te gaan naar Curaçao stond het vast dat ik bij de bank zou gaan werken. Ik realiseer me dat ik zeer bevoorrecht was in een gespreid bedje te komen, maar het was er wel een met haken en ogen. Het brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee en je moet je telkens weer bewijzen. Ik had overigens wel de optie om wat anders te gaan doen als het niet zou bevallen.”

Leermeester

,,Ik had aan mijn vader een goede leermeester. Zowel qua persoonlijkheid als managementstijl verschilden we. Hij moedigde mij aan mijn eigen koers te varen. In zijn voetsporen treden zou me nooit gelukt zijn, ik kreeg van hem alle ruimte in mijn eigen schoenen te groeien. De eerste drie jaar heb ik bij de verzekeringspoot gezeten. Dat was een nieuw terrein voor me, maar het was een leuke toko. Daarna heb ik een tijdje op het kantoor op Bonaire gezeten waar wat brandjes te blussen waren. Vervolgens heb ik mij vanuit het hoofdkantoor in Willemstad beziggehouden met de vestigingen op de andere eilanden. Pas na een jaar of acht, negen ben ik me gaan bemoeien met bankzaken in de breedste zin.”

Capriles doet er niet geheimzinnig over dat de bank tegenwind heeft gehad. ,,2017 en 2018 waren niet makkelijk. Het is in het verleden altijd zo geweest dat als het met de economie op Aruba wat minder ging Curaçao juist in de lift zat en vice versa. De eilanden hielden elkaar mooi in balans. Maar de laatste jaren is het voor het eerst in ons bestaan dat vijf eilanden tegelijk met economische tegenvallers kampen. Wij hebben deze periode gebruikt om kritisch naar onze interne organisatie te kijken en de efficiency te verbeteren. Als de omstandigheden veranderen moet je je simpelweg aanpassen.”

Optimistisch

Voor 2019 en komende jaren is de bankdirecteur optimistisch. ,,Er zijn positieve signalen. Het toerisme groeit stevig, er is veel geïnvesteerd in een doordacht concept voor de luchthaven, Damen heeft Dok overgenomen, Corendon gaat fors investeren in het voormalige Veneto-hotel, de opening van het nieuwe ziekenhuis en de komst van een nieuwe partner voor de raffinaderij. Natuurlijk, er kan veel misgaan. Als de wereldeconomie instort zullen wij dat ook merken. Maar ik hou geen mooi verhaal, het zijn concrete projecten die met elkaar voor een boost kunnen zorgen.”

Capriles staat achter de ambitie van de regering Curaçao uit te bouwen tot een hub voor de regio. ,,Daar heb ik altijd in geloofd. Wij hebben alles mee om die rol te vervullen. Als concept ziet het er veelbelovend uit, maar we moeten het nu wel realiseren. Ik hoop dat er uit de summit Bon Bini for Business die in januari is gehouden concrete initiatieven voortkomen. Als bank hebben wij vanzelfsprekend ook een verantwoordelijkheid te helpen de economie aan te jagen. Als het met de economie goed gaat, dan gaat het met ons goed dus we zouden stom zijn als wij niet onze rol zouden opeisen.”

Opvolging

Capriles begrijpt waarom het Kabinet Rhuggenaath naar partners voor de eigen overheidsnv’s zoekt om deze te versterken. ,,Het is wel zaak het kaf van het koren te scheiden. Er zijn veel partijen in de markt die er alleen maar op uit zijn om, gebruikmakend van het moment, even snel veel geld te verdienen. Partners moeten daarom goed gescreend worden zodat je organisaties binnenhaalt van het kaliber Damen dat een dijk van een reputatie heeft.”

Pensioen is nog ver weg voor Capriles dus zijn opvolging is geen gespreksonderwerp. ,,Ik heb vier kinderen van wie er drie in Amerika studeren. De grote vraag is of ze überhaupt terugkeren. Dat moeten ze zelf beslissen, maar ik schat de kans dat zij een carrière bij de bank ambiëren niet al te hoog in. De jongste die nog op de middelbare school zit toont wel interesse dus wie weet. Voorlopig heb ik het geweldig naar mijn zin. De bankwereld is voortdurend in ontwikkeling, geen dag is hetzelfde. Ik ga met veel plezier naar kantoor.”

Bank met historie

De geschiedenis van de MCB-bank gaat terug naar 16 december 1916 toen Maduro’s Bank als eerste commerciële bank in de Nederlandse Antillen in Willemstad de deuren opende. De komst van de Shell-affinaderij en de opening van het Panamakanaal zorgden voor veel nieuwe bedrijvigheid in en rond de haven. Het afhandelen van financiële transacties door handelaren en wisselkantoren volstond niet langer.

Joseph Alvarez Correa besloot in samenwerking met de bekende handelsmaatschappij S.E.L. Maduro & Sons NV professionele bankdiensten aan te bieden. Het startkapitaal bedroeg 1 miljoen Antilliaanse guldens. In 1932 fuseerde Maduro’s Bank met Curiel’s Bank tot Maduro & Curiel’s Bank.

In 1970 werd The Bank of Nova Scotia uit Toronto voor 49% aandeelhouder. Als grootste handelsbank in het Caribisch deel van het Koninkrijk heeft de MCB vestigingen op Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten en Sint Eustatius. Op het kleine Saba wordt volstaan met een geldautomaat.

In 1998 is een kantoor in Amsterdam geopend, vooral om bestaande klanten die zich in Nederland hebben gevestigd van dienst te zijn. Ook wie plannen heeft zaken te doen op Curaçao kan er aankloppen. ,,Het is een klein voordeurtje”, aldus Chicu Capriles.

Dit interview is tevens verschenen in het magazine CURAÇAO, een uitgave van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao.

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

16 reacties

  1. Die bodyguards inderdaad die, door geen enkel betamelijk basisfatsoen belemmerd, je te lijf gaan zonder nog boe of bah te zeggen of gewoon goodmorning, bon dia, goedemorgen. Shame on MCB! Ook wat de digitale service betreft. Misschien kunnen de slaven-reparatie-roeperts eens bij deze bank aankloppen. Ze hebben geld zat, en de joden waren de grootste en geraffineerdste slavenverschepers en ook wel handelaren op Curaçao. Ene Capriles had zelfs een “vergunning”om zelf slaven in te kopen in Afrika. Time to pay back what you have robbed from the island. Boeven zijn het met das en jas. Zeker als je beseft dat MCB willens en wetens enorm verdiend heeft aan de hele Venezolaanse swipe en Grynsztein affaire. Grynsztein, de naam zegt genoeg. Al die formulierenrompslomp is trouwens voor het plebs, niet voor de grote boeven, die accommoderen ze maar al te graag.

  2. Petje af voor deze bank, letterlijk en figuurlijk. Bij binnenkomst staan er enkele bodyguard’s die je bijna de hoed van het hoofd slaan, Je zal er maar een bom onder hebben. Je foto wordt genomen zonder dat je er toestemming voor geeft, of heeft u dat nooit gemerkt?
    Dan ga je in de rij staan aan de balie, en als je dan aan de beurt ben om geholpen te worden kan je buurman of vrouw alles horen wat er gezegd wordt. Over “PRIVE” gesproken. De Service is helaas de laatste jaren op het laagste punt gekomen.
    Cash storten aan de balie kan ook niet meer. Leve de Corona!
    Laplas heeft het over spaarbankBOEKJES. Nou je kan ook via internet sparen maar er zijn ook mensen, o.a. die oude mannetjes die koffie drinken, die geen computer hebben of niet weten hoe zij via internet kunnen sparen. Helaas is door de digitalisering ook de rente die je eens in de 3 maanden bijgeboekt krijgt tegen de lage kant in vergelijking met bv RBC.
    Dat er regels zijn die witwassen moet voorkomen is begrijpelijk maar ik vraag me af of deze bank daar zelf ook aan voldoet.
    Daarnaast het onzinnige van alle formulieren die ingevuld moeten worden bij bv een overboeking van een rekening courant naar een spaarrekening. Een van de stomste vragen is dan “waar komt dit geld vandaan?” Zitten er toch enkele debielen?
    Sorry MCB. Jullie zijn er niet op vooruitgegaan met de service. Haal het Amigu maar uit jullie slogan. Er is niets vriendelijk meer aan.

  3. Het bankiersvak is Capriles met de paplepel ingegoten en dat is te merken. De bank is nooit met de tijd meegegaan, een bank op zo een klein eiland met meer dan 1300 medewerkers. Het is simpelweg omdat er geen concurrentie is, en de bank bepaald vaak welke regering aan de macht komt en blijft. Er zijn nog mensen die nog steeds in deze digitale tijdperk, bankboekjes hebben de bank zou zich moeten schamen.

  4. Young banker Stephen Capella decided to get his first tailor-made suit at Wulfsen & Wulfsen. As he tried it on, he reached down to put his hands in the pockets but to his surprise found none.
    He mentioned this to the tailor who asked him, “You’re a banker, right?” Stephen Capella answered, “Yes, I am.”
    “Well, whoever heard of a banker put his hand in his own pocket?”

  5. NB
    Ook ING heeft een vette laag boter op hun kop, zo schikten zij in 2018 met het OM in NL voor een bedrag van 775.000.000 euro. Wegens jarenlange en structurele overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
    ABN hoef je niet eens te noemen. Rabobank, de bank voor de ‘gewone man’. Alles is te vinden in de Panama Papers. LOL.
    Kortom: het graaien van de banken gaat gewoon door, ook hier.

  6. Banken zijn gewoon bedrijven die leren helaas nooit uit het verleden. Waar ook ter wereld. Je leest niet anders dan dat er weer miljarden betaald moeten worden. Dit alles dankzij de Panama Papers. De Deutsche Bank 1 van de grootste banken ter wereld waar 18.000 mensen uitmoeten. Gewoon boeven die met boeven samenwerken. Denk aan Trump, die 2 billion US$ “leende”, bv. leuk artikel uit business insider overigens;
    https://www.businessinsider.com/trump-and-deutsche-bank-loans-2019-3

    En nog blijft de directie van de banken hier op het eiland bv met de kop in het zand gestoken hun onzin vertellen, zoals Chico Capriles. Verder mag iedereen zich afvragen of het aantal 50+ banken op dit kleine eiland normaal is.
    Familiebedrijf MCB, haha.

  7. nico, dat mensen met een laag inkomen geen hypotheek krijgen is een goede zaak.

    Anders zou de MCB er nu net zo voor staan als Insel Air en Ctex. Of het land Curacao.

    nico is typisch een exponent van de Curacaose samenleving, die denkt dat hij overal recht op heeft, op hij het nu kan betalen of niet.

  8. Capriles MCB zo te zien verdien je een lintje na het artikel te lezen geen les uit getrokken.Naar mijn inziens kan MCB weer in de fout gaan want jullie tonen geen berouw.
    Jullie doen moeilijk met het geven van een hypotheek discrimineren met mensen met een lage inkomen.Nu weet iedereen MCB heeft en had banden met criminelen en witwast als geen ander.Is de huidige waarnemend gouverneur mv.Capriles een familie lid is zijgescreend?

  9. The International award nominatie voor de AML professional of the year gaat uiteraard naar de Witwas Compliance officer van de MCB

    Ze eisen wel een onderbouwing voor de nominatie:

    The applicant organization/company may be asked to provide additional information in support of this application.
    All submissions and any attachments become the property of the Association of Certifed Anti-Money Laundering Specialists.
    They cannot be returned and may be publicized and included in the Association’s publications and resources.

    Thank you for your interest in submitting a nomination and for your continued support to ACAMS.

  10. De MCB Bank, de bank waar de “gewone” jan modaal klant geen rekening kan openen zonder eerst een reeks formulieren in te vullen en onderworpen te worden aan een kruisverhoor ,

    maar andere (lucratievere) klanten probleemloos faciliteert om honderden miljoenen te laten witwassen omdat de MCB kassa daar zo luid van rinkelt

  11. Dit artikel toont exact aan wat het probleem is van Curacao: na de Grynsztein affaire zou er in ieder ander land veranderingen plaatsvinden binnen een bank maar niet binnen MCB wat een schattig familie bedrijf is waar niet op basis van prestatie en kennis maar op basis van familie banden functies worden vergeven. Capriles had beter een interview kunnen geven over hoe de megawinst van MCB terug gaat geven aan de samenleving en welke lessen er uit Grynsztein zijn geleerd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties