26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

KRR | Minister Blok: Faillissement PdVSA is een reële optie

HomeLandenArubaKRR | Minister Blok: Faillissement PdVSA is een reële optie

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok | Foto René Zwart

Den Haag – Een faillissement van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA is een reële optie. Dat schrijft minister Stef Blok in een brief die hij vanavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd ter voorbereiding op het debat woensdag met de Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De bewindsman bevestigt in de brief tevens dat de Europese Unie overweegt in navolging van de VS en de zogeheten Lima-groep aanvullende strafmaatregelen af te kondigen tegen de Venezolaanse regering. Directe aanleiding is de wijze waarop president Nicolás Maduro is herverkozen. In de Raad Buitenlandse Zaken die vandaag in Brussel is gehouden is daarover gesproken. Blok doet in zijn brief verslag van de uitkomsten: ,,De EU stelt dat het verkiezingsproces en de verkiezingen niet geloofwaardig zijn en roept de Venezolaanse autoriteiten op om nieuwe verkiezingen te houden volgens internationaal erkende standaarden. Ook overweegt de EU aanvullende maatregelen die het Venezolaanse volk niet raken.”

Over de situatie van PdVSA schrijft Blok: ,,Venezuela kampt met een zware economische crisis (voorziene daling BNP -15%), en zeer hoge inflatiecijfers. De inflatie was in 2017 al meer dan 2000%, en het IMF schat dat het inflatiecijfer inmiddels is opgelopen tot 13.000% op jaarbasis. De accumulatie van problemen bij staatsoliebedrijf PdVSA, waaronder corruptie, ingestorte productie, groot verloop onder het personeel en financiële problemen maken de economische situatie nog moeilijker en een mogelijk faillissement een reële optie. Uitstaande schulden worden nog maar zeer mondjesmaat betaald en steeds meer schuldeisers proberen via beslaglegging nog aan hun geld te komen. De recente beslagleggingen door ConocoPhillips op PdVSA activa in de Caribische delen van het Koninkrijk illustreren dit. Ongeveer 90% van de inkomsten van Venezuela komt uit olie-exporten. Doordat Venezuela zich voor een groot deel afhankelijk heeft gemaakt van import voor allerlei goederen waaronder voedsel, eerder mogelijk gemaakt door een hoge olieprijs, is er nauwelijks geïnvesteerd in de diversifiëring van de eigen economie.”

Passages uit de brief van minister Blok

Verkiezingen

De almaar verslechterende situatie in Venezuela baart grote zorgen. Op economisch, sociaal, humanitair en politiek gebied glijdt het land steeds verder af. De verkiezingsoverwinning van 20 mei past in een reeks van verkiezingen waarmee de regering Maduro haar grip op de gekozen instellingen heeft verstevigd maar tegelijkertijd heeft ingeboet aan legitimiteit en aan steun onder de bevolking. Een oplossing voor de diepe politieke, economische en humanitaire crisis lijkt daarmee ver weg. De aanloop naar deze verkiezingen was omstreden. Intensieve onderhandelingen tussen de regering en oppositie over de randvoorwaarden, waaronder o.a. een evenwichtige samenstelling van de kiesraad, het herstel van het functioneren van het nationale parlement, het openen van een humanitair kanaal en het vrijlaten van politieke gevangenen, liepen in februari 2018 stuk.

In navolging van de mislukte onderhandelingen, besloot de nationale kiescommissie dat een belangrijk deel van de oppositie niet mocht deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Hierop besloot de gehele oppositiecoalitie de verkiezingen te boycotten met uitzondering van Henri Falcon, die voorheen nauwe banden onderhield met het Chavismo, en zo de enige uitdager van naam van Maduro werd.

De Europese Unie en andere leden van de internationale gemeenschap (zoals de VS en de Lima-groep) hebben de Venezolaanse autoriteiten in aanloop naar de verkiezingen meerdere malen tevergeefs opgeroepen om politieke partijen onder gelijke voorwaarden te laten deelnemen, de kiescommissie te hervormen, overeenstemming met de oppositie te bereiken over een verkiezingskalender en aan alle internationale standaarden te voldoen. Het ontbreken hiervan maakte deelname van onafhankelijke internationale waarnemingsmissies niet mogelijk. De door de kiescommissie vastgestelde opkomst van 46% is de laagste in decennia. Maduro won 68% van de stemmen tegenover 21% voor Falcon. Wegens onrechtmatig verloop van de verkiezingen heeft Falcon de verkiezingsuitslag niet erkend.

Mensenrechten

De mensenrechtensituatie is zorgwekkend. Organisaties als Amnesty, Human Rights Watch en de Inter-Amerikaanse commissie hebben herhaaldelijk zorgen geuit over het gebrek aan vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, het gebruik van excessief geweld en het ontbreken van onafhankelijke rechtspraak. Nederland en de Europese Unie spreken Venezuela hierop aan in scherpe verklaringen tijdens de VN Mensenrechtenraad. Op 8 februari kondigde het Internationaal Strafhof een vooronderzoek aan naar de misdrijven gepleegd in Venezuela in de context van demonstraties en gerelateerde politieke onrust sinds april 2017.

De situatie in de gevangenissen is alarmerend, getuige ook de dood van 68 gevangenen na een branduitbraak en de hardhandige onderdrukking van recente protestacties in een detentiecentrum waar tal van politieke gevangenen worden vastgehouden. Deze maand heeft de EU opnieuw bij de regering aandacht gevraagd voor de zorgelijke situatie van alle politieke gevangenen.

Humanitaire situatie

De economische crisis heeft tevens grote gevolgen voor de humanitaire situatie in Venezuela. Er is een structureel tekort aan voedsel, basisproducten en medicijnen. Ruim 87% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Volgens de noodhulporganisatie van de Europese Unie (ECHO) dekt de huidige voedselproductie maar 30% van de behoefte van de bevolking. De gemiddelde Venezolaan is in 2017 ruim 11 kilo afgevallen. Het laatste kwartaalrapport van Caritas laat zien dat in een viertal deelstaten 68% van de kinderen verschillende gradaties van ondervoeding vertonen en 48% van de zwangere vrouwen risico lopen op ondervoeding. Het tekort aan medicijnen is gegroeid tot 95% en het ontbreekt in veel ziekenhuizen aan voorraden en medische apparatuur. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie maken ziektes als malaria, mazelen en difterie opnieuw hun opwachting. VN-instellingen of speciale rapporteurs krijgen overigens maar zeer beperkt toegang tot het land waardoor volledige en actuele informatie over de humanitaire situatie moeilijk te verkrijgen is.

De Venezolaanse autoriteiten blijven ontkennen dat er sprake is van een humanitaire crisis. Zowel nationaal als internationaal wordt druk uitgeoefend op Venezuela voor het toelaten van humanitaire hulp. Zonder officieel hulpverzoek kan er geen grootschalige humanitaire hulp worden geleverd. Het is voor de EU in beperkte mate mogelijk om via lokale partners kleinschalige hulp te verlenen.

Buurlanden

De schrijnende situatie speelt zich niet alleen af in Venezuela, maar strekt zich ook uit tot de buurlanden Brazilië en Colombia en andere landen in de regio. In maart dit jaar heeft de directeur van het Wereldvoedselprogramma (WFP) David Beasley de noodklok geluid na een bezoek aan het grensgebied tussen Venezuela en Colombia. Door de humanitaire crisis besluiten veel Venezolanen het land te verlaten. Volgens UNHCR zouden tenminste 1.5 miljoen Venezolanen het land hebben verlaten, maar de werkelijke cijfers liggen mogelijk nog een stuk hoger. Dagelijks steken 3.000 mensen de grens over met Colombia. Volgens het WFP weet 90% van hen niet waar ze hun volgende maaltijd vandaan moeten halen. Het WFP heeft net als UNHCR opgeroepen om landen in de regio te ondersteunen bij de opvang van Venezolaanse migranten. Zoals ik u al informeerde heeft de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een bedrag van 500.000 euro ter beschikking gesteld ten behoeve van de opvang van Venezolaanse migranten door UNHCR in de regio.

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

4 reacties

  1. De vraag is of PDVSA zomaar falliet kan gaan zonder dat het financiele consequenties voor Venezuela zal hebben.
    Hoe entangled is PDVSA met de staat der Venezuela ?
    Ik ben geen jurist. Maar PDVSA vlgs mij is geen Shell, Total, BP etc.
    Die bedrijven zijn 110% los van de staat.

    Ik bedoel dus, kunnen derden de staat der Venezuela aansprakelijk stellen ?

    En inderdaad. Hoe kan een land als Venezuela die alles maar dan alles heeft zoooo belabberd voorstaan.
    For me It’s just rocket science.

  2. @ Ericlapas,

    Blok praat niet over PdVSA hier op het eiland, Blok praat over PdVSA als geheel. Daar heeft heel SHELL niets mee te maken, dus het ontgaat mij een beetje hoe je dat er nu weer bij weet te trekken.
    Op zich is dat een geheel logisch scenario, maar aan de andere kant is het vrij eenvoudig voor Venezuela om weer een nieuw bedrijf op te starten. De olie zit in de grond en is hoe dan ook geld waard. Dat de Venezolanen er een puinhoop van maken is een ander verhaal. Het is verdomde knap een land naar de knoppen te helpen met zo’n immense olievoorraad. Daar moet je wel wat voor doen.

  3. Blijkbaar is deze man alleen bezig met onrust zaaien aan deze kant van de oceaan. Ik weet niet of wij met Shell beter af zijn. Bij de meeste aandeelhouders van Shell zie je een aantal aandeelhouders die al met één been in hun graf staan en zelfs viagra houdt hen niet over eind. Het enige wat ze interesseren is nog meer dividend. Het milieu kan hen aan hun reet roesten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties