26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Marathonsessie vragenronde begroting

HomeNieuwsMarathonsessie vragenronde begroting

Parlement bijeen tot ruim na middernacht

WILLEMSTAD — Ludieke onderwerpen, zoals de avonturen van de Tasmanian Devil en Bugs Bunny, maar ook serieuze onderwerpen zoals huiselijk geweld, asfaltering en de aangekondigde verhoging van de omzetbelasting van 6 naar 9 procent voor luxeproducten en diensten en goederen die niet goed zijn voor het milieu. Allemaal zaken die gisteren tijdens een lange zit van de eerste vragenronde van de Staten, tijdens de behandeling van de conceptbegroting 2013, aan bod kwamen.

In de eerste vragenronde krijgen alle Statenleden maximaal 60 minuten om hun vragen te stellen.
Vrijwel alle parlementariërs maakten hiervan gebruik, waardoor de vergadering uitliep. Het begon om iets over tienen in de ochtend en duurde tot half twee ‘s nachts.
In het debat kwamen tal van vragen en onderwerpen aan bod, sommigen hadden zelfs niks te maken met de conceptbegroting, die niet door het kabinet-Hodge is opgesteld, maar meer met de toekomstige plannen van de regering.
Voormalig PAR-, en nu onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran kreeg de lachers op zijn hand, toen hij in een aanval op MFKleider Gerrit Schotte, zonder diens naam te noemen, hem vergeleek met de stripfiguur De Tasmanian Devil van Warner Brothers Cartoons. Volgens Sulvaran is de Tasmanian Devil een figuur, die overal waar hij komt grote schade aanricht en is het aan Bugs Bunny, die hem telkens te slim af is, om weer orde op zaken te stellen.
Maar Sulvaran had ook een waarschuwing.
Hij drong er bij premier Daniel Hodge (PS) op aan om met maatregelen te komen om te voorkomen dat politieke partijen, potentiële kiezers geld gaan beloven in ruil voor een stem.

“Deze mensen moeten worden opgepakt”

, aldus Sulvaran.

Pais-leider Alex Rosaria ruimde een groot gedeelte van zijn interventie in om te praten over huiselijk geweld.
Hij vond het tijd worden voor een gespecialiseerd team van goed voorbereide politie, sociaal werkers en andere professionelen om deze problematiek aan te pakken.
Hij stond tijdens zijn toespraak stil bij recente gevallen van huiselijk geweld, waarbij vrouwen het zeer moesten ontgelden.
Rosaria ging ook in op de monetaire unie met St. Maarten en drong bij de premier aan op duidelijkheid over de toekomst van deze unie.

Amerigo Thodé (MFK) kreeg veel lachers op zijn hand tijdens een fel betoog, waarin hij uitgebreid inging op de verhoging van de ob.
Volgens hem zal vooral de kleine man en het nachtleven hierdoor worden getroffen.

“GIO, Dreams, ze zullen allemaal worden getroffen. Ook mensen die naar feesten gaan. Ik ook, want ik ga iedere zaterdag.”

Hensley Koeiman (MAN) vond het opvallend dat zoveel medewerkers in de vergaderzaal van de Staten zaten.
Hij vroeg zich af of niet een maximum van twee medewerkers per minister aanwezig konden zijn om alle gestelde vragen te noteren.
Het MAN-lid vroeg zich af welke gevolgen dit voor het bestuur van het eiland met zich mee zal brengen, als alle ministers en al hun medewerkers dagenlang in de vergaderzaal zouden zitten.

Partijgenoot Charles Cooper veegde de vloer aan met de intenties van de regering om met een basisverzekering ziektekosten (bvz) te komen.
Het voorstel is afgekraakt door de Raad van Advies, gaf hij gisternacht aan.

Eugene Cleopa (Pais) toonde zich tevreden met het feit dat er nu een overheid aan de macht is, die haar afspraken zal nakomen.
In het verleden was dit wel anders, aldus het voormalige MAN-lid.
Hij was aan de andere kant wel zeer kritisch over bezuinigingen op Onderwijs. ‘Onacceptabel’, gaf hij aan, terwijl hij er ook niet over te spreken was dat de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) nog steeds niet naar wijlen staatsman Moises frumencio ‘Doktoor’ da Costa Gomez is vernoemd.

PNP’er Humphrey Davelaar had het op zijn beurt over een unieke begrotingsbehandeling. De begroting is namelijk opgesteld door twee regeringen, die nu niet meer aan de macht zijn, terwijl het stuk in de Staten verdedigd wordt door een kabinet dat het helemaal niet heeft opgesteld en die heeft aangekondigd binnenkort met een suppletoire begroting te zullen komen.
Hij vond het dan ook hypocriet om het kabinet- Hodge ter verantwoording te roepen voor het beleid dat in de begroting aan bod komt.
Hij had vragen over de reserves van overheidsnv’s en hoe het staat met de dividendbetalingen aan de overheid.

PAR-lid Armin Konket, die gisteren zijn eerste vergadering als Statenlid meemaakte, stelde zich zorgen te maken om de positie van sociaal zwakkeren op het eiland.
Hij gaf aan dat hij in zijn werkzaamheden in het parlement van Curaçao hun spreekbuis zal trachten te zijn.

PS-lid Asjes vroeg zich af waarom tal van zaken die niks met de begroting te maken hebben toch in het debat aan bod kwamen. Hij gaf aan toch met de begroting te kunnen leven omdat naast het herstellen van de openbare financiën er ook melding wordt gemaakt van de sociaal- economische investeringen.

“Kijk maar naar de investeringen.
In deze begroting wordt melding gemaakt van 270 miljoen.
In de begroting van vorig jaar was dit nog maar 62 miljoen.”

 FrancoSinds de verkiezing van Mike Franco tot Statenvoorzitter was het wachten op het eerste woordgrapje op zijn naam.
Franco betekent openhartig.
Het heeft lang geduurd, maar gisteren was MFK-lid Amerigo Thodé de eerste die zich aan het woordgrapje waagde.
Tijdens een felle interventie waarin hij het had over de gevolgen van de ob-verhoging voor de ‘kleine man’ stelde Thodé:

Laga nos ta franco ku otro. Laten wij openhartig met elkaar zijn. Sorry, maar daarmee bedoel ik niet u, meneer de voorzitter.”

 

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties