‘Monster’ belangrijke schakel

De verdachte schutter Elvis 'Monster' Kuwas blijkt een belangrijke schakel

De verdachte schutter Elvis ‘Monster’ Kuwas blijkt een belangrijke schakel

Willemstad – De vermoedelijke moordenaar van politicus Helmin Wiels, Elvis Kuwas, beter bekend als ‘Monster’, zou wel eens de schakel kunnen zijn die leidt naar de opdrachtgevers van deze moord op 5 mei vorig jaar.

Dat blijkt uit door de advocaat van D’Angelo Damascus, Gladys Sophia-Alendy, beschikbaar gestelde stukken.

Op 11 maart van dit jaar verhoorde het onderzoeksteam ‘TGO Magnus’ de van moord verdachte Kuwas. De verbalisanten:

,,U heeft gisteren verklaard dat Pretu (bijnaam van Luigi Florentina, red.) en Nini (bijnaam van Burney Fonseca, red.) bij elkaar aan tafel waren gaan zitten om de moord op Helmin Wiels te beramen. Vanwaar haalt u deze wetenschap?”

Kuwas antwoordt:

,,Dit heb ik allemaal van Pretu vernomen. Tijdens de betaling herhaalde Pretu aan mij zie je nou wel. De mensen waarmee ik werk zijn echt serieus. Toen heeft hij de naam van de persoon die heeft betaald genoemd en Nini.”

Uit de stukken van advocaat Sophia-Alendy, die zij tijdens de regiezitting onder de pers verspreidde, komt geen naam van een opdrachtgever naar voren. De verklaringen van Kuwas dateren van eind februari en begin maart. Vlak daarna (op 21 maart) werd Monster naar Nederland overgebracht in verband met zijn verklaringen in de zaak. Dit zou voor zijn eigen veiligheid zijn.

Officier van justitie Guillano Schoop liet toentertijd weten dat Monster continu een beroep heeft gedaan op zijn zwijgrecht, maar ‘enkele weken geleden’ begon te verklaren. Ook verklaart Kuwas in hetzelfde verhoor:

,,De moord op Wiels had al lang moeten zijn gebeurd. Een paar maanden al. Door omstandigheden werd dit stop gezet. Ik zeg jullie zo als het is. Ik vertel jullie geen gek verhaal. Dit is honderd procent, miljoen procent zeker.

Het is niet dat ik dit niet durf te zeggen in het gezicht van Nini. Ik ben bereid om dit in zijn gezicht te zeggen in de rechtbank. Nini heeft mij belazerd. Nini en Pretu hebben mij zwaar genaaid. Nini heeft een groot gedeelte gehouden en Pretu heeft een groot gedeelte gehouden. Nini stelt niets voor.”

Hiermee doelt de man die, zo blijkt uit de stukken, zelf meerdere malen verklaart Wiels te hebben doodgeschoten, op het geldbedrag dat hij zou ontvangen voor deze moord. Dat zou 50.000 gulden zijn geweest, alhoewel de bedragen in de verschillende verklaringen uiteenlopen.

De vrouw van Kuwas is op 10 februari van dit jaar gehoord. In het proces-verbaal van het verhoor staat dat ‘er een probleem was ontstaan toen Elvis te horen kreeg dat Nini Fonseca 500.000 dollar aan Luigi Florentina had gegeven voor de schutter en diens chauffeur Bolle (bijnaam van Raul Martinez, red.)’.

,,Bolle was ontzettend boos omdat hij geen dubbeltje had gekregen.”

Ook Monster had nog geld tegoed, zo blijkt uit een verklaring van de vrouw van Monster van 6 maart. Zij zelf zou bij verdachte Panchèk (bijnaam van D’Angelo Damascus, red.) zijn langsgegaan om hem te zeggen dat hij op zijn beurt weer moest langsgaan bij Nini, om daar de rest van het geld dat Pretu Monster schuldig was voor de moord op Wiels te innen.

Eveneens blijkt uit diezelfde verklaring van de vrouw van Monster, dat er sprake zou zijn van een plan Fonseca te ontvoeren. Geconfronteerd met een aantal chatgesprekken via de BlackBerry messengerservice (‘ping’) verklaart zij dat ze las dat er gesproken werd over honderd duizend die ‘men’ binnen 24 uur van Fonseca wilde hebben, omdat de organisatie van Nini – aangevoerd door Pretu – enkele fouten had gemaakt bij de moord op Wiels. Geconfronteerd met nog een aantal pinggesprekken verklaart zij dat zij las over moorden waarbij Pretu betrokken zou zijn geweest, namelijk de moord op Bolle, Wiels en Kani (de man die in 2011 werd doodgeschoten in kapperszaak Ado in Saliña, red.).

Voorts verklaart zij dat zij las dat men Nini wilde ontvoeren omdat Nini ook betrokken zou zijn bij de moord op Bolle en dat men zodoende geld van Nini wilde krijgen. In de stukken, die voornamelijk bestaan uit verklaringen van Kuwas, zijn vrouw en Damascus, wordt meerdere malen de handelwijze op de dag dat de politiek leider werd vermoord aangehaald. De verklaring van Kuwas omschreven in het proces- verbaal:

,,Hij verklaarde dat toen hij uitstapte om de moord op Helmin Wiels te plegen, hij gekleed was in een zwart trainingspak met capuchon op en donkerblauwe spijkerbroek. Onder het trainingspak had hij een wit hemd met lange mouwen waarvan een klein stukje onder het trainingspak uitstak. Onder de spijkerbroek had hij een korte broek met felle kleuren en droeg hij crème Tommy Hilfiger sportschoenen.

Toen hij en Bolle na de moord op Wiels naar de woning van Panchèk waren gereden, had hij zijn kleren, masker en handschoenen aan Panchèk overhandigd en vertelde hij aan Panchèk dat hij ervoor moest zorgen dat die spullen worden weggemaakt.”

In een later verhoor op 17 maart zegt hij nog eens dat hij de schutter is op Helmin Wiels en dat er sommige leugenachtige getuigenverklaringen zijn waarin gesproken wordt dat Bolle de schutter was.

,,Hij verklaarde voorts dat Monica Bergonje (die eerder vastzat in de zaak Magnus, red.) rustig en niet paniekerig had gereageerd toen hij haar op de hoogte had gesteld dat hij de president had omgelegd.”

Even later: ,,Alles is volgens hem heel snel gegaan, auto klaar maken, moord op Helmin Wiels, terug naar Koraal Specht en hierna naar Monica Bergonje gaan.”

Zaak tegen D'angelo 'Panchek' Damascus (links) ook uitgesteld

D’angelo ‘Panchek’ Damascus (links)

De vrouw van Monster daarover:

,,Het klopt dat Elvis de schutter was en Bolle als bestuurder had opgetreden van de goudkleurige Kia Picanto die bij Oost West carrental in beslag werd genomen. Elvis heeft haar verteld dat hij de schutter was. Luigi Florentina (Pretu) had hiervoor de opdracht gegeven, terwijl Nino Fonseca voor het plegen van die moord betaald had. Elvis had 50.000 gulden ontvangen. Met dat geld heeft Elvis een zwarte bromfiets en een grijs/witte motorfiets gekocht.”

Later zegt zij tegen het team dat Bolle zeer zenuwachtig zou zijn geworden toen hij had gehoord dat de politie de auto die gebruikt werd om Wiels te vermoorden, had aangetroffen. In de stukken:

,,Bolle verzocht haar om naar Baya Beach te gaan om het vuurwapen dat gebruikt werd om Wiels te vermoorden weg te maken. Zij weigerde dit maar ging met Bolle naar Punda. Na uit de auto te zijn gestapt deed Bolle het vuurwapen in een plastic zakje en bij het monument te Waaigat liet hij het plastic zakje in het water vallen.”

Het wapen waarmee Wiels is doodgeschoten, zou dus volgens de vrouw van Kuwas op de bodem van het Waaigat moeten liggen. Naar aanleiding van deze verklaringen heeft er op 12 februari een plaatsaanwijzing plaatsgevonden. Hierbij wees zij een plek in het water van het Waaigat vlak naast het monument ter herdenking van de in de tweede wereldoorlog gesneuvelde landsgenoten aan, als de plaats waar zij Bolle het vuurwapen verstopt in een witte plastic zak, zag weggooien. De noot die daar door het team ‘TGO Magnus is bijgeplaatst:

,,Er werd in het water van Waaigat en wel in de area waar de getuige M.A. Andrea e/v Kuwas had aangewezen naar het vuurwapen gezocht, doch zonder positief resultaat.”

Bron: Antilliaans Dagblad

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *