31 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NOS | Taboedoorbrekend protest op Curaçao tegen seksueel misbruik

HomeMediaNOS | Taboedoorbrekend protest op Curaçao tegen seksueel misbruik

Door Dick Drayer

De straat op als protest tegen seksueel misbruik in Curaçao | Persbureau Curacao/NOS

Normaal wordt er op Curaçao niet gesproken over seksueel misbruik en seksueel geweld tegen kinderen, maar door de zaak tegen Orlando B. lijkt dat taboe nu bespreekbaar te worden. En dat is een mijlpaal op Curaçao.

Dit weekend protesteerden hulpverleners in het centrum van Willemstad tegen de straf voor pastor Orlando B. Die kreeg een week geleden 9 jaar cel omdat hij tienermeisjes en jonge vrouwen heeft misbruikt in zijn kerk. Het Openbaar Ministerie had 18 jaar geëist.

De straat op als protest tegen seksueel misbruik in Curaçao

Tijdens de manifestatie werden handtekeningen opgehaald | Persbureau Curacao

Tijdens de manifestatie werden handtekeningen opgehaald en gevoegd bij de andere 17.000 handtekeningen die dit jaar al zijn verzameld door jeugdhulpverleners op het eiland. Zo willen zij de politiek dwingen de straffen voor seksueel misbruik te verhogen.

Naast handtekeningen willen de hulpverleners ook een nationaal debat aanzwengelen om het taboe op seksualiteit en misbruik op Curaçao te doorbreken. Dat leek zaterdagavond goed te lukken: honderden mensen kwamen af op de manifestatie en tientallen deden mee aan het debat. Veel Curaçaoënaars zetten hun schaamte over het onderwerp opzij.

“Voor mij is seksueel misbruik nog een taboe”, zegt een van de aanwezige demonstranten. “Ik heb het zelf ook van heel dichtbij meegemaakt.” Ze vindt het hoog tijd dat er eens over seksueel misbruik wordt gesproken. Dat was voor haar de reden om naar de manifestatie te gaan.

Het debat was live te volgen op tv | Persbureau Curacao

Een van de grote tv-stations op het eiland versloeg het debat live op primetime, met pijnlijke getuigenissen. “Toen ik klein was, was ik ook slachtoffer van seksueel misbruik. Toen een volwassen man me zijn intieme delen liet aanraken en mij aan zijn penis liet zuigen”, vertelt een vrouw geëmotioneerd. Nog nooit eerder is er op de nationale tv van Curaçao zo openlijk over seksueel misbruik gesproken.

Ook verschillende ministers en parlementsleden lieten ook hun gezicht zien en hielden ondersteunende toespraken.

Premier Rhuggenaath spreekt ook tijdens de manifestatie | Persbureau Curacao

In het vonnis tegen Orlando B. merkte de rechter op dat een hoge straf, zoals door het OM was geëist, buitensporig is en in geen verhouding staat tot de nieuwe strafmaat voor zedendelicten die in 2011 door de politiek bij hamerslag was goedgekeurd.

Die aanpassing heeft te maken met de afspraak tussen alle landen binnen het Koninkrijk, dat de wetgeving elkaar zoveel mogelijk moet volgen. Juristen noemen dat het concordantiebeginsel. Ook de strafmaat moet in balans zijn tussen de vier landen in het Koninkrijk: Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland.

Begin 2000 zijn de voorbereidingen daarop begonnen en in 2011 pas afgerond. Geen van de parlementsleden heeft destijds ook maar één vraag gesteld over de veel lagere straffen.

Daar is deze week verandering in gekomen, na het vonnis tegen Orlando B. Verschillende juristen betogen dat Nederland zelf het concordantiebeginsel los heeft gelaten op de drie Caribische eilanden die onder Haags gezag vallen. Bonaire, Saba en St. Eustatius hebben de hogere straffen juist gehandhaafd en niet aangepast.

En als het aan de Curaçaose regering ligt, zullen de straffen opnieuw verhoogd worden.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Drechi pabo ariku ik heb duidelijk een naam geschreven dus niet aan jou je bemoeit altijd met andermans zakken, jij schrijft toch Keta van Enriketa, maar als ik ariku schrijf dat mag niet.

    Behandeld iedereen zoals je behandeld wilt worden, maar nee hoor je bent niet alleen een trol maar net als anderen een premieschrijver die dik betaald krijgt.

    Jullie krijgen extra vergoeding mocht jullie KKC naar de klote helpen.

  2. Esei ta abo!!!
    Ami no ta chupa nada, anto ni maske e ta smak bon.
    ABO ta chupa pa hobby, ku e ta bayendo fo’i moda, anto kere ku tur hende ta mes kos ku bo.
    Anto jamami ariku atrobe. Esei ta un opdracht……… :):)

  3. Taboedoorbrekend? Laat me niet lachen zeg. Ik vond het meer een toneelstuk voor LunaBlauw. De hypocrisie droopt er van af. Koeiman was in de periode 2012 zelf minister hij had een signaal kunnen sturen door nu af te treden. Er was een katholieke priester die over het beleid van de paus had terwijl het hier om Curaçaosche gevallen gaat. Een discjockey dj Lolo die over hithop cultuur had alsof kindermisbruik en sexueel geweld iets nieuws is. Een minister van justitie die graag zegt wat anderen willen horen. Yves Cooper die weer vergeten was om zijn Xanax of Prozac in te nemen.

    Er waren twee vrouwen de ene zei als kind misbruikt te zijn maar noemde geen naam dus die pedofiel mag van haar vrij rond lopen. Een andere vrouw had het over dat ze misbruik van kinderen van dichtbij meemaakt maar de journalist vraagt niet of ze wel of niet aangifte heeft gedaan.

    Het was mooi geweest als iemand naar voren was gestapt en gezegd, mijn naam is ……………. en ik ben pedofiel.

  4. Opmerker

    de partijen die nu in het kabinet zitten , zaten toen in de Staten. Ook de Staten hebben toentertijd met de wijzigingen ingestemd (al dan niet slapend zoals gebruikelijk in de Staten). Dus alle partijen zijn verantwoordelijk.

  5. Het verslag dat Dick Drayer op de Nederlandse TV gaf deed voorkomen dat de huidige regering “even” gezorgd had dat de straf maatregel verlaagd is.
    Met andere woorden; Deze regering wordt in Nederland gelijk al niet voor vol aangezien.
    Beste Dick; Als je je verhaal doet, doe het dan volledig en geef een correct verslag.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties