32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NPO | Waarom samenwerking tussen Nederland en Curaçao lastig blijft

HomeNieuwsNPO | Waarom samenwerking tussen Nederland en Curaçao lastig blijft
Waarom samenwerking tussen Nederland en Curaçao lastig blijft

Premier Rutte heeft ‘een samenwerkingsconvenant’ ondertekend met Curaçao. Het eiland zit al ruim drie jaar  in een economische recessie. De samenwerking met Nederland moet het eiland erbovenop helpen. Volgens hoogleraar geschiedenis Gert Oostindie is het convenant ‘vooral symbolisch’, zo zegt hij in Radio EenVandaag.

De inkomsten van de financiële dienstverlening en de olie-industrie op Curaçao vallen erg tegen. Alleen het toerisme brengt geld binnen, maar dat is niet voldoende voor een gezonde economie. Tijdens zijn meerdaagse bezoek aan Curaçao heeft Rutte nu dus een samenwerking toegezegd om zo het bestuur op het eiland te verbeteren. Daarnaast moet het convenant de economie stimuleren.

Symbolische functie

Volgens Gert Oostindie, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde en hoogleraar geschiedenis, heeft de samenwerking vooral een symbolische functie. Het moet het vertrouwen in het eiland herstellen. “Rutte wil hiermee laten zien dat Nederland achter de eilanden staat, zodat het bedrijfsleven ziet dat het ‘safe’ is om te investeren op Curaçao.”

Rutte heeft toegezegd dat er ‘een ervaren transitiebegeleider’ naar het eiland wordt gestuurd, die ter plekke praktische hulp zal bieden. De premier benadrukt dat Nederland geen geld geeft aan Curaçao.

‘Niet alle zorg op ons nemen’

Oostindie ziet veel twijfel bij de Nederlandse regering als het gaat om hulp geven. Curaçao is samen met Aruba en Sint Maarten een autonoom land. “Ze moeten hun eigen boontjes doppen. Nederland verleent alleen hulp als iets uit de hand loopt.”

Wanneer dat nodig is, is dan ook meteen de lastige vraag. “Wanneer loopt iets uit de hand?”, zegt Oostindie. “Bij de bestrijding van criminaliteit is Nederland er snel bij. Maar bij financiële hulp en bij ondersteuning van vluchtelingen is Nederland heel terughoudend. We willen niet alle zorg van die eilanden op ons nemen.”

Hoofd versus hart

De afgelopen jaren is gebleken dat het bestuur van Curaçao er niet is geslaagd een gezonde economie te realiseren. “Ze hadden duidelijk geen integer bestuur. Dat is nu wel iets veranderd, maar ze hebben het economisch onvoldoende in de hand.” De vraag ontstaat of Nederland zich niet toch meer over Curaçao zou moeten ontfermen. “Meer integratie van Nederland zou een logische keuze zijn. Dat kost alleen veel geld en dat zorgt voor weerstand. Daarom maakt Nederland die keuze liever niet.”

Een meerderheid van de eilandbewoners hecht volgens Oostindie erg aan hun onafhankelijkheid. “Er is sprake van nationale trots. Ze zijn te bang dat Nederland hun land helemaal gaat overnemen. Het wordt daarmee een hoofd versus hart-dilemma: het hoofd is blij met de ondersteuning, het hart roept dat ze het graag zelf willen doen.” Zowel Nederland als Curaçao zien dus weinig in een volledige samenwerking. Daarmee rest de vraag hoe de economische toekomst van het zonnige eiland eruit zal zien.

Bron: NPO Radio

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

  1. Zolang minder geschoold werk vooral gegund wordt aan Venezolanen en aanverwanten en de horeca en het toerisme steeds meer in handen is van import Nederlander zie ik het niet echt opschieten voor de Yu di Korsow.
    Ik denk dat heel veel geld in een secundaire economie rondgepompt wordt en het land daar dus niet veel wijzer van wordt. Tel daarbij op grote inkomensverschillen en de sfeer wordt er niet beter op. Maar de bal ligt bij het volk en scholing van de jeugd. Olie is uit en op dit moment zal een groot deel verdiend moeten worden in de dienstverlening. Als dat kwartje nu nog niet valt valt het nooit.

  2. Of moet er gewoon geconcludeerd worden dat die onafhankelijkheid van Curacao een FLOP is geworden en Nederland de macht op slinkse (Ruttense) manier over gaat nemen???

  3. @Paddy, Alleen als je de Paddy Roomer van http://roomeradvies.nl/index.php?page=profiel ben.

    “Profiel

    Roomer Adviesbureau is opgericht door Paddy Roomer. Als ondernemer in 2006 gestopt om de badplaats van Rotterdam, Hoek van Holland, als voorzitter van het dagelijks bestuur op de kaart te zetten.

    Dus jij bent in 2006 gestopt als ondernemer? Zou ik ook doen als ik nog steeds zou denken dat Hoek van Holland een badplaats is van Rotterdam.

    “Hoek van Holland is een kustplaats in Zuid-Holland, gelegen op de noordoever van de Nieuwe Waterweg waar deze de Noordzee bereikt. Hoek van Holland is een voormalige deelgemeente van de gemeente Rotterdam, maar ligt circa 25 kilometer ten westen van de stad Rotterdam.
    …..
    Een plan uit 2006 toonde de ambitie om Hoek van Holland te ontwikkelen tot een badplaats met zo’n 15.000 inwoners. Via het ontwikkelplan Waterwegcentrum werd getracht dit te realiseren.
    …….
    Waterwegcentrum is een ontwikkelplan uit 1999 dat behelsde de Nederlandse kustplaats Hoek van Holland uit te laten groeien tot een ‘vier-seizoenenbadplaats’ met zo’n 15.000 inwoners. Het plan bleek niet uitvoerbaar en werd in 2014 opgevolgd door het Gebiedsplan Hoek van Holland 2014 – 2018.

    Misschien eens naar de gratis tentoonstelling gaan in de Rotterdamse bibliotheek over : de eerste eeuwen van Holland, 1000-1500. op 5-28 febr. Hetzelfde Holland dat er voor gezorgd heeft dat wij nu hier op Curaçao in het verleden blijven hangen.

    En dat is nu precies waarom wij op Curaçao zo’n rothekel hebben aan kolonies. De arrogantie waarmee diepgewortelde onderdrukking door de Hollanders wordt weggewuifd als in “Door in verzuring van het verleden te blijven hangen”.

    Wordt jij maar gauw weer ondernemer. Wellicht een kans hier op het eiland, hoewel ik dat betwijfel. En nu verzuur ik weer natuurlijk.

  4. Leren ze ons hier op Curaçao, alla Nederland, meer en veel meer van die voedselbanken oprichten.

    Helpt niet alleen de minima maar ook men met een modaal inkomen, en de rijken maar rijker worden.

    Of niet grote voorvechter voor het afschaffen van de dividendbelasting?

  5. Ik zie het als geslaagd als de jongeren opgeleid worden en aan de slag kunnen en de 30% die nu onder de armoedegrens leeft een volwaardig bestaan zullen hebben en uit hun vaak uitzichtsloze isolement komen, dan zal de criminaliteit ook dalen. En kan Curacao eindelijk het paradijs worden voor iedereen. Begin ook onmiddellijk met het doorlichten van heel veel mensen, dat zal een shocking resultaat opleveren denk ik.

  6. Die fake smile van Rutte wekt intussen braakneigingen op.

    Wat een aansteller is die vent zeg. Er is helemaal niets echt aan die kerel.

  7. En dat is gevolg van het beleid van de Haarweg ervoor en slecht management bij die bedrijven.

    Door in verzuring van het verleden te blijven hangen, wordt niemand winnaar. De Curaçaose gemeenschap al helemaal niet!

  8. En de rest van de bedrijven gaan koppie onder,
    KPMG en PWC weg, Ennia zonder pensioengeld, KTK heeft geen werk, Isla nog steeds zonder olie, Insel is dood, verschillende hotels failliet

  9. Dit artikel is symbolischer dan het convenant. De huidige regering zit pas twee jaar. Hard feit is dat in deze twee jaar grote bedrijven een keuze voor Curaçao maken. Damen, Havenbedrijf Rotterdam en Corendon zijn prachtige resultaten van de positieve energie die er nu is. Dat is ten bate van en met de Curaçaose gemeenschap.

    Omhels deze energie die niet symbolisch is, maar de komende jaren banen oplevert in een economie die sterker wordt. Dat is de daadwerkelijke reden waarom voornoemde bedrijven hun geloof in Curaçaos omzetten in investeringen. Klasse vacatures die bedrijven.

    Bon bini for Business was een succes. Met positieve energie zullen de komende periode meer en meer bedrijven investeren in de gemeenschap die zo talentvol is, de Curaçaose gemeenschap!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties